Το απόλυτο menu για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

Το απόλυτο menu για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

Η πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι.

Μετράς κι εσύ αντίστροφα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων;; Αν ναι τότε έχεις κάθε λόγο να διαβάσεις αυτό το κείμενο. Τα εορταστικά τραπέζια είναι πολλά αυτή την περίοδο και αν φέτος είσαι εσύ η οικοδέσποινα τότε η αγωνία σου σίγουρα έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Καταλαβαίνβ ότι αγχώνεσαι και θέλεις να είναι όλα στην εντέλεια ώστε να ικανοποιήσεις τους καλεσμένους σου και να αποσπάσεις θετικά σχόλια για τις μαγειρικές σου ικανότητες. Ακολουθεί το πιο πλήρες και λαχταριστό μενού για να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή τι να μαγειρέψεις. Καλά Χριστούγεννα!

Το απόλυτο menu για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

https://www.instagram.com/p/CJPULozgL59/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ορεκτικό

https://www.instagram.com/p/CShol3cNFZK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ρολάκια με προσούτο

Υλικά: 12 λωρίδες προσούτο
2 αχλάδια ώριμα, σφιχτά, κομμένα στη μέση, καθαρισμένα από τα κουκούτσια
2 μεγάλες χούφτες φυλλαράκια ρόκας
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
μερικές φλούδες παρμεζάνας, κομμένες με αποφλοιωτή
24 οδοντογλυφίδες
αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβετε κάθε μισό αχλάδι σε τέσσερα μικρότερα κομμάτια από το κοτσάνι προς τα κάτω, σαν λωρίδες. Από τα δεκαέξι κομμάτια που θα κόψετε θα χρειαστείτε τα δώδεκα. Κρατάτε τα υπόλοιπα για να τα σερβίρετε σαν φρούτο. Ρίχνετε τα αχλάδια σ’ ένα μπολ και τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι.

Απλώνετε μια λωρίδα προσούτο στον πάγκο εργασίας και πάνω της τοποθετείτε από ένα κομμάτι αχλάδι, φυλλαράκια ρόκας και λίγες φλούδες παρμεζάνας. Τυλίγετε το προσούτο γύρω από το αχλάδι και τα υπόλοιπα υλικά ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό. Το στερεώνετε με δύο οδοντογλυφίδες. Συνεχίζετε έτσι με όλα τα υλικά και φτιάχνετε δώδεκα ρολά.

Κόβετε κάθε ρολό στη μέση ανάμεσα από τις οδοντογλυφίδες και σχηματίζετε είκοσι τέσσερα μικρότερα ρολά, το καθένα με την οδοντογλυφίδα του. Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα.

Σαλάτα

Χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα με ρόδι

salata3

Υλικά:
Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
3/4 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού κανέλα
Dressing
1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1/4 φλιτζάνι.νερό
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί - και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.

Κυρίως γεύμα

Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα

Υλικά: Για τη γέμιση
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. θυμάρι
2 στικ σέλερι
200 γρ. μπέικον
1 μήλο κόκκινο
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κύβο μανιταριών
200 γρ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη γαλοπούλα
2 1/2 κιλά γαλοπούλα
150 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φέτα πορτοκάλι
3 κλ. δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
4 μήλα κόκκινα
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. βούτυρο
1 κλ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
20 γρ. κονιάκ

Eκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε. Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γαλοπούλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας. Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.

Για τη γαρνιτούρα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα. Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.



Επιδόρπιο

https://www.instagram.com/p/CVddciisOvZ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πανακότα

Υλικά: 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. γάλα
6 γρ. φύλλα ζελατίνης
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας
1 κ.γ. μέλι

Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε μέσα τις ζελατίνες και αφήνουμε στην άκρη για να μαλακώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη.
Κόβουμε τη βανίλια στη μέση με ένα μαχαίρι, βγάζουμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη για 3-4 λεπτά για να απορροφήσει τη γεύση από τη βανίλια χωρίς να την ξεσκεπάσουμε. Εναλλακτικά βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά στα 800 Watt. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά στην άκρη με τη μεμβράνη για να απορροφήσει τη γεύση από τη βανίλια.

Βγάζουμε τις ζελατίνες και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο με προσοχή να μην πέσει μέσα και ο λοβός από τη βανίλια. Εναλλακτικά μπορούμε να περάσουμε το μείγμα από ένα σύρμα για να κρατήσει τον λοβό της βανίλιας.
Γεμίζουμε 4 ειδικά φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Μπορούμε να ξεφορμάρουμε με 4 τρόπους. Βουτώντας για λίγα δευτερόλεπτα τη φόρμα σε βραστό νερό, περνώντας γύρω γύρω τη φόρμα με φλόγιστρο, να τοποθετήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στη φωτιά και τέλος μπορούμε να ξεφορμάρουμε με τα χέρια μας πιέζοντας την πανακότα περιμετρικά. Σερβίρουμε με μέλι και φύλλα δυόσμου.

Cocktail

Με gin και αγγούρι

Πάρε ένα χαμηλό ποτήρι και γέμισε το με πάγο. Ρίξε μαζί 170 ml. gin με 1 κουτάκι σόδα και πρόσθεσε 4 πολύ λεπτές φέτες αγγούρι. Πρότασή μας να στύψεις και από μία φέτα λάιμ. Στο τέλος για την ομορφιά μπορείς να βάλεις και ένα φύλο μέντας.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

soupa laxanika4

Η πιο νόστιμη σούπα λαχανικών για τις κρύες ημέρες



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέννες με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος- Φτιάξε το απόλυτο comfort food

Hot Chocolate Bomb: Η ζεστή σοκολάτα που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά!