Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 3 μακαρονάδες που θα απολαύσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 3 μακαρονάδες που θα απολαύσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Οι πιο εύκολες και απολαυστικές συνταγές που θα φτιάξεις σήμερα στο σπίτι.

Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη Τρίτη αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995 και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για όλους τους «μακαρονάδες» που θέλουν να απολαύσουν ένα πιάτο με σπαγγέτι, πέννες ή τορτελίνια.

Καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα είδη ζυμαρικών που καλύπτουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

#FetaPasta: Η διαιτολόγος δοκίμασε τη viral συνταγή για ζυμαρικά του TikTok

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών βρήκαμε 3 συνταγές για τις οποίες αξίζει να μπεις σήμερα στην κουζίνα.

#WorldPastaDay: 3 συνταγές με μακαρόνια που αξίζει να δοκιμάσεις

1) Μακαρονάδα με pesto από αβοκάντο

Υλικά: 250 γρ. σπαγγέτι, ολικής άλεσης
2 αβοκάντο, ώριμα
50 γρ. ελαιόλαδο
χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
1/2 ματσάκι κόλιανδρο
1 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι
πιπέρι
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα
100 γρ. κάσιους
βασιλικό, φρέσκο
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει πρόσθεσε αλάτι, σπαγγέτι ολικής αλέσεως και άφησέ τα για 9 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα αφαίρεσε από τη φωτιά και σούρωσε. Κόψε τα αβοκάντο στη μέση, αφαίρεσε το κουκούτσια και με ένα κουτάλι αδειάζοντας τη σάρκα στον κάδο του μίξερ. Πρόσθεσε ελαιόλαδο, ξύσμα λάιμ, χυμό λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, μπούκοβο, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και χτύπησέ τα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη μετέφερε σε ένα μπολ. Βάλε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Πρόσθεσε τα κάσιους και σόταρε. Στο μπολ με την πέστο ρίξε τα καυτά ζυμαρικά και ανακάτεψε. Ρίξε τα κάσιους, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και σέρβιρε.

2) Σπαγγέτι με μανιτάρια

Υλικά: 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 πράσα
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φύλλο δάφνης
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι
πιπέρι
800 γρ. μανιτάρια champignon
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
80 γρ. κρασί λευκό
150 γρ. νερό, ζεστό
2 ντομάτες
1 κύβο λαχανικών
500 γρ. σπαγγέτι, Νο 6

Για το σερβίρισμα
θυμάρι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Τοποθέτησε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίξε ελαιόλαδο.
Κόψε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε μισοφέγγαρα, τα πράσα σε κυβάκια και ρίξτα στο τηγάνι. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τη δάφνη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι και σόταρε για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Κόψε τα μανιτάρια σε δύο ή τέσσερα κομμάτια και ρίξτα στο τηγάνι.

Πρόσθεσε τον πελτέ και σόταρε 5-8 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος των μανιταριών. Σβήσε με το κρασί και πρόσθεσε το νερό. Τρίψε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, πετάμε τη φλούδα και ρίξτες στο τηγάνι μαζί με τον κύβο. Χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε για 15 λεπτά. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει πρόσθεσε αλάτι και τα σπαγγέτι. Βράσε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σούρωσε τα σπαγγέτι και τοποθέτησέ τα κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακάτεψε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφαίρεσε από τη φωτιά. Σέρβιρε με θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

3) Μακαρόνια με γαρίδες και κόκκινη σάλτσα

Υλικά: 1/2 κιλό γαρίδες, Νο 2 κατεψυγμένες
1 κύβο λαχανικών
750 ml νερό
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
50 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα μπούκοβο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
20 ml ούζο
2 ντομάτες, ώριμες
250 γρ. λιγκουίνι
50 γρ. βούτυρο, ή μαργαρίνη
4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
πιπέρι
παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση: Απόψυξε τις γαρίδες. Καθάρισέ τες αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χάραξε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσεις το έντερο, όχι όμως πολύ.

Βγάλε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μια κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Βράσε για 15 λεπτά. Σούρωσε σε ένα μπολ τον ζωμό και άφησέ τον στην άκρη. Ράντισε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθέτησε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί σόταρε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30'' την κάθε πλευρά.
Αφαίρεσε τις γαρίδες από το τηγάνι, βάλτες σε ένα πιάτο και άφησέ τες στην άκρη.

Βάλε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόψε το κρεμμύδι και ρίξτο στο τηγάνι. Πρόσθεσε μέσα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το μπούκοβο. Ρίξε το σκόρδο και συνέχισε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήσε με το ούζο. Όταν εξατμιστεί το ούζο, κόψε τις ντομάτες και ρίξτες στο τηγάνι. Ρίξε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά. Ανακάτεψε και χαμήλωσε τη φωτιά. Βράσε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, και όταν δεις ότι η σάλτσα έχει δέσει ρίξε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Πρόσθεσε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού και την παρμεζάνα. Καλή απόλαυση!

Πηγή κεντρικής: pexels.com