Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: 3 εύκολες και απολαυστικές συνταγές με αυγά

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: 3 εύκολες και απολαυστικές συνταγές με αυγά

Σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού είναι να θυμηθούμε την υψηλή διατροφική του αξία, ενσωματώνοντάς το στη διατροφή μας.

Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές, νόστιμες και υγιεινές τροφές που απολαμβάνουν καθημερινά μικροί και μεγάλοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1996 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου.

Σήμερα, 14 Οκτωβρίου εκατομμύρια άνθρωποι θα γιορτάσουν το αυγό με πολλούς, διάφορους τρόπους. Στόχος του εορτασμού είναι να θυμηθούμε την υψηλή διατροφική αξία του αυγού και να το εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας.

Το αυγό θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή για τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους. Χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αξίζει μια θέση στα γεύματά σου αφού δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τα οφέλη του αυγού για την υγεία

1) Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

2) Βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων πυκνότητας της λιποπρωτεΐνης (HDL) ή καλής χοληστερόλης.

3) Τα Ω3 λιπαρά που περιέχουν τα αυγά αποτελούν ειδικούς τύπους πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των μεμβρανών των κυττάρων.

4) Οι βιταμίνες Α και Ε καθώς και το σελήνιο ενεργούν ως σημαντικά αντιοξειδωτικά που ευνοούν την υγεία των ματιών

5) Οι κρόκοι αυγών αποτελούν μία φυσική πηγή βιταμίνης D.

Αν δεν έχεις φούρνο δοκίμασε την πίτσα στην τοστιέρα

3 συνταγές με αυγά που αξίζει να δοκιμάσεις

1) Αυγό ποσέ

Υλικά: 9 κ.σ. ξίδι, λευκό
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. αλάτι, ψιλό
3-4 αυγά

Για το σερβίρισμα

8 φέτες καπνιστό σολομό, 3 φέτες ψωμί (φρυγανισμένο), 1 1/2 αβοκάντο (κομμένο σε φέτες), ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι, φρέσκο

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα με νερό που ίσα ίσα σιγοβράζει, ρίξε τις 4 κ.σ. ξίδι, το πιπέρι σε κόκκους, το φύλλο δάφνης και το αλάτι. Σε ένα μπολ ρίξε 5 κ.σ. λευκό ξιδι και σπάσε μέσα προσεκτικά τα αυγά. Άφησέ τα 1-2 λεπτά μέχρι να πιάσουν μία κρούστα τα αυγά. Με το σύρμα χειρός ανακάτεψε το νερό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα δημιουργώντας μια δίνη στο εσωτερικό της. Προσοχή, δεν χρειάζεται να ανακατέψεις πολύ δυνατά. Ρίξε με μεγάλη προσοχή ένα ένα τα αυγά μέσα και άφησέ τα για 3-4 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα, αφαίρεσέ τα με την τρυπητή κουτάλα και τοποθέτησέ τα σε μπολ με παγωμένο νερό. Πάρε ένα ένα τα αβγά και με ένα ψαλίδι κόψε τα κομμάτια από το ασπράδι που προεξέχει. Άφησε στην άκρη τα αυγά, σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.

2) Αvocado toast

Υλικά: 2 φέτες ψωμί για τοστ
7 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αβοκάντο
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
60 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
2 αυγά
50 γρ. ντοματίνια
1 κ.σ. κόλιανδρο
Για το σερβίρισμα
λάιμ
πιπεριά τσίλι

Εκτέλεση: Τοποθέτησε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάλε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάλε στο τηγάνι τις φέτες από το ψωμί και ψήσε 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρει χρώμα. Αφαίρεσε και άφησέ τες στην άκρη.
Καθάρισε τα αβοκάντο και ρίξε τα σε ένα μπολ. Πίεσε καλά με ένα πιρούνι για να λιώσουν.

Πρόσθεσε τον χυμό από το λάιμ, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Άπλωσε το αβοκάντο πάνω από τις φέτες του ψωμιού και άφησε στην άκρη.
Τοποθέτησε μια κατσαρόλα με νερό και 1-2 κ.σ. από το ξίδι σε μέτρια φωτιά και άφησέ την να σιγοβράζει. Σε 2 μπολάκια μοίρασε το ξίδι και βάλε από ένα αβγό.

Κάνε μια μικρή δίνη στο νερό της κατσαρόλας και βάλε το ένα αβγό. Μόλις πάρει σχήμα τότε πρόσθεσε και το δεύτερο. Ψήσε 2-3 λεπτά και τοποθέτησέ τα σε απορροφητικό χαρτί. Βάλε τα αυγά πάνω από το αβοκάντο και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, κόλιανδρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σέρβιρε με φέτες λάιμ και ψιλοκομμένο τσίλι.

3) Muffins ομελέτα

Υλικά: 6 αυγά, μέτρια
50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά πορτοκαλί
1/2 πιπεριά πράσινη
3 φέτες γαλοπούλα, καπνιστή
50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
ρόκα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθέτησε τα ειδικά χαρτάκια σε μια φόρμα για muffin 6 θέσεων και άφησέ τα στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακάτεψε με ένα σύρμα χειρός τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη γαλοπούλα και πρόσθεσέ τα στο μπολ με τα αυγά. Ρίξε το τσένταρ, το σχοινόπρασο και ανακάτεψε με το σύρμα χειρός. Μοίρασε το μείγμα στις θήκες καλύπτοντας τα ¾ του ύψους τους. Ψήσε για 20-25 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσουν τα muffins. Σέρβιρε με φύλλα ρόκας.

Πηγή κεντρικής: pexels.com