Σαρακοστή: Σου έχουμε τις πιο inspiring συνταγές για να απολαύσεις τα ρεβίθια

Σαρακοστή: Σου έχουμε τις πιο inspiring συνταγές για να απολαύσεις τα ρεβίθια

Σου προτείνουμε δύο εύκολες συνταγές με ρεβίθια, οι οποίες θα σου αποδείξουν πως η Σαρακοστή είναι το ιδανικό occasion για να εμπνευστείς πρωτότυπα πιάτα.

Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο αποφάσισες να πεις φέτος «ναι» στη νηστεία της Σαρακοστής. Είτε οι λόγοι είναι θρησκευτικοί, είτε σχετίζονται με την επιθυμία σου να εξερευνήσεις μία πιο planted based διατροφή, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία δημιουργική πρόκληση που θα διευρύνει τους γαστρονομικούς σου ορίζοντες.

Ακριβώς επειδή η νηστεία απαιτεί να περιορίσεις για ένα διάστημα κάποια είδη τροφών από τα γεύματά σου, την ίδια στιγμή σε παρακινεί να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο με τα συστατικά που συμβαδίζουν με τους «κανόνες» της Σαρακοστής. Και ένα από αυτά τα συστατικά είναι τα ρεβίθια, ένας διατροφικός «σύμμαχος» του οργανισμού σου, ο οποίος περιλαμβάνει πρωτεΐνη, βιταμίνη C, D, B6, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Παρακάτω, λοιπόν, σου προτείνουμε δύο εύκολες συνταγές με ρεβίθια, οι οποίες θα σου αποδείξουν πως η Σαρακοστή είναι το ιδανικό occasion για να εμπνευστείς πρωτότυπα πιάτα.

1676019267810-1681496-image003.jpg

Βελουτέ σούπα με ρεβίθια, πιπεριές Φλωρίνης και «νότες» δεντρολίβανου

Αν θέλεις να φέρεις εις πέρας το challenge της Σαρακοστής, χωρίς να πεινάσεις ή να στερηθείς την απόλαυση ενός χορταστικού πιάτου, θα χρειαστεί να επιλέξεις γεύματα τα οποία θα ικανοποιήσουν το στομάχι σου και συγχρόνως, θα σου συστήνουν τη νόστιμη πλευρά της χορτοφαγικής διατροφής. Ένα από αυτά τα πιάτα είναι και η βελουτέ σούπα από ρεβίθια και πιπεριές Φλωρίνης, ένα πιάτο που θα γίνει το απόλυτο comfort food σου, όσο νηστεύεις.

Τι είναι αυτό που το κάνει το συγκεκριμένο πιάτο τόσο ξεχωριστό; Ο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός BIO λαχανικών, ο οποίος αποτελεί έναν αρμονικό, γευστικό συνδυασμό από υψηλής ποιότητας συστατικά τα οποία καλλιεργούνται με βάση τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συγκεκριμένος ζωμός είναι vegan και gluten free, διαλύεται πολύ εύκολα στο μαγείρεμα, ενώ δεν περιλαμβάνει τεχνητές χρωστικές, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Για να ετοιμάσεις τη βελουτέ σούπα από ρεβίθια και πιπεριές Φλωρίνης, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 200 γρ. ρεβίθια
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός BIO λαχανικών
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 ντομάτες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κρουτόν (προαιρετικά)
  • Φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, προετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Αυτό σημαίνει πως θα κόψεις το σκόρδο σε λεπτές φέτες, θα καθαρίσεις τα κρεμμύδια και θα τα κόψεις σε καρέ. Στη συνέχεια, θα κόψεις στη μέση τις πιπεριές και θα αφαιρέσεις τους σπόρους τους, ενώ το ίδιο θα κάνεις και με τις ντομάτες.

Έπειτα, θα ετοιμάσεις τα ρεβίθια, τα οποία θα έχεις μουλιάσει για 10 ώρες τουλάχιστον. Αφού τα ξεπλύνεις καλά, θα τα βάλεις σε μία κατσαρόλα και θα τα αφήσεις να βράσουν για 10 λεπτά. Θα προσθέσεις τον Knorr «Σπιτικός» Ζωμός BIO λαχανικών και θα τον αφήσεις να διαλυθεί, ανακατεύοντας καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας και αφαιρώντας ανά διαστήματα τον αφρό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του νερού.

1676019340332-899038401-image005.png

Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει επαρκώς, θα τα σουρώσεις καλά, κρατώντας μία μικρή ποσότητα από τον ζωμό τους και θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, θα απλώσεις ομοιόμορφα σε ένα ταψί τα λαχανικά, προσθέτοντας σκόρδο, δεντρολίβανο και ραντίζοντας με τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου. Θα ψήσεις τα λαχανικά για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Αφού βγάλεις τα λαχανικά από τον φούρνο, θα περιμένεις λίγο να κρυώσουν και θα τα βάλεις στο mutli για να τα πολτοποιήσεις σε ένα ενιαίο, παχύρευστο μείγμα. Για να πετύχεις την ιδανική, βελουτέ, κρεμώδη υφή, μπορείς να προσθέσεις σταδιακά και μία μικρή ποσότητα από τον ζωμό που κράτησες. Έπειτα, θα βάλεις τον πολτό σε μία κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και τον ζωμό που έχει περισσέψει. Θα προσθέσεις αλάτι, πιπέρι και θα τοποθετήσεις την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Θα αφήσεις το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά και έπειτα θα ρίξεις στην κατσαρόλα τα ρεβίθια. Θα αφήσεις το περιεχόμενο να βράσει για 4 με 5 λεπτά και έπειτα, θα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Τέλος, μπορείς να γαρνίρεις τη σούπα σου με λίγα κρουτόν και φύλλα βασιλικού.

Πολύχρωμη ρεβιθάδα στον φούρνο με πορτοκάλι, σέλινο και πιπεριές

Chick-pea,With,Tomato,,Carrot,And,Rosemary,,Selective,Focus

Θέλεις να ετοιμάσεις ένα πιάτο για τις κολλητές σου, το οποίο θα τις πείσει πως η νηστεία της Σαρακοστής είναι ένα γαστρονομικό occasion που αξίζει να ακολουθήσουν; Τότε, η πολύχρωμη, γευστική ρεβιθάδα με πορτοκάλι, σέλινο και πιπεριές είναι μία εξαιρετική επιλογή για το δείπνο σας. Όχι μόνο επειδή θα δώσει μία πιο gourmet «πινελιά» στο γεύμα σας, αλλά διότι περιέχει ετερόκλητες γεύσεις που θα προκαλέσουν αναπάντεχες «εκρήξεις» απόλαυσης στους ουρανίσκους σας.

Για να ετοιμάσεις τη ρεβιθάδα φούρνου με πορτοκάλι, σέλινο και πιπεριές, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
  • 1 πιπεριά πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πορτοκαλί
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 σέλινο
  • Φλούδες ενός πορτοκαλιού
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 300 γρ. ντομάτα
  • Λίγο δενδρολίβανο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • Φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για τη ρεβιθάδα, προετοιμάζοντας πρώτα τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου σου, δηλαδή τα ρεβίθια. Αφού τα έχεις αφήσει για αρκετές ώρες να μουσκέψουν στο νερό, θα τα ξεπλύνεις καλά, θα τα βάλεις σε μία κατσαρόλα και θα τα αφήσεις να βράσουν. Θα προσθέσεις τα φύλλα δάφνης και τον Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, ο οποίος διαλύεται εύκολα και αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή.

image009.jpg

Καθώς τα ρεβίθια θα βράζουν, εσύ θα ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά. Αυτό σημαίνει πως θα καθαρίσεις τις πιπεριές από τα σπόρια και θα τις κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, θα ψιλοκόψεις τη ντομάτα και το σέλινο, θα κόψεις το καρότο σε λεπτές ροδέλες, θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι, θα πολτοποιήσεις το σκόρδο, θα ξεφλουδίσεις το πορτοκάλι και θα στύψεις το λεμόνι. Όταν τα ρεβίθια θα είναι έτοιμα, θα τα σουρώσεις καλά και θα κρατήσεις μία μικρή ποσότητα από τον ζωμό τους.

Στη συνέχεια, θα βάλεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το οποίο θα τοποθετήσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θα ρίξεις στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις φλούδες πορτοκαλιού και θα τα σοτάρεις καλά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν θα έχουν μαραθεί, θα προσθέσεις τις πιπεριές, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Θα σιγοβράσεις το περιεχόμενο του τηγανιού, μέχρι να μετατραπεί σε μία πηχτή, ομοιόμορφη σάλτσα.

Αφού προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 180°C, θα απλώσεις ομοιόμορφα τα ρεβίθια στην επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους, θα τα περιχύσεις με τη σάλτσα που ετοίμασες και με τον χυμό λεμονιού. Θα ανακατέψεις καλά το περιεχόμενο του σκεύους, έτσι ώστε η σάλτσα να σκεπάσει καλά τα όσπρια και μετά, θα πασπαλίσεις με δενδρολίβανο. Σε περίπτωση που η σάλτσα δεν επαρκεί για να καλύψει τα ρεβίθια, μπορείς να προσθέσεις λίγο από τον ζωμό που κράτησες.

image011.jpg

Τέλος, θα βάλεις το σκεύος στον φούρνο και θα ψήσεις τη ρεβιθάδα σου για 35 λεπτά στους 180°C, μέχρι η επιφάνεια του φαγητού να αποκτήσει μία λαχταριστή κρούστα. Όταν ξεφουρνίσεις τη ρεβιθάδα σου, θα χρειαστεί να περιμένεις λίγα λεπτά πριν τη σερβίρεις, για να έχει κρυώσει και να μπορείς να την απολαύσεις.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μόνο μερικές από τις λαχταριστές συνταγές που θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστική την περίοδο της Σαρακοστής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να τις ακολουθήσεις κατά γράμμα, αφού μπορείς να κάνεις μικρές μετατροπές στις λίστες των υλικών, ώστε να δημιουργήσεις ένα νόστιμο, νηστίσιμο αποτέλεσμα με inspiration από την Knorr, το οποίο θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα γευστικά γούστα σου.