Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Η καλύτερη συνταγή με όσπρια για σήμερα και κάθε μέρα

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Η καλύτερη συνταγή με όσπρια για σήμερα και κάθε μέρα

Μαγείρεψε όσπρια και γιόρτασε όπως πρέπει την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων φροντίζοντας να τα έχεις μόνιμα στη διατροφή σου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Tα δημοφιλέστερα όσπρια στη χώρα μας είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια και η σόγια. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Η πρόσληψή τους συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Υπάρχουν αμέτρητες γευστικές συνταγές με όσπρια που αξίζει να δοκιμάσεις στο σπίτι εμείς ωστόσο σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου την πιο πρωτότυπη. Το dip με φασόλια και τυρί είναι το ιδανικό σνακ για τα βράδια μπροστά από την τηλεόραση ή το Σαββατοκύριακο.

Dip με φασόλια και τυρί

Υλικά: 500gr φασόλια, 115gr τυρί κρέμα , ½ φλιτζάνι Ξινή κρέμα, 2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα τάκο, 2 κουταλιές της σούπας καυτερή σάλτσα, 2 ½ φλιτζάνια τυρί

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τα φασόλια, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τα καρυκεύματα τάκο και την καυτερή σάλτσα. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι μεξικάνικο τυρί, κρατώντας 1 φλιτζάνι για την επικάλυψη. Ρίχνουμε το μείγμα ένα ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο και από πάνω προσθέτουμε γαρνιτούρες της επιλογής μας. Σερβίρουμε με τσιπς τορτίγιας ή nachos.

https://www.instagram.com/p/Brx2r-Unuys

Αν έχεις γάλα δοκίμασε τα viral pancakes του ΤikTok

Στο video που ακολουθεί θα δεις την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα.

Πηγή κεντρικής: journey2better.tara