Φέτος το Πάσχα ετοίμασε χοιρινό στον φούρνο με σκορδάτες πατάτες και μήλα

Νικόλας Σακελλαρίου
Φέτος το Πάσχα ετοίμασε χοιρινό στον φούρνο με σκορδάτες πατάτες και μήλα

Μία συνταγή από τον σεφ Νικόλα Σακελλαρίου, που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο αυτό το Πάσχα.

Το πασχαλινό τραπέζι είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικότερα όταν το ετοιμάζεις μόνη σου. Τι μπορείς να φτιάξεις φέτος, λοιπόν, αν αποφάσισες να καλέσεις την παρέα ή την οικογένειά σου στο σπίτι και χρειάζεσαι μία συνταγή για το κυρίως πιάτο, που θα είναι χορταστική, νόστιμη, όχι ιδιαίτερα δύσκολη και παράλληλα ξεχωριστή;

Σου προτείνουμε να ετοιμάσεις χοιρινό στον φούρνο με σκορδάτες πατάτες και μήλα, μία συνταγή από τον σεφ Νικόλα Σακελλαρίου, που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο αυτό το Πάσχα.

Συνέχισε απλώς να διαβάζεις, για να δεις τα υλικά που θα χρειαστείς και τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσεις. Είσαι έτοιμη;

Τα υλικά για χοιρινό στον φούρνο με σκορδάτες πατάτες και μήλα

  • 2 ½-3 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς το κόκαλο
  • 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ
  • 3 ξινόμηλα, καθαρισμένα, κομμένα, κυδωνάτα
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας

Για την μαρινάδα

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το γλάσο

  • ½ φλιτζ. μέλι
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις

Θα ξεκινήσεις την προετοιμασία της συνταγής, βάζοντας σε μία κανάτα 500 ml. ζεστό νερό και διαλύοντας σε αυτήν τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας, ο οποίος έχει πλούσια γεύση κότας, είναι ένας υψηλής ποιότητας ζωμός, εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού, διαλύεται εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιείς.

Στη συνέχεια, θα ασχοληθείς με την μαρινάδα. Για να τη φτιάξεις, θα ρίξεις σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Έπειτα θα τα χτυπήσεις όλα μαζί με ένα σύρμα, έτσι ώστε να αποκτήσεις ένα ομοιογενές και πηχτό μείγμα.

Αμέσως μετά και πάνω σε έναν πάγκο κοπής, θα τοποθετήσεις το χοιρινό και με ένα σπάγκο μαγειρικής θα το δέσεις, έτσι ώστε να πετύχεις ωραίο σχήμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έπειτα θα ρίξεις αλάτι, πιπέρι και θα το αλείψεις με τη μαρινάδα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ θα ρίξεις τις πατάτες μαζί με τα μήλα, θα προσθέσεις τη μαρινάδα και θα ανακατέψεις πολύ καλά.

Σε ένα ταψί θα απλώσεις τις πατάτες με τα μήλα και από πάνω θα ακουμπήσεις το χοιρινό έχοντας τη μεριά με το λίπος προς τα πάνω, έτσι ώστε να λιώνει το λίπος και να λιπαίνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μετά θα προσθέσεις τον ζωμό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι πατάτες με τα μήλα και θα ραντίσεις με ελαιόλαδο.

Θα σκεπάσεις το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και θα το αφήσεις ένα βράδυ να σταθεί στο ψυγείο. Την άλλη μέρα θα το βγάλεις από το ψυγείο για 1 ώρα και μετά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα, θα το ψήσεις για 3 ώρες.

Για να κάνεις το γλάσο, σε ένα κατσαρολάκι θα ζεστάνεις το μέλι με το βαλσάμικο και την ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Όταν περάσουν οι 3 ώρες, θα βγάλεις το χοιρινό από τον φούρνο, θα κόψεις τον σπάγκο, θα χαράξεις το κρέας και θα αλείψεις με το γλάσο, έτσι ώστε να εισχωρήσει στις χαραγματιές.

Θα το βάλεις στον φούρνο για 20 λεπτά ακόμη (στους 200 βαθμούς) και όταν θα είναι έτοιμο, θα το σερβίρεις μαζί με τις πατάτες, τα μήλα και τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.

Δοκίμασέ το και ενθουσίασε τους καλεσμένους σου αυτό το Πάσχα!