Go local και στη διατροφή σου: Βάλε στο μενού σου παραδοσιακές συνταγές με έμπνευση από τον τόπο σου

Go local και στη διατροφή σου: Βάλε στο μενού σου παραδοσιακές συνταγές με έμπνευση από τον τόπο σου

Είναι συναρπαστικό το γεγονός πως σήμερα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάζεις γεύσεις από όλο τον κόσμο, ταϊλανδέζικες ομελέτες με στρείδια και μύδια, λαχταριστά, μεξικάνικα burritos, νοτιοαφρικανικό, πικάντικο σακάλακα ή καλύτερα, chakalaka, ακόμη και όταν βρίσκεσαι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου ή στην κουζίνα σου. Και μόνο η σκέψη, σου ανοίγει την όρεξη! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πώς θα μπορέσεις να εκτιμήσεις όλες αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις που δοκιμάζεις συχνά, αν δεν έχεις γνωρίσει πρώτα σε βάθος τη δική μας, ντόπια κουζίνα;

Ναι, υπάρχει κάτι μαγικό και κάπως… ταξιδιάρικο στο να γεύεσαι λαχταριστά πιάτα από μακρινά μέρη του κόσμου, αλλά μερικές φορές το να αποφασίσεις… to go local στα σπιτικά μαγειρέματά σου, είναι η καλύτερη απόφαση. Όχι μόνο επειδή μέσα από τα διαχρονικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον τόπο στον οποίο μεγάλωσες, αλλά επειδή πρόκειται για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν εκλεκτές, φρέσκες πρώτες ύλες που παράγονται στη χώρα μας και συνδέονται με αγαπημένες γεύσεις. Έτσι και αλλιώς, όπως και να το κάνουμε, η γαστρονομία είναι πολιτισμός, αλλά και ένα μέσο για να γνωρίσεις καλύτερα τον πολιτισμό μας.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που η παγκόσμια κοινότητα των ορκισμένων foodies γνωρίζει πολύ καλά, για αυτό και με τη νέα foodie τάση, go local, θέλει να σε εμπνεύσει να εμπλουτίσεις το εβδομαδιαίο μενού σου με παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τόπο σου. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις δύο κλασικές ελληνικές συνταγές, οι οποίες είναι το απόλυτο «must» για local μαγειρέματα. Με την πολύτιμη βοήθεια της ΓΙΩΤΗΣ φυσικά, για σίγουρη επιτυχία, ευκολία και λαχταριστό αποτέλεσμα!



NT_Home-Cooking-Foodies_Go-local_GIWTHS-@Queen.gr_10_03_23_with_changes_OK_html_140043a1b0508422.jpg

Η συνταγή για παραδοσιακές μελιτζάνες παπουτσάκια

Αν υπάρχει ένα πιάτο που «κρύβει» μέσα του αιώνες ιστορίας, αυτό είναι σίγουρα οι μελιτζάνες παπουτσάκια, ένα φαγητό που χρονολογείται περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα, στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έκτοτε, έχει γνωρίσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές όμως, η αυθεντική συνταγή είναι εκείνη που η γιαγιά σύστησε στη μητέρα σου και πλέον, αξίζει να την τολμήσεις και εσύ.

Για να φτιάξεις σπιτικές μελιτζάνες παπουτσάκια, λοιπόν, θα χρειαστεί να συγκεντρώσεις στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό (6-7 τεμάχια) μελιτζάνες

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 κρεμμύδι ξερό (μεσαίου μεγέθους)

  • 2 καρότα

  • 50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο

  • 200 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα

  • 2 πράσινες πιπεριές

  • 1 κ.σ. μαϊντανό

  • 5 μεγάλα φύλλα βασιλικού

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1 φάκελο Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

  • 500 ml (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) τριμμένη γραβιέρα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια, κόβοντας τις μελιτζάνες στη μέση, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα, θα τις τοποθετήσεις σε ένα ταψί και θα τις ψήσεις στον φούρνο και συγκεκριμένα στους 180°C, μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς.

Όσο θα έχεις τις μελιτζάνες στον φούρνο, θα πολτοποιήσεις το κρεμμύδι, τα καρότα και τις πιπεριές. Στη συνέχεια, θα σοτάρεις τα λαχανικά μαζί με τον κιμά σε ένα τηγάνι, στο οποίο θα έχεις ρίξει ελαιόλαδο. Μετά θα προσθέσεις την ντομάτα, τον μαϊντανό και τον βασιλικό. Θα ρίξεις λίγο νερό και θα αφήσεις το μίγμα να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου.

NT_Home-Cooking-Foodies_Go-local_GIWTHS-@Queen.gr_10_03_23_with_changes_OK_html_afb9d0a3414f1a2d.jpg

Έπειτα, θα ετοιμάσεις την αφράτη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η συγκεκριμένη μπεσαμέλ απαιτεί μόλις ένα λεπτό από τον χρόνο σου για να είναι έτοιμη, ενώ σου προσφέρει το πιο σίγουρο και νόστιμο αποτέλεσμα σε κάθε πιάτο, χωρίς να χρειάζεται βράσιμο. Όταν θα είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, θα τη μοιράσεις μαζί με τον κιμά στις μελιτζάνες, πασπαλίζοντας κάθε μελιτζάνα με τριμμένη γραβιέρα.

Τέλος, θα ψήσεις τις μελιτζάνες στον φούρνο, συγκεκριμένα στους 180°C για 20 λεπτά περίπου. Όταν θα βγάλεις το ταψί από τον φούρνο, θα χρειαστεί να περιμένεις λίγα λεπτά να κρυώσουν οι μελιτζάνες παπουτσάκια, ώστε να τις απολαύσεις… άφοβα.

Η συνταγή για μαμαδίστικο, λαχταριστό παστίτσιο με κιμά

Λίγα φαγητά έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές, όσο το all time classic παστίτσιο, δηλαδή το παραδοσιακό, μαμαδίστικο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Για να ετοιμάσεις ένα λαχταριστό και αυθεντικά παραδοσιακό παστίτσιο, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια

  • 1/2 κιλό κιμά

  • 1/2 κούπα λάδι

  • 1/2 κούπα τυρί (χοντροκομμένο)

  • 1 ½ κούπα χυμό ντομάτας

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Λίγη κανέλα

  • Μοσχοκάρυδο

  • 1 ½ λίτρο γάλα για την μπεσαμέλ

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ (3 φακέλους)

  • 3 αβγά (προαιρετικά)

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για το παστίτσιο, προετοιμάζοντας πρώτα τα ζυμαρικά, δηλαδή τη βάση του πιάτου σου. Θα τα βράσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους, θα τα στραγγίξεις καλά, θα τα ξεπλύνεις με κρύο νερό και θα τα αφήσεις στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσεις τον κιμά.

Έπειτα, θα βάλεις λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, θα ρίξεις μέσα τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Θα σοτάρεις καλά τα υλικά για 15 λεπτά και έπειτα, θα προσθέσεις στο τηγάνι τον χυμό ντομάτας. Θα αφήσεις τα υλικά να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ, θα ετοιμάσεις την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και δύο αβγά, τα οποία προηγουμένως θα έχεις χτυπήσει ελαφρώς. Όταν η μπεσαμέλ θα είναι έτοιμη, θα ρίξεις το 1/3 στον κιμά, θα προσθέσεις το τυρί και θα ανακατέψεις καλά το μίγμα σου.

Στη συνέχεια, θα λαδώσεις καλά τις επιφάνειες ενός ταψιού μεσαίου μεγέθους και στη βάση του θα στρώσεις τα μισά μακαρόνια. Θα ρίξεις από πάνω τον κιμά και θα τον σκεπάσεις με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Μετά θα σκεπάσεις όλη την επιφάνεια του παστίτσιου με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και θα ραντίσεις με λίγο λιωμένο βούτυρο. Για έξτρα γεύση και απόλαυση μπορείς να πασπαλίσεις και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Τέλος, θα ψήσεις το παστίτσιο σου σε προθερμασμένο φούρνο, συγκεκριμένα στους 180°C για 1 ώρα περίπου, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας» ή την ένδειξη «αντιστάσεις».

NT_Home-Cooking-Foodies_Go-local_GIWTHS-@Queen.gr_10_03_23_with_changes_OK_html_580ce411dc137fc1.jpg

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει μία πληθώρα διαχρονικών συνταγών, οι οποίες αξίζουν μία θέση στο εβδομαδιαίο μενού σου. Αν θέλεις, λοιπόν, να προσθέσεις μία «νότα» εντοπιότητας στη διατροφή σου, τα προϊόντα της ΓΙΩΤΗΣ είναι οι προσθήκες που θα σε εμπνεύσουν να ξεδιπλώσεις όλη τη δημιουργικότητά σου στην κουζίνα, ώστε να ανακαλύψεις τα μοναδικά αρώματα και τις γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις κι άλλα μαγειρέματα με την αγαπημένη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, κάνε «κλικ» εδώ!