Διεθνής Ημέρα Φαλάφελ: Το μυστικό για τραγανό φαλάφελ στο σπίτι

Διεθνής Ημέρα Φαλάφελ: Το μυστικό για τραγανό φαλάφελ στο σπίτι

Στις 12 Ιουνίου κάθε έτους γιορτάζουμε μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές με ρεβίθια στον κόσμο.

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν μέχρι τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φαλάφελ, μιας γιορτής που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις 12 Ιουνίου κάθε έτους γιορτάζουμε μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές από ρεβίθια, που δεν είναι άλλη από το φαλάφελ.

Το πού και πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το φαλάφελ παραμένει άγνωστο ωστόσο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι καταναλώθηκε για πρώτη φορά ευρέως στην Αίγυπτο, όταν οι Χριστιανοί Κόπτες χρησιμοποίησαν το πιάτο ως υποκατάστατο του κρέατος κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Το φαλάφελ φτιαχνόταν αρχικά με φάβα ωστόσο αργότερα ξεκίνησε να φτιάχνεται από ρεβίθια.

Η πίτα λαχανικών χωρίς φύλλο που θα ετοιμάσεις εύκολα, ακόμη και αν δεν «το έχεις» με τη μαγειρική

Στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο, το φαλάφελ αποτελεί δημοφιλές street food πιάτο και καταναλώνεται καθημερινά ως μεζές. Στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο γνωστό τα τελευταία χρόνια, με αρκετά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας να σερβίρουν λαχταριστό φαλάφελ.

Το μυστικό για τραγανό φαλάφελ στο σπίτι

Η Ayeh, μια ταλαντούχα και δημοφιλής μαγείρισσα στο TikTok μοιράστηκε μαζί μας το μυστικό για σπιτικά, τραγανά φαλάφελ.

«Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα και να τρώω είναι το σπιτικό φαλάφελ. Μπορείς να το σερβίρεις ως ορεκτικό, ως μέρος ενός πιάτου με μεζέ ή ως κύριο γεύμα με λίγο ρύζι και σαλάτα», έγραψε η Ayeh στο κανάλι της.

Στο video που έγινε viral h Αyeh μας δείχνει ότι βύθισε τα ρεβίθια σε νερό όλη τη νύχτα και μετά τα άλεσε καλά στο blender.

Στη συνέχεια έκοψε χοντροκομμένα ματσάκια κόλιανδρο, μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια και μέντα και πρόσθεσε τα κομμάτια στο blender μαζί με ψιλοκομμένο σκόρδο.

Μόλις ενοποιήθηκαν τα υλικά, πήρε το μείγμα και το έπλασε σε μικρές μπάλες. Το τοποθέτησε σε ένα ταψί και στη συνέχεια στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί. Τέλος, τηγάνισε τις μπάλες φαλάφελ σε μια κατσαρόλα με ζεστό λάδι για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Η απόλυτη συνταγή για φαλάφελ

Υλικά: 1 φλιτζάνι αποξηραμένα ρεβίθια μουλιασμένα όλη τη νύχτα
1 φλιτζάνι μαϊντανός
1 φλιτζάνι κόλιανδρο
10 φύλλα μέντας
4 κρεμμύδια εσαλότ
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (οποιουδήποτε τύπου)
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 κουταλιές της σούπας νερό
Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα ταχίνι

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι
1/2 λεμόνι στυμμένο
1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, αλάτι και γεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Σουρώνουμε το μείγμα και ξεπλένουμε καλά να φύγει όλο το αλάτι. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το σπορέλαιο με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουμε το λάδι να φτάσει στους 180 βαθμούς.

Μεταφέρουμε τα ρεβίθια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κομμάτια, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι. Χτυπάμε τα υλικά πολύ καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια 30 γρ. και πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας. Γενικά το μείγμα είναι αρκετά μαλακό. Βάζουμε τα φαλάφελ στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν χρώμα και να ψηθούν. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.

Πηγή κεντρικής: pexels.com