Τι περιέχει η viral σαλάτα ρετινόλης με καρότο και γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλής στο TikTok;

Τι περιέχει η viral σαλάτα ρετινόλης με καρότο και γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλής στο TikTok;

Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι ευεργετικά για το δέρμα χωρίς όμως να περιμένεις τα θαύματα που υπόσχονται οι  Τικ Τοκ δημιουργοί της.

«Είσαι αυτό που τρως» και μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά έχει κάποια αλήθεια, σύμφωνα με τη δερματολόγο Gloria Lin:

Στην πραγματικότητα, το δέρμα είναι η πιο ορατή αντανάκλαση αυτού που τρώμε, προσθέτει η Nisha Desai, MD. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ό,τι καταναλώνουμε το επηρεάζει άμεσα και γρήγορα.

«Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη γενική υγεία του δέρματος μέσα σε μία μόνο μέρα», λέει η Mary Stewart, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Cultivate Nutrition.

«Το μικροβίωμα του εντέρου και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να διατηρήσουν το δέρμα μας ενυδατωμένο, λαμπερό και ανθεκτικό. Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς βιταμίνες, μέταλλα και βασικά θρεπτικά συστατικά παίζει ρόλο στην ικανότητα του δέρματός μας να γερνάει με χάρη», τονίζει χαρακτηριστικά η ειδικός.

salata_retinoli.jpg

Για αυτόν τον λόγο, δεν είναι περίεργο να βλέπουμε δημιουργούς συνταγών όπως οι @alexawhatsfordinner και @tamsskyn να προωθούν αυτό που έχουν ονομάσει «Σαλάτα ρετινόλης με καρότα».

Αφού αυτή η συνταγή για την επιδερμίδα έγινε δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρωτιόμαστε: Μπορεί μια σαλάτα, ή οποιαδήποτε διατροφική στρατηγική, να αντικαταστήσει πραγματικά την ισχυρή αντιγηραντική ουσία ρετινόλη;

Σχετικά με τη σαλάτα με καρότα και ρετινόλη

Σε περίπτωση που δεν την έχεις δει ακόμα στα social media, η σαλάτα με καρότο και ρετινόλη παίρνει το όνομά της από τα συστατικά της που είναι ευεργετικά για το δέρμα. Πρόκειται ουσιαστικά για λωρίδες καρότου —μπορείς να τις φτιάξεις με έναν αποφλοιωτή λαχανικών — ανακατεμένες με μια σάλτσα ασιατικής έμπνευσης που περιέχει σόγια, ξίδι ρυζιού, άφθονο σκόρδο, χυμό λάιμ και σησαμέλαιο. Οι σπόροι σουσαμιού προσθέτουν μια τραγανή, πικάντικη γεύση.

Ίσως θυμάσαι από το Δημοτικό ότι τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο και αυτή η βιταμίνη δεν είναι μόνο ευεργετική για την όραση, αλλά είναι επίσης εξαιρετική για το δέρμα (η έρευνα εδώ).

Η βιταμίνη Α συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας, βελτιώνοντας την ενυδάτωση και τον τόνο του δέρματος. Μισό φλιτζάνι καρότα παρέχει το 51% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσεις μόνο 1 φλιτζάνι καρότα, θα καλύψεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνη Α και θα ενισχύσεις την υγεία του δέρματος και του σώματος.

Εκτός από τα λαχανικά σε λωρίδες, η σαλάτα περιέχει σκόρδο, το οποίο είναι πλούσιο σε θείο και είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος. Το σουσάμι και οι σπόροι του ντρέσινγκ παρέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βιταμίνες Β, γνωστές για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της επιδερμίδας.

Μπορεί η σαλάτα με καρότα και ρετινόλη να μειώσει τη γήρανση του δέρματος;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνταγή της σαλάτας ρετινόλης με καρότα που έγινε viral περιέχει τρόφιμα φιλικά προς το δέρμα, αλλά ο ισχυρισμός ότι μπορεί να έχει τόσο ισχυρή επίδραση στο δέρμα όσο μια κρέμα ρετινόλης είναι ίσως λίγο υπερβολικός.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την επιστήμη της βιοδιαθεσιμότητας: τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας είναι σε θέση να επεξεργάζεται, να απορροφά και να αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Οι ζωικές πηγές βιταμίνης Α, όπως τα γαλακτοκομικά, οι κρόκοι αυγών και το συκώτι, τείνουν να είναι πιο εύπεπτες για τον οργανισμό μας από τις φυτικές πηγές, όπως το σπανάκι, η παπάγια και τα καρότα.

Η ρετινόλη είναι μια προ-σχηματισμένη βιταμίνη Α που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα.Τα καρότα και άλλα φυτικά τρόφιμα περιέχουν β-καροτίνη, μια προβιταμίνη Α που μετατρέπεται βιολογικά σε βιταμίνη Α στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Α από φυτικές πηγές ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική, τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων (το μαγείρεμα βοηθά στην απελευθέρωση περισσότερης β-καροτίνης σε σύγκριση με την κατανάλωση των τροφίμων ωμών), την υγεία του εντέρου και άλλους παράγοντες.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο, ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αξιοποιήσει περίπου το 5% έως 65% της βήτα-καροτίνης που καταναλώνουμε. Το έντερό μας δεν μετατρέπει μαγικά 1 χιλιοστόγραμμο βήτα-καροτίνης σε 1 χιλιοστόγραμμο βιταμίνης Α μιας και μερική ποσότητα χάνεται κατά τη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούμε περίπου 12 φορές περισσότερη προβιταμίνη Α για να παράγουμε το επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Α (γνωστή και ως ρετινόλη).

Πώς να μαγειρέψεις τέλεια τα καρότα

«Όσο υψηλότερη είναι η δόση β-καροτίνης, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό μετατροπής, οπότε όσο περισσότερο καταναλώνεις κάθε φορά, τόσο λιγότερο μετατρέπεται στην ρετινόλη που επιθυμείτε να λάβεις.

Η υπερβολική ποσότητα β-καροτίνης μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει κιτρίνισμα του δέρματος, που ονομάζεται καροτιναιμία. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί επίσης να είναι τοξική ή να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες κατά την εγκυμοσύνη.

Αν και η viral Retinol Salad είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις λαχανικά, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου, πιθανότατα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη της ρετινόλης για το δέρμα. Αυτό οφείλεται στον προαναφερθέντα παράγοντα της ωμότητας, στον ρυθμό μετατροπής της βιταμίνης και στο γεγονός ότι οι κρέμες ρετινόλης συχνά εφαρμόζονται τοπικά, όπου οι υπερδυνάμεις τους μπορούν να απορροφηθούν χωρίς να παρεμβαίνει τίποτα άλλο.

Τα τοπικά ρετινοειδή δρουν απευθείας στο δέρμα στο οποίο εφαρμόζονται, οπότε μπορούν να παρακάμψουν τις δυσκολίες απορρόφησης, μετατροπής και μεταφοράς και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιγήρανση μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, βελτιώνοντας την υφή του δέρματος και προωθώντας την παραγωγή κολλαγόνου.

7 στρατηγικές αντιγηραντικής διατροφής που λειτουργούν πραγματικά για το δέρμα σας

Δεν είναι μαγικό χάπι, αλλά με μέτρο, αυτή η σαλάτα καρότου μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού τρόπου ζωής που υποστηρίζει το δέρμα. Απόλαυσέ την σε συνδυασμό με τις ακόλουθες υγιεινές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση ενός λαμπερού, νεανικού δέρματος και μην ξεχνάς το αντηλιακό σου.

1. Επιδίωξε την ποικιλία

Όταν τρώμε μια ποικιλία ζωικών και φυτικών πηγών βιταμίνης Α παρέχουμε στην επιδερμίδα μας μια ολιστική προσέγγιση για τη θρέψη της.

Αλλες πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, γάλα, πεπόνι, τυρί ρικότα, αυγά και σολομό. Ωστόσο, η ποικιλία δεν είναι το μόνο κλειδί όταν πρόκειται για αυτή τη βιταμίνη. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες λειτουργεί για τη βέλτιστη υγεία του δέρματος και του εντέρου.

2. Αναζήτησε τις βιταμίνες C, E και K

Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, E και K βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Με άλλα λόγια, τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως «πανοπλία» κατά της βλάβης των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των πηγών όπως ο ήλιος.

Προσθέτοντας τακτικά τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες στην καθημερινή σου διατροφή, μπορείς να αποτρέψεις την πρόωρη γήρανση του δέρματος, να μειώσεις την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα πιο σφριγηλό δέρμα.

Τα αμύγδαλα, οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα φουντούκια, το λάχανο, το σπανάκι, οι φράουλες και οι ηλιόσποροι είναι όλες θρεπτικές επιλογές.

3. Τροφοδότησε τον οργανισμό με υγιεινά λίπη

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος και στη βελτίωση της ενυδάτωσης. Αυτά τα υγιεινά λίπη έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της ξηρότητας που προκαλούν τα από του στόματος ρετινοειδή. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι συχνά πλούσιοι σε ωμέγα-3.

Αλλά αν σου αρέσουν τα θαλασσινά, προτίμησε τα ψάρια:

Τρόφιμα όπως ο σολομός, ο τόνος, τα στρείδια, οι γαρίδες και τα καβούρια περιέχουν επίσης μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο και ιώδιο. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ζωτικότητας του δέρματος και την επιβράδυνση της γήρανσης.

4. Αύξησε τα επίπεδα πρωτεϊνών

Είτε τα λαμβάνεις από ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, γαλακτοκομικά, πουλερικά, κρέας ή αλλιώς, η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι σημαντική για να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου και να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

5. Απόλαυσε ζυμωμένα τρόφιμα

Το λάχανο τουρσί, το τυρί cottage, το γιαούρτι και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη βελτίωση της υγείας του δέρματός μας μέσω του άξονα εντέρου-δέρματος και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) που, με τη σειρά τους, μπορούν να διατηρήσουν την υγεία του δέρματος.

6. Περιόρισε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τις προστιθέμενες ζάχαρες και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Σε υψηλά επίπεδα, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, ενώ ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης τείνουν να προκαλούν φλεγμονή και να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Τα επεξεργασμένα και άλλα φλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη φλεγμονή στο έντερο, οδηγώντας σε προβλήματα στο δέρμα μέσω του άξονα έντερο-δέρμα. Η φλεγμονή διαρρέει μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μεταφέρεται στο δέρμα.

7. Πίνε άφθονο νερό

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Το να πίνεις νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε νερό είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δώσεις μια ώθηση στο δέρμα (και στο σώμα) σου.

Για εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής, απευθύνσου σε έναν διαιτολόγο, ενώ για λύσεις για το δέρμα προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου, συμβουλέψου έναν δερματολόγο.