Γιατί να ραντίσεις τις πατάτες με ξίδι πριν τις τηγανίσεις;

Πατούλια Κατερίνα
Γιατί να ραντίσεις τις πατάτες με ξίδι πριν τις τηγανίσεις;

Με λίγο ξίδι, μερικές πατάτες και ένα μικρό κόλπο στην κουζίνα, μπορείς να βελτιώσεις την υφή, τη γεύση και το ψήσιμο του πιο αγαπημένου φαγητού: της τηγανητής πατάτας.

Το ξίδι χρησιμοποιείται στην κουζίνα με άπειρους τρόπους και όχι μόνο στις σαλάτες. Μπορεί να δώσει γεύση, να βοηθήσει στο φούσκωμα ζυμών, να μαρινάρει το κρέας, αλλά και να απολυμάνει. Και κάπου εδώ μπαίνει και ο ρόλος του στις πατάτες τηγανητές.

Τι κερδίζεις όταν βάλεις ξίδι στις πατάτες

Η τεχνική αυτή, αν και παλιά, είναι ελάχιστα γνωστή. Στόχος της είναι να κάνεις τις πατάτες πιο τραγανές εξωτερικά και πιο μαλακές στο εσωτερικό. Το ξίδι μειώνει το άμυλο που έχουν οι πατάτες και έτσι δεν βγαίνουν «γλιτσιασμένες» ή άνοστες.

Επιπλέον, το ξίδι:

  • Απομακρύνει λίπη.
  • Εξουδετερώνει δυσάρεστες μυρωδιές.
  • Καταπολεμά βακτήρια.
  • Βελτιώνει την υφή του φαγητού.
  • Ο σωστός τρόπος

Χρησιμοποίησε πάντα ξίδι τροφίμων (π.χ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι) και ποτέ καθαριστικό ξίδι. Το δεύτερο δεν είναι για κατανάλωση.

Για να έχεις τέλειες τηγανητές πατάτες:

Σε ένα μπολ βάλε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι.

Βύθισε μέσα τις πατάτες που έχεις πλύνει, καθαρίσει και κόψει.

Άφησέ τις να μουλιάσουν για περίπου 10 λεπτά.

Στράγγισέ τες καλά και σκούπισέ τες με καθαρή πετσέτα.

Τώρα είναι έτοιμες για να μπουν στο καυτό λάδι.

Extra tip: άλλες χρήσεις του ξιδιού στο σπίτι

Το ξίδι δεν είναι χρήσιμο μόνο για τις πατάτες:

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να απολυμάνεις φρούτα και λαχανικά.

Προσθέτοντάς το στο νερό που βράζεις αυγά, τα βοηθάς να μη σπάσουν.

Μαλακώνει τα κρέατα, κάνοντάς τα πιο ζουμερά στο μαγείρεμα.

Συνταγή για ζουμερές πατάτες λεμονάτες στον φούρνο, το απόλυτο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό

Το κόλπο για την πιο τραγανή πατάτα είναι να τη μουσκέψεις με Cola και όχι, δεν κάνουμε πλάκα

Το κόλπο για την πιο τραγανή πατάτα είναι να τη μουσκέψεις με Cola και όχι, δεν κάνουμε πλάκα

Το εκπληκτικό κόλπο ενός σεφ για να μαγειρεύει πατάτες σαν ψητές μέσα σε 10 λεπτά- χωρίς φούρνο