Πώς να φτιάξεις τα τέλεια scrambled eggs, σύμφωνα με μία σεφ με αστέρι Michelin

Πώς να φτιάξεις τα τέλεια scrambled eggs, σύμφωνα με μία σεφ με αστέρι Michelin

Υπάρχουν γεύσεις που μοιάζουν απλές αλλά κρύβουν τέχνη πίσω τους. Τα scrambled eggs είναι το απόλυτο παράδειγμα: τρία–τέσσερα αυγά, λίγο βούτυρο, μια καλή τεχνική. Η διαφορά όμως ανάμεσα σε ένα πρόχειρο πιάτο και σε μια δημιουργία υψηλής γαστρονομίας είναι λεπτή σαν το χτύπημα του σύρματος και ουσιαστική όσο το πρώτο κουτάλι που λιώνει στο στόμα.

Το μυστικό της τελειότητας: Τα scrambled eggs είναι κλασικό πρωινό για την απλότητα και τη θρεπτική τους αξία. Η σεφ Sian Almond, βραβευμένη με αστέρι Michelin και επικεφαλής του εστιατορίου Pavyllon London, εξηγεί πως η διαφορά κρύβεται στην τεχνική και στα σωστά υλικά.

Σε συνέντευξή της στο Express, η Almond ανέλυσε βήμα-βήμα πώς μπορείς να πετύχεις υφή και γεύση που θυμίζουν γκουρμέ κουζίνα.

Σε 15 λεπτά θα φτιάξεις τον πιο απίθανο πουρέ πατάτας στον φούρνο μικροκυμάτων

Το ψωμί του βοσκού: Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωριάτικο χωρίς ζύμωμα

Μπαστουνάκια κολοκυθιού στον φούρνο: τραγανά, χωρίς τηγάνισμα και χωρίς αλεύρι

Γιατί να ραντίσεις τις πατάτες με ξίδι πριν τις τηγανίσεις;

Το χτύπημα και η αργή φωτιά

Σύμφωνα με τη σεφ, το πρώτο καθοριστικό βήμα είναι να χτυπήσεις τα αυγά με ραβδομπλέντερ και όχι με πιρούνι. «Ανακάτεψέ τα με μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνουν εντελώς υγρά πριν τα βάλεις στο τηγάνι», συμβουλεύει. Έτσι επιτυγχάνεται ομοιόμορφο δέσιμο κρόκων και ασπραδιών, που χαρίζει πιο κρεμώδη και λεία υφή.

Η Almond προτείνει ακόμη να περάσεις το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι πριν το μαγείρεμα, ώστε να φύγουν τυχόν κομμάτια τσόφλας ή σβώλοι και να έχεις αποτέλεσμα βελούδινο.

Μυστικό νο2: βούτυρο αντί για λάδι

Η αντικατάσταση του λαδιού με βούτυρο είναι, κατά τη σεφ, το δεύτερο μεγάλο κόλπο. Η ιδανική αναλογία είναι 10% βούτυρο σε σχέση με το βάρος των αυγών. Έτσι αποκτούν τη χαρακτηριστική λάμψη και απαλότητα που συναντάς μόνο σε επαγγελματικές κουζίνες.

Η Almond συνιστά μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία, με απαλά ανακατέματα χρησιμοποιώντας σπάτουλα σιλικόνης. Σημαντικό είναι να αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφού η θερμότητα που παραμένει θα δώσει το τελικό άψογο αποτέλεσμα.

Βήμα-βήμα οδηγός για επαγγελματικό αποτέλεσμα

  • Διάλεξε φρέσκα αυγά καλής ποιότητας.

  • Χτύπησέ τα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν τελείως υγρά.

  • Πέρασε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι.

  • Ζέστανε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.

  • Πρόσθεσε βούτυρο (10% του βάρους των αυγών).

  • Ανακάτευε συνεχώς με σπάτουλα σιλικόνης.

  • Αλάτισε, πιπέρωσε και βγάλ’ τα από τη φωτιά πριν «δέσουν» πλήρως.

Ο διατροφικός θησαυρός των αυγών

Πέρα από την υπέροχη γεύση, τα αυγά αποτελούν κορυφαία πηγή πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων. Περιέχουν βιταμίνες A, D, E, B2, B6, B12 και φολικό οξύ, καθώς και πολύτιμα μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο.

Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συμβάλλουν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενδυναμώνουν οστά και μυς.

Τα scrambled eggs μπορεί να μοιάζουν καθημερινά, αλλά όταν γίνονται με τη σωστή τεχνική, γίνονται μάθημα μαγειρικής απλότητας και γαστρονομικής πολυτέλειας. Στην ουσία τους κρύβεται το ίδιο το μυστικό της κουζίνας: δεν χρειάζεσαι πολύπλοκες συνταγές για να εντυπωσιάσεις, μόνο γνώση, μέτρο και σεβασμό στο υλικό. Ένα πιάτο αυγά μπορεί να είναι η πιο εκλεπτυσμένη δήλωση γεύσης.

omelette-with-cheese-tomatoes-high-view.jpg