Σουτζουκάκια από το Αιβαλί
ΘΥΜΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Η παραδοσιακή συνταγή από τη Μικρά Ασία - όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας
Υλικά
Για την σάλτσα
2 μεγάλες ντομάτες, ώριμες
2 κσ πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε νερό
1 ξυλάκι κανέλα
5 καρφιά γαρύφαλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κσ (κοφτή) ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. κιμά αρνίσιο (ή και χοιρινό)
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε κρασί και στυμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνετε τα υλικά για τα σουτζουκάκια, όλα μαζί, και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ, σε μια άνετη κατσαρόλα ετοιμάζετε την σάλτσα, την οποία αφήνετε να βράζει.
Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθετε τα σουτζουκάκια (σε μέτριες μπαλίτσες ιδανικά), τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε, φροντίζοντας να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τους, αλλά να μην ξεροψηθούν, καθώς μετά δεν θα απορροφούν την σάλτσα.
Στη συνέχεια ρίχνετε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφήνετε να βράσουν μαζί, σε μέτρια φωτιά, για περίπου μισή ώρα.
Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.