Κολοκυθόπιτα με μυζήθρα και δυόσμο

Κολοκυθόπιτα με μυζήθρα και δυόσμο

Μια χορταστική, μυρωδάτη κολοκυθόπιτα

Υλικά

1 πακέτο φύλλα για πίτα
1 1/2 κιλό κολοκύθια πράσινα
2 κρεμμύδια
250 γρ φέτα τριμμένη
250 γρ. μυζήθρα ανάλατη τριμμένη
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1/2 κούπα γλυκό τραχανά ή σιμιγδάλι
5 αυγά
3-4 κσ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
2/3 της κούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αρχίζετε καθαρίζοντας τα κολοκυθάκια και αφαιρώντας τις άκρες τους. Τρίβετε στον τρίφτη ή ψιλοκόβετε σε κυβάκια τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια.
Τα βάζετε σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα για λίγο (χωρίς λάδι) μέχρι να μαραθούν και να εξατμισθούν τα υγρά τους.

Αφήνετε τα κολοκύθια να κρυώσουν και προσθέτετε τα τυριά, τον τραχανά ή σιμιγδάλι, το δυόσμο το αλάτι, το πιπέρι, ½ κούπα λάδι (κρατάτε το υπόλοιπο για τα φύλλα) και τα τέσσερα αυγά αφού πρώτα τα χτυπήσετε ελαφρά με αλατοπίπερο.
Στρώνετε σε ένα ταψί τέσσερα φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι, ρίχνετε την γέμιση με τα κολοκύθια και την απλώνετε έτσι ώστε το πάχος της να είναι ομοιόμορφο παντού.

Καλύπτετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας ανάμεσά τους με λάδι. Το προτελευταίο φύλλο το αλείφετε με το πέμπτο αυγό ελαφρά χτυπημένο. Αλείφετε με λάδι και το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Χαράζετε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55΄-60΄ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα και να γίνει το φύλλο τραγανό.