Μια αναγνώστρια προτείνει: Υπέροχο Stollen για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μια αναγνώστρια προτείνει: Υπέροχο Stollen για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η Άννα Μαρία μας έστειλε μια εκπληκτική συνταγή για ένα διαφορετικό γιορτινό γλυκό εκ Γερμανίας, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι των Xριστουγέννων!

Μπήκε ο Δεκέμβρης και μύρισαν Χριστούγεννα! Δεν ξέρω γιατί αλλά φέτος θέλω να επιχειρήσω να φτιάξω νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια!Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες είναι από τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό αλλά όχι, φέτος λέω να δοκιμάσω κάτι από Γερμανία! Όχι, μην ταράζεστε δε θέλω να βάλω τη Γερμανία και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας εκτός από το σβέρκο μας αλλά το γλύκισμα που θα σας παρουσιάσω είναι πεντανόστιμο και όσοι αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς θα τρελαθείτε!

Αναφέρομαι, λοιπόν, στο Stollen ή αλλιώς Chistollen που αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα των Γερμανών. Το Stollen είναι ένα κέικ με Μαρζιπάν και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμένο με ζάχαρη άχνη! Θα σας δώσω μια εύκολη συνταγή για να επιχειρήσετε κι εσείς να το φτιάξετε! Το δικό μου πέτυχε και έγινε ανάρπαστο απ' όλη την οικογένεια!


YΛΙΚΑ
500gr αλεύρι σκληρό
150gr γάλα
40gr φρέσκια μαγιά
60gr ζάχαρη
250gr βούτυρο
100gr αμυγδαλόπαστα
1 βανίλια φυσική(το εσωτερικό της)
το ξύσμα από ένα λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
150gr αποξηραμένο πορτοκάλι
150gr αποξηραμένο λεμόνι
100gr φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
100gr σταφίδες
100gr βούτυρο για το άλειμμα
άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα και διαλύστε την μαγιά. Προσθέστε τόσο αλεύρι από τα 500γρ όσο χρειάζεται να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
2. Βάλτε την αμυγδαλόπαστα στο μπλέντερ και χτυπήστε την αρχικά μόνη της ώστε να τριφτεί και κατόπιν με 100γρ βούτυρο ώστε να γίνει κρέμα. Προσθέστε τη στο προζύμι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
3. Ζυμώστε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα, τις σταφίδες και τα φιστίκια και ζυμώστε πάλι ελαφρά. Αφήστε τη ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
4. Σε αυτό το σημείο ανάβετε το φούρνο στους 250C βάζοντας ταυτόχρονα ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό στον πάτο.
5. Πλάστε τη ζύμη σαν καρβελάκι, βάλτε το στο φούρνο και κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 190C. Αφού περάσουν δέκα λεπτά αφαιρέστε το νερό από το φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 με 35 λεπτάκια. Γυρίστε το πολύ προσεχτικά για να μη διαλυθεί και αλείψτε και τις δύο του πλευρές με βούτυρο. Το Stollen είναι έτοιμο! Όταν θα το σερβίρετε πασπαλίστε με μπόλικη ζάχαρη άχνη!

Καλά μαγειρέματα!


Στείλτε μας κι εσείς τις δικές σας συνταγές και προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ΕΔΩ!