Αυθεντική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Αυθεντική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Ένα καθαρά βρετανικό γλυκό που θα φέρει χριστουγεννιάτικη διάθεση στο τραπέζι σας.

Αυτή η κλασική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι το ιδανικό επιδόρπιο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Yλικά
500 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
1/3 του φλιτζανιού αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι αποξηραμένοι χουρμάδες
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
125 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά
1/3 του φλιτζανιού μαρμελάδα πορτοκάλι
1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένα)

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ συνδυάστε όλα τα αποξηραμένα φρούτα με το 1/3 του φλιτζανιού κονιάκ και καλύψτε με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τα μια ολόκληρη νύχτα.
2. Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό και το μείγμα με τα φρούτα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη να διαλυθεί. Σιγοβράστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε τη σόδα, ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
3. Βουτυρώστε μια μεταλλική φόρμα για πουτίγκα χωρητικότητας 8 φλιτζανιών (μοιάζει με τη χύτρα ταχύτητος) και στρώστε στον πάτο της ένα κυκλικό κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί.
4. Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα φρούτων και ανακατέψτε καλά.
5. Προσθέστε τη μαρμελάδα, τα δύο είδη αλευριού, τα τριμμένα μπαχαρικά και το υπόλοιπο κονιάκ και ανακατέψτε μέχρι όλα να συνδυαστούν καλά μεταξύ τους.
6. Ρίξτε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και χτυπήστε τη προσεκτικά στον πάγκο της κουζίνας για να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα. Ισιώστε από πάνω με μια σπάτουλα και κλείστε καλά τη φόρμα με το καπάκι της.
7. Βάλτε τη φόρμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσεκτικά προσθέστε βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει το μισό της φόρμας. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για τεσσεράμισι ώρες προσθέτοντας βραστό νερό όταν χρειάζεται .
8. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσεκτικά βγάλτε τη φόρμα με την πουτίγκα από την κατσαρόλα και αφήστε τη για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι της φόρμας και αναποδογυρίστε την πουτίγκα σε ένα πιάτο.
9. Σερβίρετε την πουτίγκα σας με μια κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί και προαιρετικά με λίγο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

Διαβάστε επίσης:

Απολαυστικές μίνι πουτίγκες με μαρμελάδα μούρων

Πανεύκολη πουτίγκα με καραμελωμένα αχλάδια

Σοκολατένιες πουτίγκες με άρωμα καφέ