Πανεύκολο και εορταστικό χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Χριστουγεννιάτικο μενού από τον Γιάννη Αποστολάκη*

Υλικά για 4 άτομα
• 1,5 κιλό καρέ χοιρινό με το κόκκαλο
• 1,5 κιλό πατάτες κίτρινες (για τηγάνι)
• 1 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι φρέσκοτριμμενο

Εκτέλεση
Σε μια λαμαρίνα ή ταψί βάλτε το κρέας όπως είναι ολόκληρο, αλατίστε το καλά και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς , θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες. Καθαρίστε τις πατάτες , κόψτε τις σε χοντρά κομμάτια στα 4 ή στα 6, ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας, ρίξτε τις σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει και βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να σπάνε .
Σουρώστε τις πατάτες και αφήστε τις να κρυώσουν ικανοποιητικά. Απλώστε τις σε ένα ταψί και πασαλείψτε πολύ καλά με το ελαιόλαδο χοντροκόψτε το δεντρολίβανο, ρίξτε αλάτι ,πιπέρι και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Όταν το χοιρινό είναι πλέον έτοιμο, δυναμώστε το φούρνο στους 200+ βαθμούς και ρίξτε μέσα τις πατάτες , επίσης αφήνετε το κρέας για να πάρει χρώμα γυρνώντας το συχνά να μην καεί. Όταν το κρέας είναι πλέον έτοιμο, βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πάνω σε μια σχάρα πριν το κόψετε σε μερίδες.

*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι ο chef και συνιδιοκτήτης του ιταλικού restaurant "Fatto" που βρίσκεται στον Άλιμο (Θουκιδίδου 76)

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ