Γεμιστή πίτα με μήλα και φραγκοστάφυλα

Γεμιστή πίτα με μήλα και φραγκοστάφυλα

Ζεστή τραγανή πίτα με γέμιση λαχταριστών φρούτων.

 

Ένα υπέροχο γλύκισμα με μήλα και φραγκοστάφυλα τυλιγμένα σε τραγανή ζύμη που συνδυάζεται άψογα με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

Υλικά
125 γραμμάρια «ψιλή» ζάχαρη
1/3 του φλιτζανιού (50 γραμμάρια) απλό αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
60 γραμμάρια βούτυρο
1400 γραμμάρια πράσινα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια των 3-4 εκατοσ.
120 γραμμάρια κατεψυγμένα φραγκοστάφυλα, αποψυγμένα
1 ελαφρά χτυπημένο αυγό
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος με 20% περιεκτικότητα σε λιπαρά

Για τη ζύμη
2 και 2/3 του φλιτζανιού (500 γραμμάρια) απλό, κοσκινισμένο αλεύρι
250 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, χοντροκομμένο
1 πρέζα αλάτι
4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Εκτέλεση
1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και δουλέψτε τα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη. Ανοίξτε την με τον πλάστη σε δύο φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
2. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα πυρίμαχο πιάτο τάρτας διαμέτρου 23 εκατοστών. Στρώστε στη βάση και στις πλευρές του το ένα φύλλο.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ. Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε τα μήλα και μαγειρέψτε ανακατεύοντας περιστασιακά, για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Αφήστε το μείγμα σας να κρυώσει ελαφρά. Ανακατέψτε το μείγμα μήλων σας με εκείνο του αλευριού.
4. Στρώστε το μισό μείγμα σας από τη γέμιση μήλου πάνω από τη ζύμη στο πιάτο της τάρτας. Πασπαλίστε με τα μισά φραγκοστάφυλα. Συνεχίστε με άλλη μία στρώση γέμισης μήλου και φραγκοστάφυλων αντίστοιχα.
5. Βουρτσίστε τις άκρες της ζύμης με αυγό και από πάνω απλώστε το δεύτερο φύλλο ζύμης κολλώντας με τα δάχτυλά σας καλά τις άκρες να σφραγίσουν.
6. Με ένα μικρό μαχαίρι κάντε μια τομή στην κορυφή της πίτας για να φεύγει ο ατμός και βουρτσίστε όλη τη ζύμη από πάνω με τη μια κουταλιά κρέμας γάλακτος. Ψήστε στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα σας. Αφαιρέστε την από το φούρνο, βουρτσίστε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίστε με έξτρα «ψιλή» ζάχαρη. Αφήστε το γλυκό σας 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρετέ το με παγωτό.

Διαβάστε επίσης:

Τάρτα με σφολιάτα και βερίκοκα

Μυρωδάτη μηλόπιτα με κανέλα

Εύκολα ταρτάκια με εσπεριδοειδή