Σπιτικό παγωτό με γεύση από crème brûlée

Σπιτικό παγωτό με γεύση από crème brûlée

Παγωτό βανίλιας με τραγανιστά κομμάτια καραμέλας.

 

Βανίλια και κομμάτια καραμέλας συνδυάζονται μοναδικά σε αυτήν τη συνταγή για σπιτικό crème brûlée παγωτό.

Υλικά
600 ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
250 ml (1 φλιτζάνι) γάλα
1 κλωνάρι βανίλιας σχισμένο στη μέση
6 κρόκοι αυγών
140 γραμμάρια (2/3 φλιτζανιού) ψιλή ζάχαρη

Για την καραμέλα
215 γραμμάρια (1 κούπα) ψιλή ζάχαρη
160ml (2/3 φλιτζάνι) νερό

Εκτέλεση
1. Βάλτε μια ορθογώνια, μεταλλική φόρμα για κέικ ή ψωμί χωρητικότητας 1,25 του λίτρου στην κατάψυξη. Βάλτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ξύστε τους σπόρους απ' το κλωνάρι της βανίλιας μέσα στο μείγμα του γάλακτος και ρίξτε και το κλωνάρι της βανίλιας. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Αφαιρέστε το κλωνάρι της βανίλιας και πετάξτε το.
2. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη καλά σε ένα μπολ μέχρι να έχετε ένα πηχτό μείγμα. Προσθέστε το μείγμα της κρέμας στους χτυπημένους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Μαγειρέψτε το νέο σας μείγμα σε μια καθαρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα ξύλινο πλατύ κουτάλι για 10-15 λεπτά μέχρι η κρέμα σας να πήξει.
4. Χύστε την κρέμα σας σε ένα πυρίμαχο μπολ, σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το για 30 λεπτά να κρυώσει. Βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
5. Χύστε την κρύα σας κρέμα στην παγωμένη φόρμα και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Βάλτε την στην κατάψυξη για 6 ώρες μέχρι σχεδόν να παγώσει τελείως.
6. Στο μεταξύ για την καραμέλα στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φέρτε σε βρασμό. Σιγοβράστε, χωρίς να ανακατεύετε, για 8-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσει η καραμέλα σκούρο χρυσό χρώμα. Χύστε την καραμέλα σας ομοιόμορφα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε την να κρυώσει για 10 λεπτά και σπάστε τη σε ακανόνιστα κομμάτια.
7. Με ένα κουτάλι σπάστε το παγωτό σε κομμάτια και με το μίξερ χτυπήστε το σε ένα μπολ για 3 λεπτά μέχρι να γίνει λείο σαν mousse. Προσθέστε το 1/3 από τα κομμάτια καραμέλας, ανακατέψτε και χύστε το μείγμα σας πάλι στη φόρμα. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και βάλτε το παγωτό σας στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.
8. Σερβίρετε το παγωτό σας γαρνίροντας με κομμάτια καραμέλας.

Διαβάστε επίσης:

Κλασική crème brûlée

Σπιτικό παγωτό σοκολάτα με μπισκότα

Cheesecake με μέλι, κανέλα, αμύγδαλα και άρωμα βανίλιας