Τάρτα μήλων με κατσικίσιο τυρί σε βάση σφολιάτας

Τάρτα μήλων με κατσικίσιο τυρί σε βάση σφολιάτας

Μια συνταγή για ζεστή τάρτα μήλου σε βάση σφολιάτας που ταιριάζει άψογα με τον βροχερό καιρό του σαββατοκύριακου.

 

Μήλα καραμελώνονται και απλώνονται σε βάση σφολιάτας σε αυτό το γλύκισμα που το κατσικίσιο τυρί κάνει τη διαφορά.

Υλικά
2 κλωναράκια βανίλιας
110 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ψιλή ζάχαρη
50 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
4 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα από τα κουκούτσια, κομμένα το καθένα σε 6 κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
375 γραμμάρια αποψυγμένη σφολιάτα βουτύρου
20 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) τριμμένη λευκή φρυγανιά
140 γραμμάρια ωριμασμένο κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε φέτες 5 χιλιοστών πάχους

Εκτέλεση
1. Ανοίξτε τα κλωναράκια βανίλιας κατά μήκος και ξύστε τους σπόρους σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Μοιράστε το μείγμα ζάχαρης-βανίλιας σε ένα τηγάνι. Διασκορπίστε τα κομμάτια βουτύρου από πάνω και απλώστε ομοιόμορφα τα μήλα σε μία στρώση. Ραντίστε με το ξύδι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρις ότου να αρχίσουν τα υγρά να σιγοβράζουν. Αυξήστε τη θερμοκρασία στο μέτριο μαγειρέψτε με το τηγάνι σκεπασμένο με το καπάκι του για 6-8 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν ελαφρά. Με μια τρυπητή κουτάλα σουρώστε τα μήλα σας και αφήστε τα να κρυώσουν (μην πετάξετε τα υγρά που θα μείνουν).
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε έναν κύκλο διαμέτρου 26 εκατοστών και πάχους 4 χιλιοστών. Βάλτε τη σφολιάτα σας σε μια φόρμα για τάρτα ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος της αρεσκείας σας και με ένα μαχαίρι χαράξτε κυκλικά ένα δίσκο 1,5 εκατοστό πιο μέσα. Βάλτε τη φόρμα με τη σφολιάτα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
3. Πασπαλίστε τον εσωτερικό δίσκο της ζύμης με τη φρυγανιά και απλώστε εν συνεχεία τα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήστε για 20 λεπτά. Βάλτε τα κομμάτια τυριού ανάμεσα στα μήλα και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να ροδίσει.
4. Ζεστάνετε τα υγρά των μήλων από το βήμα 1 στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν και περιχύστε το γλυκό σας. Σερβίρετε την τάρτα σας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε επίσης:

Τάρτα με γέμιση κρέμας λεμονιού και μόλις 330 θερμίδες

Γαλλική τάρτα μήλου