#PameNaXasoume μετατρέποντας τον υγιεινό τρόπο ζωής σε μία απόλαυση που μοιραζόμαστε οικογενειακώς

Μαρία Λουϊζα Βούρου
#PameNaXasoume μετατρέποντας τον υγιεινό τρόπο ζωής σε μία απόλαυση που μοιραζόμαστε οικογενειακώς

Σήμερα, λοιπόν, θα σας μιλήσω για το ότι το να «χάνουμε», είναι κάποιες φορές πιο σημαντικό από το να βγαίνουμε νικητές!

Φθινόπωρο, επιστροφή στην καθημερινότητα και η αλήθεια είναι πως ο Σεπτέμβριος είναι διαχρονικά ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους, κάνουμε ξεκαθαρίσματα σε αρκετούς τομείς της ζωής μας και προσπαθούμε να οργανώσουμε τον χρόνο και τον χώρο μας, έτσι ώστε να έχουμε μία ομαλή και ευχάριστη καθημερινότητα.

Μιλώντας για στόχους, βέβαια, όταν σκεφτόμαστε όλα εκείνα που θέλουμε να καταφέρουμε, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι να βγούμε πρώτοι, να κερδίσουμε, να επιτύχουμε.

Σήμερα, λοιπόν, θα σας μιλήσω για το ότι το να «χάνουμε», είναι κάποιες φορές πιο σημαντικό από το να βγαίνουμε νικητές!

Βλέπετε, πριν λίγες ημέρες έτυχε να δω στο διαδίκτυο το πολύ εύστοχο βίντεο της καμπάνιας της Novo Nordisk Hellas για την παιδική παχυσαρκία, ένα βίντεο που δεν σας κρύβω ότι πραγματικά με καθήλωσε και με προβλημάτισε.

Δυστυχώς, όπως είδα και στο βίντεο, η Ελλάδα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην παιδική παχυσαρκία. Μια πρωτιά, ένα «κύπελλο» που δεν αξίζει στα παιδιά μας και φυσικά, δεν επιθυμούμε για κανέναν λόγο.

Ειλικρινά, το βίντεο της καμπάνιας #PameNaXasoume, η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία της Novo Nordisk Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), με εξέπληξε -και πιστεύω ότι το ίδιο νιώσατε και εσείς, όταν το παρακολουθήσετε. Διότι μπορεί να γνώριζα ότι ως χώρα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι βρισκόμαστε και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη!

Θα αναφέρω το αυτονόητο, λοιπόν. Ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια και το ότι τα παιδιά, πάντα μιμούνται τους γονείς σε ό,τι κάνουν, καθώς είναι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι στον κόσμο και τα πρότυπά τους.

Πρότυπα για τα παιδιά, βέβαια, είναι κάποιες φορές και οι άνθρωποι που βλέπουν γύρω τους ή στις οθόνες τους. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από το ότι με ταρακούνησε, η καμπάνια για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με το πολύ εύστοχο μήνυμα «Πάμε να χάσουμε», ταυτόχρονα με χαροποίησε. Γιατί έχει ως πρωταγωνιστές της πρόσωπα-πρότυπα για τα παιδιά -αλλά και για εμάς τους μεγάλους- και για την ακρίβεια, αγαπημένους, διεθνείς καλαθοσφαιριστές, όπως οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης και Εβίνα Μάλτση!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο πιο σημαντικός ρόλος για να διαμορφώσουν τα παιδιά μας μία καλύτερη και πιο ισορροπημένη καθημερινότητα, είναι ο δικός μας, δηλαδή των γονιών. Και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά μας από μωρά, όταν αρχίζουν τις πρώτες τροφές, να καταναλώνουν τρόφιμα που τους προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται. Εμείς, δηλαδή, θα τους δείξουμε τον δρόμο και εκείνα, θα τον ακολουθήσουν. Γιατί όλα είναι θέμα συνήθειας!

Με λίγα λόγια, αν καταφέρουμε να εντάξουμε με ωραίο τρόπο στην καθημερινότητα των παιδιών την υγιεινή διατροφή, θα δούμε πόσο εύκολα και εκείνα μεγαλώνοντας, θα αγαπήσουν τις υγιεινές τροφές και θα ακολουθήσουν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Κάποιες μαμάδες θα μου πείτε, βέβαια, πως το παιδί σας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα «εύκολο» στο φαγητό και ότι τρώει μόνο συγκεκριμένα πράγματα. Το καταλαβαίνω, καθώς είναι κάτι που απασχολεί πολλές μαμάδες. Υπάρχουν όμως τρόποι να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας, λοιπόν, κάποιες χρήσιμες συμβουλές και κανόνες που ακολουθούμε εμείς στο σπίτι με τον γιο μου, τον Ιάσονα -και θα χαρώ πολύ αν σας βοηθήσουν!

1. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε junk food και τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη. Δεν υπάρχουν στο σπίτι, οπότε ο μικρός μου δεν τα ζητάει. Φυσικά, σε μία έξοδο, σε ένα πάρτι ή σε μία βόλτα θα είμαστε πιο ελαστικοί, γιατί θέλουμε το παιδί να συμμετέχει σε όλα και να μην νιώθει απομονωμένο. Είναι σημαντικό για εμάς όμως, να καταλαβαίνει ότι όλα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο.

2. Φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό το παιδί και όχι αναψυκτικά που περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

3. Μαγειρεύουμε το φαγητό μας αποφεύγοντας να ρίχνουμε τεράστιες ποσότητες από αλάτι. Αρκεί λίγο, ίσα ίσα για τη γεύση.

Keimeno_Novo-Nordisk_Paidikh-Paxysarkia-(Maria-Loyiza-Boyroy)-@Queen.gr-(002)_OK_html_7b0b440a965caf18.jpg

4. Δείχνουμε στο παιδί τον δρόμο της φυσικής άσκησης και οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής που να του αρέσει. Είναι σημαντικό να κάνει κάτι που του αρέσει για να το συνεχίσει. Ιδανικά, αν και οι ίδιοι οι γονείς είναι άνθρωποι που γυμνάζονται, τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη θετική επιρροή στο παιδί. Προσοχή όμως! Δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί στον πρωταθλητισμό, σεβόμαστε τα όρια και τις αντοχές του και φυσικά, ποτέ δεν μιλάμε άσχημα σε περίπτωση κάποιας αποτυχίας. Άλλωστε, όπως είπαμε, το να χάνουμε δεν είναι πάντα αρνητικό!

5. Ετοιμάζουμε healthy snacks, όπως για παράδειγμα αλμυρά μάφιν με λαχανικά και βρώμη ή γλυκά και κεικ με φρούτα, μέλι ή ακόμα και σοκολάτα, προσπαθώντας να μην βάζουμε μέσα πολλές παχυντικές ύλες. Θέλουμε, δηλαδή, να είναι όσο πιο light γίνεται. Έτσι και αλλιώς, όπως είπαμε και παραπάνω, το παιδί θα φάει κάτι τέτοιο σε κάποιο πάρτι ή σε μία βόλτα.

6. Τέλος, φροντίζουμε να βάζουμε όρια και κανόνες στο παιδί. Βλέπετε, έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και γνωρίζουν το μενού τους καθημερινά, λειτουργούν καλύτερα, είναι πιο συγκεντρωμένα και έχουν περισσότερη όρεξη να είναι δημιουργικά!

Keimeno_Novo-Nordisk_Paidikh-Paxysarkia-(Maria-Loyiza-Boyroy)-@Queen.gr-(002)_OK_html_7e4c689ea5713f52.jpg

Σε καμία περίπτωση στο άρθρο αυτό δεν θέλω να σας δείξω ότι εγώ τα κάνω όλα καλύτερα. Θέλω απλώς να μοιραστώ τη δική μας καθημερινότητα με τον Ιασονάκο και να βοηθήσω όσες από εσάς ψάχνετε τρόπους για ένα healthy living για τα παιδάκια σας.

Το σίγουρο είναι πως θεωρώ τρομερά αφυπνιστικό το βίντεο που δημιούργησε η Novo Nordisk Hellas, προκειμένου να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στο θέμα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Αν δεν το έχετε δει ακόμη, λοιπόν, πατήστε το play. Διότι κατά την άποψή μου, αποτελεί μία αφορμή για να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα την παιδική παχυσαρκία και να αναλάβουμε δράση.

Ελάτε και εσείς μαζί μου στο team #pamenaxasoume, λοιπόν, γιατί σε αυτήν την ομάδα κερδίζουμε «χάνοντας»!