To σπαραχτικά μινιμαλιστικό εξώφυλλο της ιταλικής Vogue λέει τα πάντα χωρίς να δείξει τίποτα

Διονυσία Καλαποθαράκου
To σπαραχτικά μινιμαλιστικό εξώφυλλο της ιταλικής Vogue λέει τα πάντα χωρίς να δείξει τίποτα

«Επιλέξαμε ένα λευκό εξώφυλλο όχι γιατί 'ξεμείναμε' από εικόνες, αλλά γιατί για εμάς αυτό είναι το χρώμα της αναγέννησης και ο πιο 'σωστός' τρόπος να την απεικονίσουμε.» Εmanuele Farneti, Editor in Chief της Vogue Italia.

«Στη μακρά ιστορία της Vogue, που εκτείνεται πάνω από εκατό χρόνια, το περιοδικό έχει βγει μετά από πολέμους, οικονομικές κρίσεις, τρομοκρατικές πράξεις. Οι αρχές του δεν του επέτρεπαν ποτέ να στρέψει το βλέμμα του προς άλλη κατεύθυνση. Πριν από δύο εβδομάδες, επρόκειτο να τυπώσουμε ένα τεύχος που σχεδιάσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα και στο οποίο συμμετείχε και το L'Uomo Vogue με ένα παρεμφερές εξώφυλλο.
Αλλά το να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο - ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές διακινδυνεύουν τη ζωή τους και ο κόσμος γύρω μας αλλάζει για πάντα - δεν είναι μέρος του DNA της Vogue Italia. Συνεπώς, απορρίψαμε το αρχικό μας «πλάνο» και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε αυτό το εξώφυλλο από το μηδέν. Η απόφαση να τυπώσουμε ένα εντελώς λευκό cover για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε έλλειψη εικόνων - ακριβώς το αντίθετο, εικόνες υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Eπιλέξαμε γιατί το λευκό σημαίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Το λευκό το σεβόμαστε.
Το λευκό είναι η αναγέννηση, το φως μετά το σκοτάδι, το άθροισμα όλων των χρωμάτων.
Το λευκό είναι το χρώμα των στολών που φορούσαν όσοι έθεσαν τη ζωή τους στην «πρώτη γραμμή» για να σώσουν τις δικές μας.
Αντιπροσωπεύει τον χώρο και τον χρόνο για να σκεφτείς, καθώς και το να επιλέξεις παραμείνει σιωπηλός.
Το λευκό είναι για όλους εκείνους που γεμίζουν αυτόν τον άδειο χρόνο και χώρο με ιδέες, σκέψεις, ιστορίες, γραμμές στίχων, μουσική και φροντίδα για τους άλλους.
Το λευκό μας θυμίζει πως, μετά την κρίση του 1929, αυτό το χρώμα υιοθετήθηκε ως τάση στα ρούχα, για να εκφράσει την αγνότητα του παρόντος και την ελπίδα του μέλλοντος.
Πάνω απ 'όλα: το λευκό δεν είναι παράδοση, αλλά ένα κενό φύλλο που περιμένει να γραφτεί, είναι η πρώτη σελίδα τίτλου μιας νέας ιστορίας που πρόκειται να αρχίσει», με αυτό το μήνυμα ο Εditor in Chief της ιταλικής Vogue, o Emanuele Farneti, εξήγησε σε όλο τον κόσμο γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της, το πιο εμβληματικό περιοδικό μόδας της Ιταλίας, η Vogue, θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή στα περίπτερα με ένα κατάλευκο εξώφυλλο.

Καμία φωτογραφία, καμία αναφορά στην μάχη που δίνει η γειτονική μας χώρα με τον COVID-19, κανένα μήνυμα κρυμμένο σε ευφάνταστους τίτλους, αλλά και καμία εικόνα-γροθιά στο στομάχι. Η μόδα αποφασίζει να σηκώσει λευκή σημαία σε αυτόν τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό του Κορονοϊού και να στρέψει το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα. Στην επόμενη «λευκή σελίδα» που θα χρειαστεί να γράψουμε όλοι μαζί από την αρχή. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να μας εξελίξει, να μας κάνει να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας και να διαμορφώσει πάνω σε νέες βάσεις τη ζωή μας. Ένα περιοδικό μόδας μέσα σε αυτό το σκοτάδι βλέπει το φως. Και το αποτυπώνει χωρίς τυμπανοκρουσίες σε ένα εξώφυλλο που μπορεί μέσα στην απλότητά του να σε κάνει να δακρύσεις. Γιατί ό,τι έχει πραγματικά ουσία και υπόσταση δεν «κάνει φασαρία». Στην καθημερινότητά μας, στους γύρω μας, αλλά και στην τέχνη.
Δες επίσης: Tα 7 μεγαλύτερα street style trends της άνοιξης, μας κολακεύουν όλες!

https://www.instagram.com/p/B-te7LrjiG8