Η θεά Tilda Swinton και ο οίκος Gucci παρουσιάζουν τα κορυφαία κοστούμια του Pier Paolo Pasolini

Ναταλία Κατσακιώρη
Η θεά Tilda Swinton και ο οίκος Gucci παρουσιάζουν τα κορυφαία κοστούμια του Pier Paolo Pasolini

Μία παράσταση που δημιουργήθηκε για να αποδείξει την ικανότητα των ρούχων να μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε μια νέα προσωπικότητα.

Πολλές φορές αναλωνόμαστε σε συζητήσεις περί μόδας, περί πολιτικής ορθότητας και στεροτύπων, ξεχνώντας μία από τις πιο βασικές της ιδιότητες. Μία ιδιότητα μαγευτική, θεραπευτική για πολλούς, αλλά και μοναδική. Είναι η ικανότητα των ρούχων να μας μεταμορφώνουν, να μας χαρίζουν μια νοητή super δύναμη, να μας κάνουν αόρατους ή αξιοθέατους. Και αυτή θεωρώ ότι είναι μία ιδιότητα, που δυστυχώς κάπως έχουμε ξεχάσει, κυρίως γιατί το βάρος των καθημερινών προβλημάτων της βιομηχανίας και του τεράστιου ενεργειακού αποτυπώματος, που αφήνει στον πλανήτη, έχουν στρέψει -και σωστά- την προσοχή μας στη λύση τους.

Μία παράσταση, που δημιουργήθηκε από την Tilda Swinton και τον fashion curator, Olivier Saillard, ήρθε να μας ξαναθυμίσει αυτή της την ικανότητα. Η παράσταση οργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο, Fondazione Sozzani, στο Παρίσι με το όνομα «Embodying Pasolini». Για πρώτη φορά, συγκετνρώθηκε μια μεγάλη ποικιλία κοστουμιών, που σχεδίασε ο Danilo Donati, και κατασκεύασε το ατελιέ Farani, για τον Ιταλό σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini.

Είναι γεγονός! Ο Alessandro Michele φεύγει από τη Gucci μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του οίκου

https://www.instagram.com/p/Cl2Ijm-s131

Ο οίκος Gucci και η Tilda Swinton έφεραν στην επιφάνεια τα Avant Garde κοστούμια του Pasolini.

Η Tilda Swinton ήταν και εξακολουθεί να είναι η απόλυτη μούσα. Μία γυναίκα χαμαιλέων, με ένα πρόσωπο καμβά και πλαστικό σώμα, με λευκή, pale επιδερμίδα, κοντά, αγορίστικα μαλλιά και ένα εκφραστικά χέρια, που μπορούν να δημιουργήσουν ολόκληρους κόσμους με τις κινήσεις τους. Η κορυφαία ηθοποιός, αναπαριστά επί σκηνής μια σειρά από ρόλους των μοναδικών ταινιών του Pier Paolo Pazolini, που ακροβατούν ανάμεσα στην haute couture και το Avant Garde. Το ένα πρόσωπο και η ιδιότητα του διαδέχεται το ένα το άλλο, καθώς η Swinton αλλάζει on stage κατάσταση και ήρωα μέσα σε ελάχιτα δευτερόλεπτα. Όσο, δηλαδή, παίρνει σε κάποιον να αλλάξει τα ρούχα του.

https://www.instagram.com/p/Cl6VPgyIutH

Ο οίκος Gucci στάθηκε δίπλα στους δύο καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας την παράσταση ενεργά. Εκεί βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την παράσταση και πολλοί αγαπημένοι φίλοι του οίκου, όπως η Carla Bruni, η Lou Doillon και η Diane Kruger, οποία δήλωσε μεταξύ άλλων για την εξωπραγματική Tilda Swinton: «Βλέπεις (επί σκηνής) τα φαντάσματα των ταινιών του παρελθόντος, και το πώς μπορεί κανείς να ενσαρκώσει διαφορετικές προσωπικότητες».