Το dress code στη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα φέρει μια μεγάλη αλλαγή στο βασιλικό πρωτόκολλο

Ναταλία Κατσακιώρη
Το dress code στη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα φέρει μια μεγάλη αλλαγή στο βασιλικό πρωτόκολλο

(Yui Mok/Pool via AP, File)

Οι αλλαγές στα ρούχα της βασιλικής οικογένειας και των υψηλών προσκεκλημένων δηλώνουν και τη νέα εποχή στη βρετανική μοναρχία. 

Είτε αγαπάς, είτε μισείς τους royals και το θεσμό της βασιλείας γενικότερα, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι μιλάμε για ιστορικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης, αφού η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα σηματοδοτήσει και μια νέα αρχή για το βασιλικό καθεστώς και τις εθιμοτυπίες του.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ξέρεις ήδη, ήταν η πρώτη η οποία έγινε σε live αναμετάδoση στην τηλεόραση και αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του αιώνα για τη Βρετανία.

Σε αντίθεση, όμως, με τη μαμά του ο βασιλιάς Κάρολος δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να κρατήσει όλα αυτά τα έθιμα και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις παραδόσεις. Τουλάχιστον έτσι λένε οι φήμες λίγο πριν την τελετή, με το dress code να γίνεται πιο απλό και να έρχεται πιο κοντά στο σήμερα.

ADDITION Britain Coronation

(Hugo Burnand/Buckingham Palace via AP)

Ο πρώην butler του βασιλιά Καρόλου, Grant Harrold, μίλησε στην Page Six και αποκάλυψε όλα όσα θα δούμε στην στέψη.

Το dress code θα είναι πιο απλό και καθημερινό, ερχόμενο στο σήμερα και απειχώντας τις απόψεις του King Charles για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τα όσα πιστεύει ο Grant Harrold οι παρευρισκόμενοι δεν θα φορέσουν τις παραδοσιακές τους ρόμπες για την ημέρα της στέψης, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Οι κύριοι θα εμφανιστούν με τα κοστούμια τους και οι κυρίες θα αρκεστούν στα φορέματα τους και τα γνωστά royal καπελάκια τους. Ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα φοράνε όπως αναφέρεται τις ρόμπες τους καθόλη τη διάρκεια της τελετής.

Britain Coronation Commonwealth Attitudes

(AP Photo/Jerome Delay, File)

AP2011

«Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στο βασιλικό πρωτόκολλο. Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφασίζουν τη βασιλική εθιμοτυπία και τον ενδυματολογικό κώδικα - αλλάζουν πάντα την εθιμοτυπία καθώς είναι αυτοί που αποφασίζουν όλες τις αλλαγές που στη συνέχεια θα γίνουν αποδεκτές ως άλλο μέρος του βασιλικού πρωτοκόλλου,» δήλωσε ο ίδιος στο Page Six.

Πλάνα από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ:

Από την άλλη έχουμε και το πιο δημοφιλές και αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας, την Kate Middleton, η οποία με κάθε της εμφάνιση ξεσηκώνει σχόλια, έχοντας μετατραπεί στο απόλυτο royal style icon.

Britain Coronation Garden Party

(Yui Mok/Pool via AP)

WPA Rota

Η ίδια, όπως αναφέρεται δεν θα φορέσει τιάρα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αντικαθιστώντας την με ένα καπέλο με λουλούδια, το οποίο θα συμβολίζει και την προσέγγιση του νέου βασιλιά στην προστασία του περιβάλλοντος. Σίγουρα τα βλέμματα θα στραφούν για άλλη μια φορά επάνω της, οπότε είμαστε εν αναμονή της τελετής.

Όσο για τον ίδιο το βασιλιά και το αν θα φορέσει τελικά στέμμα, ο Grant Harrold θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό. «Καμία ερώτηση. Πιστεύω ότι ο βασιλιάς πιθανότατα θα φορέσει στέμμα κατά τη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε.

Οι εμφανίσεις της Kate Middleton είναι το μέλλον του royal dress code: