Οι εργαζόμενοι του οίκου Gucci κατεβαίνουν σε απεργία και ο κόσμος της μόδας τους συμπαραστέκεται

Ναταλία Κατσακιώρη
Οι εργαζόμενοι του οίκου Gucci κατεβαίνουν σε απεργία και ο κόσμος της μόδας τους συμπαραστέκεται

Μετά την απαίτηση για μετακίνηση των head quarters της εταιρίας οι εργαζόμενοι προχωράνε σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Ο οίκος Gucci βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά όχι για έναν ακόμη δημιουργικό λόγο, όπως το ντεμπούτο του νέου creative director, aka του Sabato De Sarno. Πολλές αλλαγές, λοιπόν, μετά την αποχώρηση του Alessandro Michele και τη νέα στρατηγική που θέλει να εφαρμόσει οι κορυφαίος όμιλος της Kering, στον οποίο ανήκει φυσικά και ο οίκος Gucci.

Gucci-atm-S24-013.jpg

Αυτή τη φορά όμως και μετά την υπέροχη Ancora του Sabato De Sarno, την οποία ο όμιλος υποστήριξε πάρα πολύ ενεργά, ερχόμαστε στο σήμερα και στην απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι του οίκου λόγω μια μεγάλης αναστάτωσης που δημιουργήθηκε στο δημιουργικό studio της Gucci, μετά την ανακοίνωση ότι ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών γραφείων της θα μετακομίσει από τη Ρώμη στο Μιλάνο. Και κάπου εδώ άρχισαν οι αντιδράσεις, οι οποίες δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν εισακούστηκαν.

Gucci-atm-S24-002.jpg

Kate Middleton: Εμφανίστηκε με καφέ-latte σύνολο στο πιο stylish χρωματικό combo του χειμώνα

Ο οίκος Gucci σε απεργία και ο κόσμος της μόδας στο πλευρό των εργαζομένων.

Μέσα στον Οκτώβριο η κεντρική διεύθυνση του οίκου Gucci αποφάσισε να μετακινήσει το δημιουργικό -aka το σχεδιαστικό- τμήμα του οίκου Gucci από τα κεντρικά τους στη Ρώμη, σε νέα τοποθεσία στο Μιλάνο. Μιλάμε για περίπου 153 υπαλλήλους από τους συνολικά 219 του studio, οι οποίοι καλούνται μέσα σε μόλις πέντε μήνες να μετακομίσουν σε μια πόλη 380 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους και πολύ πιο ακριβή από τη Ρώμη, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν.

https://www.instagram.com/reel/CxfhcZnI1H5/

Και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι αντιδράσεις φυσικά από την πλευρά των εργαζομένων, αφού ένας εργοδότης, όποιος και αν είναι αυτός, δεν μπορεί να αποφασίζει αυθαίρετα τη μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης μερίδας των υπαλλήλων του, χωρίς όμως να προσφέρει την ίδια βοήθεια σε όλους, προκειμένου να κάνει τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο άνετη για όλους. Έτσι τη Δευτέρα τμήμα του δημιουργικού studio βγήκε σε απεργία με πανό έξω από τα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Ρώμη, με συνθήματα όπως «Η Gucci κόβει αλλά δεν ράβει» και «Στην Gucci, ο πλεονασμός είναι της μόδας» να πρωταγωνιστούν.

Gucci-fr-S24-047.jpg

Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ο όμιλος Kering εκμεταλλεύεται την αναδιάρθρωση για να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού και να διώξει στην ουσία υπαλλήλους, στους οποίους όμως είχαν προσφερθεί μη ικανοποιητικές συνθήκες ή δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Ρώμη λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Από την πλευρά της η εταιρία λέει ότι δεν υπήρξε κανένας τέτοιος στόχος και ότι η μετακόμιση δεν πρόκειται να συσχετιστεί με περικοπές. Σε δήλωση σχετικά με τη μετακόμιση στο Μιλάνο, η Gucci είπε: «Ο δημιουργικός διευθυντής και οι εμπλεκόμενες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά με τις στρατηγικές λειτουργίες του brand, που έχουν ήδη έδρα στην [πόλη], μεγιστοποιώντας έτσι τις απαραίτητες αλληλεπιδράσεις και συνέργειες».

https://www.instagram.com/p/CzT_9B-Ryw9/

Κάποιοι από τους πιο γνωστούς fashion accounts στα social media έχουν ήδη κάνει γνωστό το θέμα, με τους περισσότερους να τάσσονται υπέρ των εργαζομένων. Γιατί guess what! Τα δημιουργικά επαγγέλματα έχουν φωνή και η Gucci υπολογίζει να παρουσιάσει το επόμενο show της περίπου σε ένα με δύο μήνες. Το λες και μοχλό πίεσης!