Επτά φωτογράφοι και σχεδιαστές που έγραψαν ιστορία δουλεύοντας μαζί

Sabine Camhi
Επτά φωτογράφοι και σχεδιαστές που έγραψαν ιστορία δουλεύοντας μαζί

Οι εμβληματικοί σχεδιαστές-φωτογράφοι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος!

 

Ήταν η τύχη που έφερε τον Azzedine Alaïa και τον Peter Lindbergh στη βιομηχανία της μόδας. Πριν μετακομίσουν στο Παρίσι, ήθελαν να γίνουν γλύπτης και ζωγράφος, αντίστοιχα. Και παρά τη γεωγραφικά αντίθετη προέλευσή τους, από την Τυνησία και τη Γερμανία, ο σχεδιαστής μόδας και ο φωτογράφος καλλιέργησαν στενές σχέσεις. Γνωρίστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα το 1979, και σύντομα ανακάλυψαν ότι μοιραζόντουσαν το ίδιο πάθος - μια έλξη στο μαύρο χρώμα και την διαχρονική ομορφιά και μια πίστη στην υπεράνθρωπη φύση των γυναικών.

Η φωτογραφία του Alaïa και του Lindbergh τίμησε τα μοντέλα με την έξυπνη χρήση της σιλουέτας, του περιγράμματος και του φωτός. «Ο Peter και εγώ γνωριζόμαστε από τότε που ξεκίνησα. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε. Όλα ρέουν», είπε κάποτε ο Alaïa για την συνεργασία των δυο τους.

epta_fwtografoi_kai_sxediastes_poy_kathorisan_tin_biomixania_tis_modas8.jpg

Αυτή η μοναδική σχέση αποτελεί τώρα αντικείμενο μιας επερχόμενης έκθεσης στο Fondation Azzedine Alaïa και ενός βιβλίου του εκδοτικού οίκου Taschen με τίτλο «Peter Lindbergh. Azzedine Alaïa». Ένα ξεφύλλισμα των σελίδων του βιβλίου φέρνει στο φως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες των δύο, με πολλές από τις φωτογραφίες να βγαίνουν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.

Ενώ η συνεργασία μεταξύ του Alaïa και του Lindbergh καθόρισε τη μόδα, δεν ήταν οι πρώτοι ούτε και οι τελευταίοι φωτογράφοι και σχεδιαστές που δούλεψαν μαζί. Άλλωστε, οι σχεδιαστές βασίζονται σε φωτογράφους για να αποκωδικοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.

Παρακάτω, λοιπόν, θα ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της φωτογραφίας της μόδας.


Δες επίσης: Emily In Paris: Η 2η σεζόν της σειράς θα έχει πιο πολλά bucket hats και εντυπωσιακά prints