Liana Camba: «Δεν νιώθω ο εαυτός μου εάν δεν δημιουργώ. Αυτό είναι και το κίνητρο μου»

Ναταλία Κατσακιώρη
Liana Camba: «Δεν νιώθω ο εαυτός μου εάν δεν δημιουργώ. Αυτό είναι και το κίνητρο μου»

Photo Credit:  Ιωάννα Χατζηανδρέου

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια που έχει ταυτιστεί με τη διαχρονική κομψότητα επανεφευρίσκει τον εαυτό της μέσα από τη SS23 συλλογή της.

Sur messure. Δύο λέξεις σπάνιες για τον σύγχρονο κόσμο της μόδας, που πολλές φορές συνηθίζει στα εύκολα street style trends και τα εντυπωσιακά «πειράματα», που βλέπαμε στα catwalks τα τελευταία χρόνια. Το 2023, όμως, δεν ήταν μια τέτοια χρονιά με τους μεγαλύτερους οίκους του πλανήτη να επιστρέφουν στις παραδοσιακές αξίες της ραπτικής και τα πολύτιμα αρχεία τους. Γιατί ένα καλοραμμένο, κομψό ρούχο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Πιστή στην ίδια αυτή αντίληψη εδώ και 35 χρόνια, η Ελληνίδα σχεδιάστρια Liana Camba συνεχίζει να δημιουργεί ρούχα αέρινα, θηλυκά, διαχρονικά, μοναδικά items που δουλεύονται στο χέρι και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά.

Η νέα της SS23 συλλογή έχει τον τίτλο Aura και παρουσιάστηκε σε ένα elegant show στο χώρο της Blender Gallery στη Γλυφάδα, μεταφέροντάς μας στο signature, μαγικό κόσμο της Liana Camba που θέλει τη γυναίκα στο επίκεντρο, ως την αιώνια μούσα της ομορφιάς, της καλαισθησίας και της κομψότητας. Τα statement κεντήματα, τα ρευστά πολυτελή υφάσματα και οι λιτές γραμμές συνθέτουν άλλη μια μοναδική συλλογή δια χειρός Liana Camba, γεμάτη από items επένδυση για κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα. Η κυρία Liana Camba μας μίλησε για την έμπνευση της νέας της συλλογής αλλά και για το μέλλον της ελληνικής μόδας.

Για τον Βασίλη Ζούλια η μητέρα του ήταν και είναι μέχρι σήμερα η αστείρευτη πηγή της έμπνευσης του

Η Liana Camba στο Queen.gr.

LIANA-CAMBA-foto-credits-IWANNA-XATZHANDREOY-(5).jpg

Photo Credit: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Μετράτε 35 χρόνια παρουσίας στην ελληνική μόδα. Από πού πηγάζει κάθε φορά η έμπνευση μιας νέας συλλογής; Πώς κρατάτε ζωντανό μέσα σας το κίνητρο της δημιουργίας;

Κίνητρο μου είναι η αγάπη μου για την ομορφιά, σε όλα τα επίπεδα. Κάθε συλλογή για μένα είναι η δημιουργία ενός αφηγήματος, μιας ιστορίας. Η δημιουργικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Διαφορετικά νιώθω ότι με προδίδω. Άξονας κάθε συλλογής μου είναι η κομψότητα και η ομορφιά. Εμπνέομαι από κάθε είδους εικόνα που μου δημιουργεί ήσυχα αλλά αιχμηρά εντύπωση. Δεν νιώθω ο εαυτός μου εάν δεν δημιουργώ. Αυτό είναι και το κίνητρο μου.

Ποια είναι η γυναίκα του Liana Camba brand; Πώς φαντάζεστε τη «μούσα» που φοράει κάθε φορά τα ρούχα σας;

Μούσα για μένα είναι κάθε γυναίκα που νιώθει καλά με τον εαυτό της και την εικόνα της. Είναι ευγενής, αγαπά την ποιότητα, και δεν φοβάται να δείχνει την θηλυκότητα της.

LIANA-CAMBA-foto-credits-IWANNA-XATZHANDREOY-(2).jpg

Photo Credit: Ιωάννα Χατζηανδρέου

LIANA-CAMBA-foto-credits-IWANNA-XATZHANDREOY-(3).jpg

Photo Credit: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ποια είναι η γνώμη σας για το στυλ των σύγχρονων Ελληνίδων; Ποιες είναι οι αγαπημένες τους τάσεις με βάση τα όσα βλέπετε και στο ατελιέ σας;

Οι Ελληνίδες γενικώς έχουν στυλ. Συχνά φαίνεται η προσωπικότητα τους μέσα από το ντύσιμο τους. Πολλές φορές δεν συμφωνώ με εικόνες που βλέπω, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Η τάση που τους αρέσει είναι τα over σακάκια και μπλούζες με στενά παντελόνια από κάτω. Για το βράδυ προτιμούν αέρινα φαρδιά φορέματα με layers.

Έχετε κάποιο ξεχωριστό για εσάς υλικό, που αγαπάτε πολύ να δουλεύετε;

Όλα μου τα υλικά τα διαλέγω με προσοχή και επιμέλεια διότι κάθε προϊόν μου θέλω να χαρακτηρίζεται από πολυτέλεια και ραφινάρισμα. Ξεχωρίζω ωστόσο τις γαλλικές δαντέλες και το μεταξωτό chiffon διότι για μένα είναι το μέσο για να αναδείξω την θηλυκότητα και το sex appeal των γυναικών, διατηρώντας πάντα την κομψότητα.

LIANA-CAMBA-foto-credits-IWANNA-XATZHANDREOY-(17).jpg

Photo Credit: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Η νέα σας SS23 συλλογή ονομάζεται Aura; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή. Τι θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

Η SS23 συλλογή μου Aura, προέκυψε από την ανάγκη μου για ανανέωση. Για μένα Aura είναι η φρεσκάδα και η ανάλαφρη φύση του καλοκαιριού, όπως τα διάφανα μεταξωτά υφάσματα της συλλογής και ο δυναμικός και γενναίος χαρακτήρας του κίτρινου, το οποίο είναι και το χρώμα της νέας μου ταυτότητας.

Έχετε κάνει, όμως, και μια νέα συνεργασία στο κομμάτι του resort. Πώς προέκυψε;

Το καλοκαίρι πιστεύω είναι για όλους μας αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των αναμνήσεων μας. Για αυτό το λόγο προέκυψε η ανάγκη μου για την δημιουργία μιας resort συλλογής, η οποία ενσαρκώνει όλες τις αξίες του brand μου, μέσα από πολυτελείς υφές και δυναμική σιλουέτα .

LIANA-CAMBA-foto-credits-IWANNA-XATZHANDREOY-(19).jpg

Photo Credit: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της ελληνικής μόδας τα επόμενα χρόνια; Είστε αισιόδοξη για την προβολή της δουλειάς των Ελλήνων σχεδιαστών και στο εξωτερικό;

Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω την ελληνική μόδα να κερδίζει περισσότερο έδαφος στο παγκόσμιο προσκήνιο με σχεδιαστές που έχουν χαράξει ήδη σημαντική πορεία, αλλά και νεότερους. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικούς δημιουργούς οι οποίοι αποκτούν την θέση που τους αξίζει στην παγκόσμιο σκηνή.