Η Αλεξία Κούβελα είναι plus size μοντέλο και κατάφερε να κάνει το bikini body όνειρο και όχι εφιάλτη

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Αλεξία Κούβελα είναι plus size μοντέλο και κατάφερε να κάνει το bikini body όνειρο και όχι εφιάλτη

Ένα από τα πιο γνωστά plus size μοντέλα στην Ελλάδα μας παίρνει μαζί της στο πιο όμορφο ταξίδι που έχει κάνει. Το ταξίδι με το σώμα της.

Αλεξία Κούβελα ή Lexy Scissors, για όσους την ξέρετε από το Instagram. Πολλοί τη γνωρίσαμε από τη συμμετοχή της στο GNTM και άλλοι είχαμε ήδη ακούσει το όνομά της στο χώρο, μιας και η Αλεξία είναι η ιδρύτρια του πρώτου αποκλειστικά plus size πρακτορείου μοντέλων στην Ελλάδα. Με μεγάλο κοινό στα social media και εκατοντάδες -όπως φαντάζομαι- γυναίκες κάθε ηλικίας να τη ρωτάνε διάφορα περί body positivity και απελευθέρωσης, δεν θέλησα να κάνω μαζί της άλλη μια συνέντευξη για τα σχέδια και την πορεία της, αλλά ήθελα να μας πει την ιστορία της. Πώς ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή με το σώμα της, φτάνοντας σε ένα σημείο ώστε αυτό να γίνει και το κυριότερο εργαλείο της δουλειάς της.

Και αυτά που είχα τη χαρά να μου πει ήταν ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια αυτογνωσίας και σεβασμού προς το σώμα μας, την προσωπικότητά της και τη σχέση μας με την κοινωνία και τους άλλους. Η λέξη «εφιάλτης» που χρησιμοποίησε στην πρώτη κιόλας πρόταση αυτής της συνέντευξης η Αλεξία με έκανε να σκεφτώ το πόσο μπορεί τελικά ένα μπικίνι, να επηρεάσει τη ζωή μιας γυναίκας.

AA661F2E-2150-4654-BC5B-B6DABE022DD5.jpeg

Η Sorbet Island έκανε το όνειρο μας πραγματικότητα δημιουργώντας ένα μαγιό που χωράει σε όλες μας

Η συζήτησή μας με την Αλεξία Κούβελα παρακάτω.

«Το λεγόμενο «bikini body» ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μου εφιάλτες από την εφηβεία και μέχρι να ξεκινήσω το plus size modeling. Ευτυχώς μέσα από τη δουλειά μου στον χώρο κοιτώντας ολόσωμες φωτογραφίες μου, αντιλήφθηκα καλύτερα το σώμα μου, καθώς είχα προβλήματα αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης. Η αυτοπεποίθηση μου μεγάλωσε και ένιωθα αρκετά δυνατή να μην μπαίνω σε εξαντλητικές δίαιτες και άγχη πριν βγω στην παραλία. Αν το σκεφτείς, το να κολυμπάς είναι κάτι πολύ φυσικό. Σαν να κολυμπάς ξανά μέσα στην κοιλιά της μαμάς σου ως βρέφος. Απλά το σπίτι σου αυτή τη φορά είναι η γη. Όποτε γιατί να κάνουμε κάτι τόσο φυσικό, τόσο αφύσικο;
Όπως το σώμα παίρνει διάφορες μορφές, ας αποδεχτούμε ότι δεν χρειάζεται ούτε να είμαστε όλοι ίδιο, ούτε «τέλειοι». Γιατί το τέλειο της βιομηχανίας της μόδας είναι ένα ψέμα. Και εκπροσωπεί λιγότερο από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού».

2021_08_29_DemDrys-Alexia-Kouvela_0016-Edit.jpeg


Στην Αλεξία, όπως μου είπε έκανε πολύ μεγάλο καλό η ενασχόλησή της με τη μόδα και τα social media, αφού στην πραγματικότητα εδώ βρέθηκε για την ίδια και μια νέα αφετηρία ζωής, από όπου αποφάσισε να κάνει και το μεγάλο της επαγγελματικό βήμα. «Η καριέρα μου στο plus size modeling ξεκίνησε όταν ήμουν 21 ετών. Τώρα είμαι 26. Μου είχε στείλει μήνυμα ένας φίλος μου από την κατασκήνωση και με είχε ρωτήσει αν θα με ενδιέφερε να κάνω μια φωτογράφιση για την εταιρεία της μαμάς του, που είχε μαγαζί με μεγαλύτερα μεγέθη. Ενώ πολλές κοπέλες θα το έβλεπαν σαν προσβολή, εγώ το είδα ως μια απίστευτη ευκαιρία. Χαίρομαι που κάνω αυτή τη δουλειά 5 χρόνια. Ήμουν και σε πρακτορείο 2 χρόνια, αλλά όταν έληξε το συμβόλαιο μου, αποφάσισα να μην το ανανεώσω και να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας. Μετά από ένα χρόνο ξεκίνησε και το Bodé Agency. Το πρώτο αποκλειστικά plus size πρακτορείο μοντέλων στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας πήραμε τα πράγματα από την αρχή και η Αλεξία μας διηγείται όλα τα στάδια από τα όποια έπρεπε να περάσει για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. «Όταν ήμουν έφηβη ο πόλεμος με το σώμα μου ήταν το νούμερο ένα πράγμα που με απασχολούσε, μετά τις πανελλήνιες. Είχα πραγματικό πρόβλημα. Δεν κοίταζα το σώμα μου πριν μπω για ντουζ. Δεν ήθελα να με βλέπω γυμνή. Έκλαιγα στα δοκιμαστήρια. Είχα μια κακή σχέση με τα ρούχα μου, τα οποία συνήθως ήταν φαρδιά, ανδρικά ρούχα (άλλωστε δεν έβρισκα και τίποτα άλλο). Τα όνειρα μου ως τότε βέβαια δεν σχετίζονταν με το σώμα μου, οπότε αυτό δεν μου στάθηκε εμπόδιο στο να περάσω στην σχολή δημοσιογραφίας. Με επηρέαζαν όμως βαθύτατα σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μου. Σε οικογενειακά τραπέζια. Σε πάρτυ. Σε ραντεβού. Ένιωθα λιγότερη. Και φυσικά όταν είσαι ο χειρότερος κριτής σου, είσαι εμπόδιο στον ίδιο σου τον εαυτό. Ευτυχώς μπορώ πλέον να μιλάω για αυτά τα θέματα σε παρελθοντικό χρόνο. Έχω βρει τεράστια στήριξη στο κίνημα του body normative και έπαιξε γιγάντιο ρόλο το τι άτομα τελικά επέλεξα να ακολουθώ στο Instagram».

IMG_3041.jpeg


«Όταν πήρα το πτυχίο μου ήμουν σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα έκανα μεταπτυχιακό και μετά θα συνέχιζα να δουλεύω για κάποιον άλλον, όπως μου έλεγαν μια ζωή ότι έπρεπε να κάνω, ή θα έφτιαχνα κάτι δικό μου, όπου θα ήμουν εγώ το αφεντικό του εαυτού μου. Παράλληλα σκεφτόμουν όλα τα χρόνια που δουλεύω ως μοντέλο ότι κάποια στιγμή θα αποχωρούσα από το χώρο, επειδή μπορεί να γυρνούσα ή να έκανα οικογένεια ή να μην με ήθελαν άλλο. Και αυτό το άγχος του να χάσω όλες τις επαφές μου σε αυτό το χώρο, όλα όσα χτίζω τόσα χρόνια, θα χανόταν σε μια μέρα. Έτσι προέκυψε η ιδέα για το Bodé Agency. Το πρώτο plus size πρακτορείο μοντέλων στην Ελλάδα. Μου άρεσε η σκέψη να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δημιουργηθεί ένας τέτοιο χώρος για κορίτσια σαν εμένα. Και ακόμα περισσότερο μου άρεσε αντί να ανταγωνίζομαι συναδέλφους μου, να έβρισκα αυτά τα κορίτσια, να τους μάθω τη δουλειά και να δουλεύουμε μαζί. Έχουμε πολύ ωραία σχέση με τα μοντέλα μου και ειλικρινά η βιομηχανία μας έχεις στηρίξει πολύ, και πιστεύω στην επόμενη πενταετία το plus size modeling θα έχει απογειωθεί και θα φτάσει σε νέα επίπεδα».

«Το όνομα Bodé (που προφέρεται μποντέ) προέκυψε από το ότι ήθελα να αντικατοπτρίζει το όνομα του πρακτορείου το μήνυμα μας, και επειδή δεν ήθελα να το πω Body, επινόησα τη λέξη με το γαλλικό accent Bodé».

36E6C162-8069-4719-A442-A29FC2F60FA3.jpeg

Τι σημαίνει, λοιπόν, στην πραγματικότητα το να έχεις ένα τέτοιου είδους πρακτορείο μοντέλων; Η Lexy μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες, ενώ μιλήσαμε και για τη νέα «κατηγορία» μοντέλων, τα mid size models. Τελικά μας χωράει όλες η βιομηχανία; «Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα μας θα δει ότι στην αρχική σελίδα γράφουμε "representing plus size, mid size, curvy, and full figured bodies". Όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν διαφορετικά πράγματα, αλλά έχουν την ίδια σημασία περίπου. Επί της ουσίας ότι εκπροσωπούμε οτιδήποτε δεν είναι το κλασικό skinny model. Μια ιδιαίτερη και νέα κατηγορία είναι το mid size, δηλαδή middle size. Κορίτσια που έχουν ένα αδύνατο σώμα, αλλά με κάποιες καμπύλες. Αυτό το κορίτσι που θα έβλεπες και δεν θα το κατέτασσες κάπου. Ένα normal σώμα, αν με ρωτάτε. Αυτά τα άτομα δεν εκπροσωπούνταν ποτέ. Πολύ «παχιά» για να μπουν σε ρούχα για αδύνατες. Όχι αρκετά παχουλές για να μπουν σε μεγαλύτερα μεγέθη. Χρίζουν εκπροσώπησης και θεωρώ οτι είναι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, που θέλει να δει το σώμα του σε έναν κατάλογο μόδας. Ο λόγος που θεωρώ ότι δεν τις εκπροσωπούν τόσο καιρό είναι γιατί δεν είναι marketable. Εννοώντας ότι δεν μπορούν να τις κατατάξουν, όπως εξήγησα παραπάνω, και να τους πουλήσουν ένα προϊόν».

«Ήθελα να μπαίνω και να βγαίνω γρήγορα από τη θάλασσα και κατά προτίμηση όχι δίπλα στις αδύνατες αδερφές μου. Δεν είχα ακούσει κάποιο άμεσο σχόλιο ποτέ στην παραλία, αλλά σίγουρα έκαναν σενάρια με βάση τα σχόλια που άκουγα από οικογένεια και γνωστούς, ότι πρέπει να χάσω κιλά, γιατί τότε θα είμαι πιο όμορφη».

IMG_3052.jpeg

«Από προσωπική έμπειρα και από μηνύματα που λαμβάνω στο Instagram καθημερινά το κίνημα του plus size modeling και του body normativity είναι κάτι που δεν έχει μείνει στη σφαίρα του μάρκετινγκ. Είναι ένα κίνημα που βοηθάει χιλιάδες γυναίκες να βγουν με αυτοπεποίθηση από το σπίτι τους, να ντυθούν όπως θέλουν, να βρουν νέους τρόπους να τονίσουν το σώμα τους. Απλά να υπάρχουν, όπως όλοι μας! Λατρεύω να είμαι το προσώπου όλου αυτού στην Ελλάδα. Νιώθω ευγνώμων για όλες όσες με στηρίζουν και μου στέλνουν μηνύματα ή μου μιλάνε στο δρόμο».

2021_08_29_DemDrys-Alexia-Kouvela_0044-Edit-(2).jpeg

«Στα νέα κορίτσια θα έλεγα να μην κοιτάνε τον εαυτό τους μέσα από ένα ζευγάρι ανδρικά μάτια. Ας αγκαλιάσουμε τη φυσικότητα και θηλυκότητα του γυναικείου σώματος, το οποίο είναι πλασμένο από τη φύση να είναι πιο ζουμερό, πιο ζωντανό. Γεννιόμαστε με περισσότερα λιπώδη κύτταρα και προοριζόμαστε να κυοφορήσουμε, φυσικά και θα έχουμε ένα πιο curvy σώμα! Επίσης η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογική, μην πολεμάτε το σώμα σας. Δεν υπάρχει κουμπί airbrush στη ζωή (είναι ένα κουμπί στο photoshop για να γίνονται όλα smooth)!»

Μετά από όλη αυτή τη μοναδική συζήτηση, η Αλεξία μας είπε και το δικό της μαγιό για φέτος: «Το δικό μου μαγιό για φέτος, παρόλο που είμαι πολύ χρωματιστή με τις επιλογές μου, θα είναι ένα τέλειο κλασικό μαύρο μπικίνι τριγωνάκι! Καλές βουτιές!»

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα