Roberto Cavalli: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον βασιλιά των μαξιμαλιστικών animal prints

Ναταλία Κατσακιώρη
Roberto Cavalli: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον βασιλιά των μαξιμαλιστικών animal prints

(AP Photo/Risto Bozovic)

Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τα leopards και το sexy dressing έφυγε από τη ζωή εχθές στα 83 του χρόνια.

«Molto sexy, molto animal print and molto, molto Italiano». Κάπως έτσι είχε περιγράψει η εφημερίδα The Independent την καριέρα και το signature style του Roberto Cavalli, που έφυγε από τη ζωή εχθές σε ηλικία 83 ετών, κάνοντας τον κόσμο της μόδας φτωχότερο. Γιατί η μόδα έχει γνωρίσει πολλούς σχεδιαστές, καλούς, κακούς και εξαιρετικούς, έχει δει καριέρες να απογειώνονται, οίκους να καταρρέουν και ανθρώπους να γίνονται θρύλους. Ο Roberto Cavalli ανήκει στην κατηγορία των τελευταίων, στηρίζοντας την πορεία του στην καινοτομία και τις ιδέες του για το πώς μπορεί μια γυναίκα να δείχνει όμορφη. Γιατί αυτό υπήρξε πάντοτε για εκείνον το ζητούμενο και η προτεραιότητά του.

Roberto Cavalli: Έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής μόδας

Obit Roberto Cavalli

(AP Photo/Luca Bruno)

«Αγαπητέ Roberto, μπορεί να μην είσαι πια εδώ μαζί μας, αλλά ξέρω ότι θα νιώθω το πνεύμα σου πάντα μαζί μου. Είναι η μεγαλύτερη τιμή της καριέρας μου να εργάζομαι για την κληρονομιά σου και να δημιουργώ για τον Οίκο που ίδρυσες με τέτοιο όραμα και στυλ. Αναπαύσου εν ειρήνη, θα λείψεις και σε αγαπούν τόσοι πολλοί που το όνομά σου θα συνεχίσει, φάρος έμπνευσης για άλλους, και ειδικά για μένα», δήλωσε ο Fausto Puglisi, creative director του οίκου Roberto Cavalli, από όπου ο ίδιος αποσύρθηκε το 2015, επιλέγοντας να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στους λόφους της γενέτειράς του Φλωρεντίας, περιτριγυρισμένος από τη φύση και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Italy Roberto Cavalli

(AP Photo/Hans Punz, File )

10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Roberto Cavalli.

1. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία σε μία οικογένεια που είχε ήδη χαράξει την ιστορία της τέχνης με τον παππού του Giuseppe Rossi να έχει παρουσιάσει τη δική του έκθεση στο Uffizi Gallery, ένα από τα κορυφαία μουσεία της πόλης. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, το 1944, στη σφαγή της Καβρίγλιας, ένα από τα φοβερά εγκλήματα πολέμου των Ναζί με εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα.

2. Ξεκίνησε την επαφή του με την τέχνη στο τυπογραφείο του παππού του ζωγραφίζοντας τα πρώτα του prints, που ήταν και το έργο της ζωής του τελικά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 εφηύρε και κατοχύρωσε μία δική του τεχνική τυπώματος πάνω σε δέρμα, ξεκινώντας κορυφαίες συνεργασίες με οίκους όπως η Hermes και ο Pierre Cradin.

Obit Roberto Cavalli

(AP Photo/Luca Bruno, File)

3. Εκτός από σχεδιαστής μόδας ο ίδιος υπήρξε και ζωγράφος. Έχει δημιουργήσει πολλούς πίνακες με έμπνευση πάντα από τη φύση, που υπήρξε η κινητήριος δύναμη της καριέρας του. Στο τέλος της ζωής του αποτραβήχτηκε στον ιδιωτικό του παράδεισο στη Φλωρεντία, ενώ είχε επίσης επενδύσει και σε ένα κανονικό δάσος στην περιοχή της Τοσκάνης.

4. Ο Roberto Cavalli έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του 1970, όταν η Brigitte Bardot φωτογραφήθηκε από paparazi στους δρόμους του Saint Tropez ξυπόλητη, φορώντας μόνο ένα από τα sexy, πληθωρικά φορέματα του σχεδιαστή. Και κάπως έτσι ο κορυφαίος Ιταλός designer έγινε ο αγαπημένος των celebrities.

5. Στα 90s εφηύρε εκ νέου το luxury denim, πρώτα χρησιμοποιώντας την τεχνική της αμμοβολής και στη συνέχεια βάζοντας Lycra στο πρωτότυπο jean ύφασμα, για να τα κάνει απόλυτα εφαρμοστά και sexy. Όταν η Naomi Campbell εμφανίστηκε στο catwalk το 1993 με ένα look με stretch jeans, η τάση έγινε παγκόσμιο φαινόμενο και διαμόρφωσε τη μόδα των 90s και 00s.

Roberto Cavalli, Eva Duringer

6. Τα animal printed μοτίβα υπήρξαν το απόλυτο signature στοιχείο του Roberto Cavalli style. Αν και ο ίδιος κατηγορήθηκε έντονα για αυτό, με κορυφαία έντυπα όπως οι New York Times να γράφουν «αυτός είναι ένας άντρας για τον οποίο το zebra print ανήκει στα neutrals», είχε στην πραγματικότητα μεγάλη αγάπη για τα ζώα. «Αντιγράφω το "φόρεμα" ενός ζώου, γιατί θέλω να αντιγράψω το θεό. Πιστεύω ότι ο θεός είναι ο καλύτερος σχεδιαστής,» είχε δηλώσει.

7. Ο Roberto Cavalli καθόρισε την εποχή του αμετανόητου μαξιμαλισμού. Την ίδια στιγμή που τη δεκαετία του 1980 σχεδιαστές όπως οι Calvin Klein και Rei Kawakubo σάρωναν τις τάσεις -και τις πωλήσεις- με το minimal chic style του, ο Roberto Cavalli παρέμεινε πιστός στην αισθητική του, δηλώνοντας πως του αρέσει η μόδα να είναι διαφορετική και ότι ο μινιμαλισμός είναι στην πραγματικότητα βαρετός.

AP060117022305.jpg

Η Victoria Beckham στο catwalk του Roberto Cavalli Fall/Winter 2006/2007 (AP Photo/Antonio Calanni)

8. Ήταν ένας από τους designers που αποθεώθηκε από τους celebrities, καταφέρνοντας τη Victoria Beckham να περπατήσει σε ένα από τα shows του για την Fall/Winter 2006/2007 collection. Η Posh σε όλο της το μεγαλείο.

9. Είναι ένας από τους λίγους άνδρες σχεδιαστές που ταυτίστηκε με το απελευθερωτικό sexy dressing. Που είδε τη γυναίκα μέσα από τα δικά της μάτια και έβγαλε στo catwalk μοντέλα με τολμηρά cut outs, ακραία ντεκολτέ και εξώπλατα φορέματα με μεγάλο σκίσιμο. Γιατί ένα φόρεμα Roberto Cavalli είναι από μόνο του statement.

Λευκό t-shirt: Το hero piece της ντουλάπας μας και πώς να το φορέσεις την άνοιξη

10. Ο Roberto Cavalli για πέντε δεκαετίες εκπλήρωσε με συνέπεια τον πιο απαραίτητο ρόλο στη μόδα, δημιουργώντας αναπολογητικά ρούχα που έδιναν στις γυναίκες την αυτοπεποίθηση ότι θα είναι οι ίδιες το αστέρι της ζωής τους. Όπως είχε πει εξάλλου και ο ίδιος κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Η μόδα που δεν είναι τρελή, δεν είναι μόδα».