Ελένη Κουμπή: Μία couturier νέας γενιάς φέρνει τις ελληνικές φορεσιές στο προσκήνιο

Ναταλία Κατσακιώρη
Ελένη Κουμπή: Μία couturier νέας γενιάς φέρνει τις ελληνικές φορεσιές στο προσκήνιο

Με έδρα της το νησί των Σπετσών η Ελένη Κουμπή κάνιε το όνειρο της πραγματικότητα, δημιουργώντας hand made ρούχα που αξίζουν μια θέση στο μουσείο.

Οι πρώτες εικόνες από τα ρούχα της Ελένης Κουμπή που έφθασαν στα χέρια μου δεν θα μπορούσαν να με προετοιμάσουν για το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την κατασκευή τους. Χειροποίητα couture ρούχα και αξεσουάρ, που σχεδιάζονται και ράβονται στην Ελλάδα από μία δημιουργό, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει να αναβιώσει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των ελληνικών φορεσιών μέσα από τις συλλογές της. Τα περισσότερα είναι ρούχα υψηλής ραπτικής, που έχει εμπνευστεί από τη λαογραφική παράδοση της χώρας μας, η οποία είναι τόσο πλούσια αν μελετήσει κανείς την κουλτούρα κάθε διαφορετικής φυλής της ελληνικής υπαίθρου.

Ancient Greek Sandals: Πώς είναι να σχεδιάζεις τα πιο διάσημα greek sandals στον κόσμο;

Ήταν φυσικά θέμα χρόνου να την ανακαλύψει ο κόσμος της μόδας, που θαύμασε εξαρχής την εξαιρετική τεχνική της και το όραμα της. Η Ελένη Κουμπή συνεχίζει να έχει την έδρα της στις Σπέτσες και να μοιράζει το χρόνο μεταξύ των bespoke items, που έχουν χρησιμοποιηθεί και στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Ψυχοκόρες», και των limited ready to wear συλλογών που δημιουργεί και έχει βάλει στόχο να αναπτύξει μέσα στο επόμενο διάστημα.

H Ελένη Κουμπή στο Queen.gr.

Από την πρώτη σου κιόλας συλλογή οι δημιουργίες σου είχαν έντονα τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Πώς μία νέα δημιουργός εμπνέεται τόσο βαθιά από τέτοιου είδους θέματα;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η ελληνική παράδοση ήταν κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένη με τη ζωή μας, οι γονείς μου ασχολούνται χρόνια με την ιστορική έρευνα, τη λαογραφία, και τη συγγραφή και το σπίτι μας είναι και λίγο σαν μουσείο. Στο περιβάλλον αυτό λοιπόν εκτίμησα τις αξίες αυτές και εμπνεύστηκα από την ελληνική παράδοση την οποία θέλησα να αποτυπώσω στα ρούχα που σχεδιάζω με το δικό μου τρόπο. Άλλωστε η παράδοση είναι κάτι το ζωντανό που εξελίσσεται και βγαίνει μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

L1036583.jpg

Photo Credit: Michael Pappas

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις γύρω από τη μόδα; Μία εμπειρία που σε έκανε να την αγαπήσεις και στη συνέχεια να γίνει και η καριέρα σου;

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω ωραία ρούχα, μου άρεσε να τα ζωγραφίζω και πάντα ήθελα να τα φορέσω ακόμα και αν ήταν από κάποια ταινία. Αργότερα στο σπίτι μας πάντα η μαμά μου έραβε και έφτιαχνε τα δικά της ρούχα και μου φαινόταν τρομερό το να μπορείς να υλοποιήσεις την ιδέα σου από το χαρτί και να τη δεις τελειωμένη. Μου αρέσει πολύ γενικά να δουλεύω σε κάτι δημιουργικό και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω τη δυνατότητα να ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό που αγαπάω.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσεις ένα δικό σου brand;

Η ιδέα προέκυψε αφενός από την αγάπη μου για τη μόδα και το θαυμασμό μου για τα ωραία ρούχα και αφετέρου από την επιθυμία μου να μοιραστώ τις ιδέες που είχα, που θεωρούσα ότι είναι κάτι που λείπει από την αγορά της μόδας. Έτσι το 2021 και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έφτιαξα τη σειρά Couture Grecque εμπνευσμένη από την παραδοσιακή φορεσιά, την οποία συνεχίζω ακόμα, και στη συνέχεια κάποια ready to wear κομμάτια.

L1036890.jpg

Photo Credit: Michael Pappas

Έχεις ως βάση σου το νησί των Σπετσών. Πώς αποφάσισες να παραμείνεις εκεί ακόμα και σήμερα, τι είναι αυτό που σου προσφέρει δημιουργικά η ζωή στην επαρχία;

Ήμουν στην Αθήνα για περίπου 9 χρόνια και επέστρεψα όταν ξεκίνησε ο covid, και νομίζω βρήκα μια ισορροπία που δεν είχα πριν. Είμαι τόσο κοντά στην Αθήνα που έχω τη δυνατότητα να φεύγω από το νησί όποτε χρειάζεται ή όποτε θέλω και η ποιότητα της ζωής σε ένα νησί σαν τις Σπέτσες είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ηρεμία, την παραγωγικότητα και την έμπνευση.

Ποια είναι η βασική ιδέα πίσω από το Eleni Koubi label; Τι είναι αυτό που θέλεις να προσφέρεις στις γυναίκες μέσα από τα ρούχα σου;

Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξω ρούχα τα οποία θα ήταν sustainable, όλα ραμμένα στο χέρι, και όχι fast fashion, με χαρακτήρα και ταυτότητα. Αυτό είναι κάτι που έχω υπόψη μου ακόμα και όταν σχεδιάζω τα ready to wear κομμάτια. Ελπίζω ότι έχω να προσφέρω μια καινούρια πρόταση και φρέσκες ιδέες που αναδεικνύουν την ομορφιά και την αξία της γυναίκας.

L1036411.jpg

Photo Credit: Michael Pappas

Οι δημιουργίες σου ακροβατούν ανάμεσα στα ready to wear ρούχα και τις παραδοσιακές φορεσιές. Είδαμε κάποια δικά σου items να χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε σειρές εποχής όπως στις «Ψυχοκόρες». Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι απευθύνονται και σε μια σύγχρονη γυναίκα;

Τα ρούχα για τις “Ψυχοκόρες” ήταν custom κομμάτια ειδικά για τη σειρά αυτή και για κάποιες συγκεκριμένες σκηνές, γενικά όμως τρέχω δυο διαφορετικές σειρές ρούχων κατά κάποιο τρόπο, μια εμπνευσμένη από την παραδοσιακή φορεσιά, και τα ready to wear με λίγο πιο απλά σχέδια και χωρίς αναγκαστικά την επιρροή της παράδοσης. Πιστεύω ότι και οι δυο σειρές απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα, απλά τα πρώτα είναι πολύ πιο επίσημα και ιδιαίτερα ρούχα και δύσκολα φοριούνται στην καθημερινότητα. Επιπλέον η κάθε σειρά είναι σχεδιασμένη να καλύψει διαφορετικές περιστάσεις.

https://www.instagram.com/p/Cwua6u5oyq5/

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στην ελληνική ενδυματολογική παράδοση και ιστορία;

Με γοητεύει η πολυτέλεια που αναδύεται μέσα από λιτές γραμμές, με διαχρονική αξία, τα φυσικά υλικά και η διακόσμηση τους με χειροποίητα κεντήματα και μοτίβα που εκφράζουν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Σε τι φάση πιστεύεις ότι βρίσκεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην εγχώρια μόδα; Ποια είναι η εμπειρία σου μέχρι στιγμής;

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανοδικής πορείας με όλο και περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις στο χώρο της μόδας. Η δική μου εμπειρία μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή, προβλήματα με την επιχειρηματικότητα υπάρχουν γενικότερα στην Ελλάδα πιστεύω, αλλά βλέπω ολοένα και περισσότερες δυναμικές γυναίκες με υπέροχες ιδέες να οργανώνουν την πορεία τους και να κάνουν αυτό που θέλουν.

https://www.instagram.com/p/Cx90CSqIZ4Q/

Πες μας λίγα πράγματα για την νέα σου SS24 collection.

Είναι για εμένα η συνέχεια των ρούχων που έφτιαξα το 2021, με τίτλο Couture Grecque και ακριβώς το ίδιο concept, ρούχα σύγχρονα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή φορεσιά κατά περιοχές. Eίναι 16 κομμάτια, κυρίως εμπνευσμένα από το Νότιο Αιγαίο και αυτή τη φορά κάποια από αυτά τα σχεδίασα λίγο πιο αφαιρετικά, δηλαδή ξεφεύγουν από τη φόρμα του παραδοσιακού. Μερικά από αυτά είναι από περιοχές που είχαν γίνει και το 2021 και έχουν κάποιες από τις αγαπημένες μου φορεσιές, όπως η Κάρπαθος, η Σκόπελος, οι Σπέτσες και η φορεσιά των Σαρακατσάνων.

Τα σχέδιά σου για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι την επαγγελματική σου πορεία στα επόμενα 5 με 10 χρόνια;

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζω ένα fashion show στην ακριτική Θράκη και συγκεκριμένα στον Ίασμο και μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσω να ανεβάζω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Όσο για το μακρινό μέλλον θα ήθελα να φτιάξω λίγα περισσότερα ready to wear κομμάτια, πιο ανάλαφρα από τα άλλα, να υλοποιήσω κάποιες ιδέες που έχω για ρούχα που δεν είχα ακόμα το χρόνο να φτιάξω εμπνευσμένα από δικά μου βιώματα και σίγουρα θα ήθελα να δω τα ρούχα μου φορεμένα σε μεγάλα international events.

Οι συλλογές της Zeus + Dione είναι μια ωδή στη διαχρονικότητα της ελληνικής δεξιοτεχνίας

L1037136.jpg

Photo Credit: Michael Pappas