Εβδομάδα Μόδας Λονδίνου: Τα highlights από τα shows των Richard Quinn, David Koma και JW Anderson

Ναταλία Κατσακιώρη
Εβδομάδα Μόδας Λονδίνου: Τα highlights από τα shows των Richard Quinn, David Koma και JW Anderson

Η πλαστελίνη και η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν δύο από τα inspos που είδαμε στα catwalks.

Ο Σεπτέμβριος προχωράει με την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου να παίρνει τη σκυτάλη μετά τη Νέα Υόρκη. Οι κορυφαίοι designers της Βρετανίας -εκτός από τον οίκο Alexander McQueen που θα κλείσει τη Sarah Burton era του στο Παρίσι- παρουσιάζουν αυτές τις μέρες τα shows τους και τις νέες τους συλλογές για την επερχόμενη Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024. Ακολουθούν τα highlights των ημερών.

Η έγκυος Sienna Miller με couture Schiaparelli ήταν η πιο fashion παρουσία του Vogue World 2023

Richard Quinn: Ρομαντισμός και elegance.

Οι περισσότεροι σχεδιαστές συνηθίζουν να κλείνουν τα shows τους με τα λεγόμενα bridal looks, όπως ακριβώς έκανε και ο Karl Lagerfeld με τη νύφη της Chanel να είναι το αποκορύφωμα κάθε haute couture show του οίκου. Ο Richard Quinn όμως το πάει εντελώς αντίθετα, με τα πρώτα έξι looks να είναι οι δικές του bridal προτάσεις. Όλες σε total white απόχρωση με sparkly λεπτομέρειες, κεντήματα και πολυτελείς λεπτομέρειες όπως μας έχει συνηθίσει.

Richard-Quinn-S24-042a.jpg

Οι δύο κυριότερες σιλουέτες που είδαμε στο φετινό catwalk ήταν τα κλασικά φορέματα με κρενολίνα, αλλά σε midi μήκος και οι τεράστιοι ώμοι, σε maxi, boxy gowns που έμοιαζαν στένευαν στο τελείωμα. Τα περισσότερα μοντέλα περπάτησαν στο runway με τα χέρια τους σταυρωμένα ελαφρά στη μέση και μας θύμισαν τις παρουσιάσεις μιας άλλης εποχής, στα σαλόνια της καλής κοινωνίας του Λονδίνου.

Richard-Quinn-S24-010.jpg

Τα λουλούδια είτε σε all over ζωηρά prints, είτε σε κεντήματα και 3D αξεσουάρ ήταν και πάλι πρωταγωνιστές, αφού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα του μοτίβα, που βρίσκεται διαχρονικά στις συλλογές του. Φέτος ο Richard Quinn παρουσίασε μόνο φορέματα, όλα με εκπληκτική κατασκευή και τις 3D διαστάσεις στο προσκήνιο.

Richard-Quinn-S24-024.jpg

Catwalk looks:

Η παιδικότητα επιστρέφει στον JW Anderson.

Τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη πλαστελίνη; Τα παιδικά σου χρόνια φυσικά, τα παιχνίδια που έκανες στο νηπιαγωγείο και όλα τα μεγάλα «έργα» σου που κατέληξαν μάλλον στα σκουπίδια. Κάπως έτσι και ο JW Anderson χρησιμοποίησε την εικόνα ενός ρούχου φτιαγμένου από πλαστελίνη για να δημιουργήσει κάποια από τα looks της ready to wear συλλογής του, με cargo βερμούδες και hoodies, παίρνοντας έμπνευση από τα ρούχα που φοράνε οι νέοι σήμερα στους δρόμους αλλά και από τις εικόνες της γενέτειράς του στη βόρεια Ιρλανδία.

JW-Anderson-S24-041.jpg

Ο Anderson είναι ένας από τους σχεδιαστές που του αρέσει να παίζει με τις σιλουέτες και τα ριζοσπαστικά πατρόν, και το κοινό κατά κάποιον τρόπο περιμένει κάτι παρόμοιο κάθε φορά. Εκείνος τους επιβεβαιώνει, βάζοντας την έκπληξη έξυπνα στα looks του, δίνοντας όγκους και πρωτότυπα shapes ακόμη και στα πιο easy going, καθημερινά items της ντουλάπας μας, όπως για παράδειγμα ένα hoodie.

https://www.instagram.com/reel/CxK38iNtZjI/

Αυτή τη φορά είδαμε ιδιαίτερα fishnet πλεκτά, πλεκτά φορέματα με τεράστιους κρίκους περασμένους στη μέση τους, oversized bomber jackets με φτερά αλλά και παντελόνια σε στυλ jogger που στην ουσία ήταν ένα bomber jacket ανεστραμμένο, με τσέπες και trimmings που το καθιστούσαν απόλυτα σαφές στα μάτια μας. Αυτό το item μαζί με τα παπούτσια της συλλογής -fisherman sandals και ψάθινα loafers- ήταν και τα highligts της συλλογής σε ένα show που μέσα στην απλότητα του σκηνικού του είχε ένα τρομερό μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

JW-Anderson-S24-019.jpg

Catwalk looks:

David Koma SS24: Sexy μινιμαλισμός και -φυσικά- λουλούδια.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς μας να μαντέψει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θα μπορούσε να γίνει μία από τις γυναίκες-μούσες του David Koma. Και όμως η εμφάνισή της στα 70s με με στρατιωτική στολή πάνω σε μηχανή είναι μία από εκείνες τις εικόνες που ενέπνευσαν τη νέα του συλλογή για την επερχόμενη Άνοιξη/Καλοκαίρι του 2024.

David-Koma-S24-059.jpg

Το αιώνιο, θηλυκό sexiness του Koma είναι αυτό που κυριαρχεί σε κάθε του show, σε κάθε του νέα συλλογή. Είναι αυτό που τον ξεχωρίζει μεταξύ των υπόλοιπων designers και έχει δημιουργήσει ένα πιστό κοινό, που τον επιλέγει διαχρονικά για τα minimal sexy σύνολά του, τα φορέματα με cut outs και ασύμμετρες λεπτομέρειες αλλά και για τα oversized σακάκια του που συμπληρώνουν συνήθως έξυπνα κάθε του look.

David-Koma-S24-010.jpg

Αυτή τη φορά είδαμε τα τριαντάφυλλα να πρωταγωνιστούν στα αγαπημένα του μονόχρωμα σχέδια. Ένα στοιχείο και πάλι εμπνευσμένο από την αγαπημένη βασίλισσα των Βρετανών, αλλά και σύμβολο της βρετανικής ιστορίας. Ανάμεσα στα ξεκάθαρα βραδινά του δημιουργήματα, είδαμε και ένα flash από denim και το κλασικό combo baggy jeans-tank top, που έπιασε το πνεύμα της εποχής. Οι crosse body τσάντα ταχυδρόμος του είναι σίγουρα μια έκπληξη από τον David Koma, που μας έδειξε μια ενδιαφέρουσα συλλογή, η οποία συνεχίζει να έχει την υπογραφή ενός designer με ταυτότητα και pure DNA.

David-Koma-S24-028.jpg

Catwalk looks: