Καμπαρντίνα: ο Σέξπιρ, ο Burberry και οι βροχερές ημέρες

Καμπαρντίνα: ο Σέξπιρ, ο Burberry και οι βροχερές ημέρες

Μπορεί οι βροχερές μέρες να φτάνουν στο τέλος τους αλλά το καλοκαίρι είναι γεμάτο θέατρο. Και η καμπαρντίνα με το θέατρο, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν μια κάποια σχέση. 

Το πιθανότερο, βέβαια, είναι πως δεν σας έχει περάσει ποτέ από το νου αλλά το ιδανικό ανάγνωσμα για μια βροχερή ημέρα δεν είναι άλλο από τον «Έμπορο της Βενετίας» του Σέξπιρ. Όχι εξ αιτίας της ιστορίας και του χαρακτήρος του τοκογλύφου Σάιλοκ -που μπορεί να σας θυμίσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε τώρα δα στην κρίση- αλλά επειδή στο συγκεκριμένο κείμενο βρίσκεται η πρώτη αναφορά του ενδύματος που μάλλον φοράτε κάθε φορά που πέφτει βροχή.

Η καμπαρντίνα, λοιπόν, που είναι η στιλιστική επιλογή του ήρωά μας είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται (ως λέξη) στο θεατρικό έργο του Σέξπιρ (ως gabardine ή gaberdine) που γράφτηκε κάπου ανάμεσα στο 1594-1597.

Το 1880, όταν ο Thomas Burberry εφηύρε και πατεντάρισε το αδιάβροχο ύφασμα που έμεινε για πάντα συνυφασμένο με το όνομά του το βάφτισε με τη λέξη εκείνη του κορυφαίου δραματουργού, και το μετέτρεψε στο δημοφιλές πανωφόρι.

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η καμπαρντίνα κράτησε στεγνούς τους Βρετανούς αξιωματικούς ενώ αργότερα έντυσε τους ήρωες των film noir και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας ανδρών και γυναικών.