Με ανοιχτή την ομπρέλα

Με ανοιχτή την ομπρέλα

Μια ομπρέλα για τον ήλιο, τη βροχή ή απλά και μόνο για το στυλ.

Οι ομπρέλες είναι ταυτισμένες με το φθινόπωρο και τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Πίσω τους ωστόσο κρύβεται μια ιστορία στο πέρασμα των αιώνων.

Καταρχάς, η λέξη «ομπρέλα» πηγάζει από τη Λατινική λέξη «umbra» που σημαίνει σκιά.

Η ομπρέλα ανακαλύφθηκε πριν 4000 χρόνια... έχουμε δείγματα στην Αίγυπτο, την Ασσυρία, την Ελλάδα και την Κίνα. Στην αρχή εφευρέθηκαν για να παρέχουν σκιά από τον ήλιο. Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που τις σχεδίασαν για να προστατεύουν τον άνδρα ή τη γυναίκα από τη βροχή. Το Μεσαίωνα η χρήση της ομπρέλας αρκέστηκε σε θρησκευτικές περιστάσεις. Τον 16 αιώνα η ομπρέλα έγινε διάσημη στον δυτικό κόσμο, ειδικά στη βροχερή πλευρά της βόρειας Ευρώπης. Στην αρχή θεωρήθηκε απλά ένα αξεσουάρ για τις γυναίκες, αλλά στη συνέχεια έγινε διάσημη στους άνδρες χάρη στον Πέρση ταξιδιώτη Jonas Hanway. Μάλιστα, οι Άγγλοι gentleman κουβαλούσαν ομπρέλες πάντα μαζί τους ως ένδειξη ευγένειας και χάρης. Ήταν οι Γαλλίδες που την έκαναν ωστόσο διάσημη κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα. Σταδιακά ξεκίνησαν να γίνονται απαραίτητο κομμάτι της μόδας και να πωλούνται σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Τον 20ο αιώνα η ομπρέλα έγινε ένα πρακτικό αξεσουάρ που κυρίως χρησίμευε για την προστασία από τη βροχή. Τη δεκαετία του '60, συγκεκριμένα, η αυξημένη ανάγκη για μόδα εκφράστηκε και μέσα από τις ομπρέλες που έδωσαν έντονο στυλ στις ανησυχίες και την αισθητική των γυναικών.

Το πρώτο μαγαζί με ομπρέλες είχε όνομα "James Smith and Sons" και άνοιξε το 1830. Ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου.