Diana Vreeland: Η ζωή της εκκεντρικής, θρυλικής διευθύντριας της Vogue

Diana Vreeland: Η ζωή της εκκεντρικής, θρυλικής διευθύντριας της Vogue

Ένα αντισυμβατικό fashion icon

Γεννημένη την 1η Μαρτίου του 1924, στο Παρίσι, η Vreeland ήταν κόρη ενός πολύ πλούσιου ζευγαριού, με μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Άγγλο. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, τα πέρασε στη Γαλλία, ενώ, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν ακόμα έφηβη, η οικογένεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.


Η Diana Vreeland ξεκίνησε την καριέρα της στο περιοδικό Harper's Bazaar το 1936. Η στήλη της, «Γιατί δεν...» έγινε αμέσως διάσημη για τα εξωπραγματικά fashion και lifestyle tips που έδινε στις αναγνώστριες του αμερικανικού περιοδικού, όπως «Γιατί δεν παγώνετε την σαμπάνια σας μέσα σε ένα τεράστιο κοχύλι με πάγο», ή «Γιατί δεν αγοράζετε, όπως κάθε έξυπνη γυναίκα θα έκανε, δώδεκα τριαντάφυλλα από διαμάντια, σε κάθε μέγεθος;». Λίγα χρόνια αργότερα, η Vreeland γίνεται διευθύντρια του ίδιου περιοδικού και καθιερώνεται ως ηγετική φιγούρα του στυλ, σε όλες τις Η.Π.Α. Το 1962, αποχωρεί από το Harper's Bazaar και πηγαίνει στη Vogue, όπου η επιρροή της στον fashion κόσμο. Η θητεία της στη Vogue σημαδεύτηκε από την ικανότητά της να αναγνωρίζει πρώτη τα trends που θα έχαιραν τεράστιας αναγνώρισης από το κοινό, όπως το μπικίνι. Η ίδια έγινε γνωστή και για την συνεργασία της, στο περιοδικό, με μεγάλους φωτογράφους, όπως ο Richard Avedon.

Αν και έφυγε από την Vogue, το 1971, η Vreeland δεν αποχώρισε από τον κόσμο της μόδας. Αφήνοντας πίσω της τα περιοδικά, εργάστηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου οργάνωσε πολλές και σημαντικές εκθέσεις Μόδας. Η larger than life, θρυλική fashion persona, έγινε διάσημη και για τις ατάκες της, όπως «Στο κοινό πρέπει να δίνουμε αυτό που ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θέλει». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ στην εποχή της οι επικριτές της ίδιας και της δουλειάς της υπήρξαν πολλοί, αυτή πάντα αδιαφορούσε για την άποψη των άλλων, και την ενδιέφερε μόνο να είναι ο εαυτός της. Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 22 Αυγούστου του 1989, στη Νέα Υόρκη. Με τον άντρα της, T. Reed Vreeland, είχαν δύο γιούς, τους Thomas R., Jr., και Frederick.

Διαβάστε ακόμα:

Χρόνια πολλά, Vogue!
Οι πιο στυλάτες ατάκες
Coco Chanel: η ιέρεια του στυλ