Θεώνη Βαχλιώτη- Aldredge: Η Ελληνίδα που κέρδισε το Όσκαρ για τον Μεγάλο Γκάτσμπι

Θεώνη Βαχλιώτη- Aldredge: Η Ελληνίδα που κέρδισε το Όσκαρ για τον Μεγάλο Γκάτσμπι

Η θρυλική ενδυματολόγος που από την Αθήνα βρέθηκε στα μεγαλύτερα σετ γυρισμάτων του Hollywood

Η Θεώνη Βαχλιώτη- Aldredge, η θρυλική ενδυματολόγος του Hollywood μπορούσε να κάνει τα πάντα με τα ρούχα: από μία ολόκληρη, θεατρική παραγωγή του «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», σε σκηνοθεσία Joe Papp, με μόλις 120 δολάρια, μέχρι να κρατήσει την υπόσχεσή της προς τους άντρες ηθοποιούς της ταινίας «Το κλουβί με τις τρελές», να μην χρειαστεί να ξυρίσουν τα στέρνα ή τις γάμπες τους.


Γεννημένη το 1922 στη Θεσσαλονίκη, τα αγαπημένα παιχνίδια της Θεώνης ήταν οι κούκλες της, για τις οποίες από πολύ μικρή ηλικία έφτιαχνε κοστούμια. Μετά την αποφοίτησή της από το αμερικανικό σχολείο Αθηνών, η ταλαντούχα νεαρή αποφάσισε να ασχοληθεί με την μόδα- πράγμα με το οποίο ο στρατιωτικός γιατρός πατέρας της δεν συμφώνησε. Παρόλα αυτά επέτρεψε στην κόρη του να πάει για θεατρικές σπουδές στις Η.Π.Α., και κάπως έτσι η Θεώνη Βαχλιώτη βρέθηκε σπουδάστρια του Goodman theatre school στο Chicago. Το 1945 βλέπει το «Καίσαρας και Κλεοπάτρα» και μαγεύεται από τα κοστούμια της Vivien Leigh. Όπως η ίδια ομολόγησε, τα κοστούμια εξέπεμπαν μία μαγεία. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Παντρεύτηκε τον ηθοποιό Tom Aldredge, με τον οποίο έκαναν τις διακοπές τους στη Νέα Υόρκη το 1949, όταν είδαν τις παραστάσεις των «Λεωφορείον ο Πόθος» και «Ο θάνατος του Εμποράκου». Ο ένας στον άλλο υπόσχονται ότι θα τα καταφέρουν να κάνουν καριέρα στο Broadway. Η γνωριμία της με τον Elia Kazan, (ο οποίος πίστεψε, στην αρχή ότι είναι Γαλλίδα μέχρι η ίδια να τον διορθώσει και, τελικά να οτν πείσει να την προσλάβει). Το 1974 κερδίζει το πολυπόθητο Όσκαρ για τον «Μεγάλο Γκάτσμπι». Από την δεκαετία του '60, μέχρι και το 2001 δεν σταμάτησε να εργάζεται, ενώ έφυγε από την ζωή της 21η Ιανουαρίου του 2011.

Διαβάστε ακόμα:
Oscar de la Renta: Ο couturier που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής μόδας
Elsa Schiaparelli: Μία πραγματική καλλιτέχνης της μόδας
Twiggy: Το πρώτο supermodel άφησε ιστορία με το μοναδικό στυλ του