Όταν ο κόσμος βάφτηκε ροζ

Όταν ο κόσμος βάφτηκε ροζ

Αν υπάρχει σχεδιαστής που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπολογίσιμος αντίπαλος της Coco Chanel αυτός δεν είναι άλλος από μια ακόμα εκπρόσωπο του -αποκαλούμενου- ασθενούς φύλου και πανίσχυρη γκουρού του στιλ όχι μόνο στην εποχή της αλλά διαχρονικά.

Η Elsa Schiaparelli, με τις εξεζητημένες ιδέες της, μεσουράνησε στον κόσμο της μόδας, πρωτοστάτησε στους κύκλους της Νεοϋορκέζικης τέχνης και διανόησης και συνέδεσε την πορεία της με το κίνημα των Σουρεαλιστών, τα χρόνια που προηγήθηκαν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η στενή συνεργασία της με τον Salvador Dalí οδήγησε -το 1937- στη δημιουργία ενός από τα διασημότερα φορέματα- έργα τέχνης στην ιστορία της μόδας. Μια λευκή τουαλέτα από οργάντζα, διακοσμημένης με έναν υπερμεγέθη αστακό λειτούργησε σαν καταπέλτης στο γκρέμισμα των ορίων ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδα.

Αυτό για το οποίο έμεινε στην ιστορία η πρωτοπόρος σχεδιάστρια ήταν η διακοσμητική χρήση των φερμουάρ, οι βάτες και τα συνθετικά υφάσματα αλλά και η γενικότερη αντίληψή της περί μόδας «everything goes». Το ανανεωτικό πνεύμα της έφερε στο προσκήνιο και τα έντονα χρώματα με κυρίαρχο το χτυπητό ροζ το οποίο έμεινε γνωστό ως «shocking pink» κατά αντιστοιχία με το ομώνυμο άρωμα που είχε κυκλοφορήσει η ίδια.