Ο Alexander McQueen μέσα από τα λόγια του

Ο Alexander McQueen μέσα από τα λόγια του

Οι ατάκες του εκλιπόντα σχεδιαστή που άφησαν ιστορία

Λίγοι είναι οι σχεδιαστές που γράφουν την δική τους ιστορία και, τελικά, η δουλειά της αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της μόδας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Alexander McQueen του οποίου οι «εφιαλτικές» δημιουργίες αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει, όχι μόνο η μόδα αλλά η τέχνη γενικότερα. Και ποιος καταλληλότερος, να μιλήσει για τον McQueen και τις δημιουργίες του, αλλά τον ίδιο τον δημιουργό; Ακολουθούν μερικές από τις διασημότερες ατάκες του.

«Σαν σχεδιαστής πρέπει πάντα να πιέζεις τον εαυτό σου να εξελιχθεί. Πρέπει να ακολουθείς τα trends ή να δημιουργείς δικά σου. Κι εγώ αυτό κάνω».

«Συνεργάζομαι με ανθρώπους που σέβομαι και θαυμάζω. Ποτέ γιατί είναι "κάποιοι"».

«Φυσικά και κάνω λάθη. Είμαι άνθρωπος. Αν δεν έκανα λάθη, δεν θα μάθαινα ποτέ. Τα λάθη μας μόνο μπροστά μπορούν να μας πάνε».

«Η μόδα πρέπει να είναι ένας τρόπος απόδραση, και όχι σημείο καθήλωσης».

«Η διασημότητα πρέπει να ανήκει στους stars της μεγάλης οθόνης»

«Έρχομαι από μία άλλη εποχή και σχεδιάζω ρούχα για το σήμερα. Όταν δημιουργώ, στο μυαλό μου έχω ανθρώπους που θέλω να ντύσω».

«Μπορώ αν σχεδιάσω μία συλλογή μέσα σε μία μέρα και συνήθως αυτό κάνω, γιατί έχω πίσω από την πλάτη μου μερικούς Ιταλούς να γκρινιάζουν ότι έχουμε αργήσει».

«Θέλω να κάνω πιο δυναμικές τις γυναίκες. Θέλω οι άλλοι να φοβούνται τις γυναίκες που ντύνω».

«Συνήθως μόνο οι διανοούμενοι αντιλαμβάνονται αυτό που κάνω»

«Ποτέ δεν κοιτάω την δουλειά άλλων σχεδιαστών. Το μυαλό μου πρέπει να είναι αφοσιωμένο αποκλειστικά στις δικές μου παραισθήσεις».

«Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ την ικανοποίηση του πνεύματος και τις οικονομικές απαιτήσεις της επιχείρησης καθενός».

Διαβάστε ακόμα:
Gianni Versace: Ένα ταλέντο που «έσβησε» νωρίς
Gianfranco Ferré: Ο Αρχιτέκτονας της μόδας
Marc Bohan: Ο μακροβιότερος διευθυντής του οίκου Dior