5 τροφές που προάγουν τη γονιμότητα (+5 για να αποφύγεις)

Μαρία Ροδίτη
5 τροφές που προάγουν τη γονιμότητα (+5 για να αποφύγεις)

Η ενίσχυση της γονιμότητας δεν αφορά μόνο εσένα. Αφορά και τον σύντροφό σου!

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι βασικός παράγοντας προετοιμασίας του σώματός σου να κυοφορήσει ένα μωρό. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και απαραίτητο να τρέφεσαι υγιεινά τόσο πριν μείνεις έγκυος όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όχι μόνο, όμως… Σύμφωνα με έρευνες, μια ισορροπημένη διατροφή πριν την εγκυμοσύνη προάγει τη γονιμότητα και κάνει πιο εύκολη τη σύλληψη! Για να καταλάβεις, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα και μπορούν να σε βοηθήσουν να συλλάβεις πολύ πιο «ανώδυνα» και γρήγορα.

Σήμερα θα σου μιλήσω, όμως, για… τροφές που αφορούν τον σύντροφό σου και την ενίσχυση της δικής του γονιμότητας. Δεν είσαι μόνη σου, άλλωστε, σε αυτήν την προσπάθεια. Ο καθένας από τους δυο σας… βάζει το λιθαράκι του.

Αγόρι ή κορίτσι; 5 τρόποι για να αποκαλύψεις το φύλο του μωρού σου

Η γονιμότητα δεν αφορά μόνο εσένα

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα, συνήθως, η γυναίκα είναι αυτή που ξεκινά πρώτη μια σειρά εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, από τη στιγμή που θα πάρει απόφαση με τον σύντροφό της να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Η γυναίκα είναι αυτή που κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια, όμως… θα πρέπει να θυμόμαστε όλες πως σε αυτήν τη διαδικασία έχουμε συνοδοιπόρο. Και αυτός, φυσικά, παίζει τον ρόλο του και πρέπει να προσπαθήσει.

https://www.instagram.com/p/CU-JZXAFOOu/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ξεκίνα, λοιπόν, να… βοηθήσεις την όλη κατάσταση και να επισπεύσεις τη σύλληψη βάζοντας σε «πρόγραμμα διατροφής» τον αγαπημένο σου. Πρότεινέ του να καταναλώνει πιο συχνά τις παρακάτω τροφές, που θα ενισχύσουν τη γονιμότητά του, και να είσαι σίγουρη πως σε πολύ λίγο καιρό θα έρθουν τα ευχάριστα νέα.

Οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα του άνδρα

#1 Στρείδια και σπόροι κολοκύθας

Τόσο τα στρείδια όσο και οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ένα εξαιρετικό μέταλλο για τη γονιμότητα των ανδρών.

Ειδικότερα, ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, καθώς και στη βελτίωση της κινητικότητας του σπέρματος και του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του σπέρματος και είναι γνωστός ως ισορροπιστής ορμονών, ενώ προστατεύει επίσης από τις τοξίνες του καπνίσματος.

#2 Ακτινίδιο

Ένα ακτινίδιο περιέχει όλη τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης C που πρέπει να λαμβάνουν οι άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C βελτιώνει την κινητικότητα, την ποσότητα και τη μορφολογία του σπέρματος.

Άλλες τροφές, εκτός από το ακτινίδιο, που περιέχουν βιταμίνη C, είναι οι κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.



#3 Σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Το φολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στο σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια, είναι απαραίτητο για ισχυρό και υγιές σπέρμα.

#4 Μαύρη σοκολάτα

Αν ο αγαπημένος σου θέλει λίγη σοκολάτα… δώσε του μαύρη και όχι γάλακτος. Η σοκολάτα υγείας περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ που δίνει boost στην ανδρική γονιμότητα. Συγκεκριμένα, η συμπλήρωση αργινίνης μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων με την πάροδο του χρόνου.

#5 Σολομός και σαρδέλες

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα ψάρια και ιδιαίτερα στον σολομό, στο σκουμπρί, στον γαύρο, στη ρέγγα και στις σαρδέλες, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των σπερματοζωαρίων.

Μη φύγεις! Στην gallery σού έχω τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγει ο σύντροφός σου!