Είστε έγκυος; Mην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά!

Είστε έγκυος; Mην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά!

Είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου

Κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης, το βάρος του μωρού σας αποτελείται κατά 94% από νερό! Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να καταναλώνεται αρκετές ποσότητες νερού και υγρών γενικότερα.

Όλες οι έγκυοι είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται όσο μεγαλώνει το έμβρυο. Το πλάσμα καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο και το παιδί που μεγαλώνει μέσα σας τρέφεται μέσω υγρών. Επίσης η όποια αύξηση του σωματικού σας βάρους δυσχεραίνει την κατανομή των υγρών, οπότε απαιτείται να καταναλώνεται περισσότερα. Μην αγχώνεστε με τις συνεχής επισκέψεις στο WC, οφείλεται και στην πίεση.

Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν έχουν ομαλή εγκυμοσύνη και κάνουν εμμετούς. Ακόμη ένας κίνδυνος αφυδάτωσεις ελοχεύει εκεί. Μπορεί να νιώθετε ότι η πρόσληψη υγρών σας ανακατεύει και σε συνδυασμό με την αποστροφή προς κάποια φαγητά να μένετε νηστική και χωρίς να πίνετε κάτι, αλλά έστω ένα χλιαρό τσάι είναι απαραίτητο. Αυξημένες ανάγκες σε υγρά έχουν επίσης και οι νέες μανούλες που θηλάζουν. Τα μωρά από 1 μέχρι 6 μηνών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 750 ml μητρικού γάλακτος την ημέρα, ποσότητα υγρών την οποία η μητέρα οφείλει να αναπληρώσει. Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην αλλαγή της σύνθεσης όσο και στη μείωση της ποσότητας γάλακτος που παράγεται.

Οι επίσημες συστάσεις αφορούν στην πρόσληψη 2,3 και 2,7 λίτρων υγρών ημερησίως για εγκύους και θηλάζουσες αντίστοιχα. Πάντα βέβαια λαμβάνεται υπόψιν της υποδείξεις του προσωπικού σας ιατρού και το σωματικό σας βάρος. Κάθε περίπτωση διαφέρει- οι ανάγκες όμως είναι δεδομένες. Οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσω στερεών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (ιδίως φρούτων και λαχανικών), μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά και το τσάι – βάζοντας πάντα την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση ροφημάτων που καφεΐνη, και σε αυτά που περιέχουν ζάχαρη αν χρειάζεται να φροντίσετε το βάρος σας.