Είσαι έγκυος; 5 είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Είσαι έγκυος; 5 είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν γίνεσαι μαμά για πρώτη φορά, τότε πρέπει να δώσεις βάση σε αυτές τις γραμμές.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει μία γυναίκα όταν είναι έγκυος είναι τα πράγματα που δεν μπορεί να φάει στη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών. Και αν λατρεύεις το σούσι, δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφέ, και τρως και αρκετό κρέας, ίσως δυσκολευτείς στην αρχή.

Ευτυχώς, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείς να φας, από αυτά που απαγορεύονται. Επομένως, καλό θα είναι να είσαι προσεκτική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για εσένα, όσο και για το μωράκι σου.

5 μυστικά γονιμότητας που πρέπει να γνωρίζεις

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένα πολύ τοξικό στοιχείο και βρίσκεται συχνότερα σε μολυσμένο νερό. Σε υψηλότερες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξικό για το νευρικό σου σύστημα, το ανοσοποιητικό και τα νεφρά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, με δυσμενείς επιπτώσεις ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες.

egkyos

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μολυσμένες θάλασσες, τα μεγάλα ψάρια μπορούν να συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Επομένως, είναι καλύτερο να τα αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που καλό θα ήταν να αποφεύγεις είναι: ξιφίας, βασιλικό σκουμπρί, τόνος.

Άψητο ή ωμό ψάρι

Αν λατρεύεις το σούσι σίγουρα θα δυσκολευτείς, αλλά είναι σημαντικό να προσέχεις. Τα ωμά ψάρια, ειδικά τα οστρακοειδή, μπορούν να προκαλέσουν αρκετές λοιμώξεις. Αυτές μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις.

Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να σε επηρεάσουν μόνο, προκαλώντας αφυδάτωση και αδυναμία. Άλλες λοιμώξεις όμως μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό σου με σοβαρές, ή και θανατηφόρες συνέπειες.

Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε λοιμώξεις από λιστέρια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι έγκυες γυναίκες είναι έως και 10 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τη λιστέρια από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό το βακτήριο μπορεί να βρεθεί στο έδαφος και το μολυσμένο νερό ή τα φυτά. Τα ωμά ψάρια μπορούν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος ή του στεγνώματος.

Τα βακτήρια λιστέρια μπορούν να περάσουν στο μωρό σου μέσω του πλακούντα, ακόμη και αν δεν εμφανίζεις κανένα σημάδι ασθένειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, αποβολή, θνησιγένεια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το CDC (διάβασε εδώ την έρευνα).



Ωμά αυγά

Τα ωμά αυγά μπορούν να μολυνθούν με τα βακτήρια Salmonella. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από σαλμονέλα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει κράμπες στη μήτρα, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια.

Τα τρόφιμα που συνήθως περιέχουν ωμά αυγά περιλαμβάνουν: scrambled eggs ελαφρώς ψημένα, αυγά ποσέ, σάλτσα hollandaise, σπιτική μαγιονέζα, μερικά σπιτικά dressing σαλάτας, σπιτικό παγωτό, σπιτικό γλάσο για κέικ.

3 λόγοι για τους οποίους μια νέα μητέρα αποφασίζει να σταματήσει τον θηλασμό

Όχι πρέπει να πεις και στην καφεΐνη

Μπορεί να είσαι μία από τους εκατομμύρια ανθρώπους που λατρεύουν το καθημερινό καφεδάκι, τσάι, αναψυκτικό ή κακάο. Το σίγουρο είναι πως δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι έγκυες γενικά συνίσταται να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερα από 200mg την ημέρα.

Η καφεΐνη απορροφάται πολύ γρήγορα και περνά εύκολα στον πλακούντα. Επειδή τα μωρά και οι πλακούντες τους δεν έχουν το κύριο ένζυμο που απαιτείται για τον μεταβολισμό της καφεΐνης, μπορεί να δημιουργηθούν υψηλά επίπεδα. Οπότε καλό θα ήταν να ακούς τις συμβουλές του γιατρού σου.

Μη παστεριωμένο γάλα, τυρί και χυμό φρούτων

Ακατέργαστο γάλα, μη παστεριωμένο τυρί και τυριά μαλακής ωρίμανσης μπορεί να περιέχουν μια σειρά επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella, E. coli και Campylobacter. Το ίδιο ισχύει και για τον μη παστεριωμένο χυμό, ο οποίος είναι επίσης επιρρεπής σε βακτηριακή μόλυνση. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν όλες να έχουν απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για ένα αγέννητο μωρό.

Τα βακτήρια μπορεί να εμφανίζονται φυσικά ή να προκαλούνται από μόλυνση κατά τη συλλογή ή την αποθήκευση. Η παστερίωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτωθούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια, χωρίς να αλλάξεις τη θρεπτική αξία των προϊόντων.