Το παιδί σου κάνει... νάζια στο φαγητό; 8 τρόποι να τα έχεις όλα υπό έλεγχο

Μαρία Ροδίτη
Το παιδί σου κάνει... νάζια στο φαγητό; 8 τρόποι να τα έχεις όλα υπό έλεγχο

Όλα τα παιδάκια λίγο-πολύ έχουν τις ιδιοτροπίες τους με ορισμένα φαγητά. Μην αγχώνεσαι!

Πάντα ήμουν ένα περίεργο παιδί με το φαγητό. Και ακόμα, δηλαδή, είμαι. Δυσκολεύομαι πολύ με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αν και τα έχω εντάξει στην καθημερινότητά μου πια. Μέχρι να γίνει αυτό, βέβαια, βασάνισα πολύ τη μανούλα μου (#sorrymommy)!

Αν κι εσύ είσαι σε αυτήν τη φάση, που το μικρό σου δεν θέλει να φάει τίποτα ή δεν λέει να φάει τα υγιεινά σνακ και φαγητά που συμβουλεύουν οι παιδίατροι, εσύ στάσου στο ύψος σου. Μην αγχώνεσαι, μην το πιέζεις και μη χάνεις την υπομονή σου!

4 λόγοι που το παιδί σου συμπεριφέρεται περίεργα και είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη

Όλα τα παιδιά έχουν τις ιδιοτροπίες τους με το φαγητό

Ας μη λέμε ψέματα! Όλα τα παιδάκια έχουν κάποια ιδιοτροπία με το φαγητό. Μα τα λαχανικά δεν θα θέλουν να αγγίξουν, μα τα φρούτα θα φτύνουν, μα με το κρέας θα έχουν θέμα… Συμβαίνει, λοιπόν, σε όλες τις μαμάδες και εσύ αυτό θα πρέπει να σκέφτεσαι.

via GIPHY

Και, φυσικά, δεν θα αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους. Αξίζει να προσπαθήσεις για το μικρό σου, ώστε να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες τις οποίες θα ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Να προσπαθήσεις, όμως, χωρίς να τρελαίνεσαι, χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου ή να φωνάζεις στο παιδί σου.

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους!

Τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να αρχίσει να τρώει τα πάντα

#1 Κάνε το μικρό σου να νιώσει ξεχωριστό

Μια συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι, ένα WOW πιάτο με ήρωες ή η αγαπημένη του κούπα με νερό θα βοηθήσουν το παιδί σου να νιώσει ξεχωριστό και να φάει πιο εύκολα το… όχι και τόσο επιθυμητό γεύμα του.

#2 Ποικιλία, ποικιλία, ποικιλία

Μην επιμένεις σε ένα συγκεκριμένο φαγητό που το παιδί σου δεν τρώει. «Παίξε» καθημερινά με τις γεύσεις και δώσε του διαφορετικές επιλογές.



#3 Μη διαπραγματεύεσαι

Δεν έχει νόημα να πεις στο παιδί σου «φάε μία μπουκιά και μετά θα φάμε το αγαπημένο σου γλυκό». Να είσαι γλυκιά, αλλά αποφασισμένη ότι αυτό είναι το δείπνο για απόψε. Δεν υπάρχει άλλο φαγητό στο σπίτι.

#4 Κάνε το φαγητό παιχνίδι

Για να δοκιμάσει το παιδί σου κι άλλες γεύσεις στη διατροφή του, τις οποίες δεν αγαπά, μπορείς να κάνεις την ώρα του φαγητού «παιχνίδι». Κόψε τα λαχανικά σε fun σχήματα, δημιούργησε σχέδια με το κάθε υλικό του φαγητού του και θα δεις πως… δεν θα δυσκολευτεί να φάει ακόμα και τροφές που ούτε καν πλησίαζε.

Μη φύγεις! Στην gallery έχω κι άλλα μυστικά, ώστε να διευκολυνθείς με το φαγητό του μικρού σου.