Μόλις έγινες μανούλα; 10 τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος και την ανασφάλεια που σε κυριεύουν

Ιωάννα Τζανή
Μόλις έγινες μανούλα; 10 τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος και την ανασφάλεια που σε κυριεύουν

Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και απόλαυσε όσο περισσότερο μπορείς αυτή τη νέα περίοδο της ζωής σου!

Το να είσαι νέα μαμά είναι μια δύσκολη περίοδος, που σου γεννά ανάμεικτα και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και είναι λογικό να νιώσεις ότι η ζωή σου έχει αλλάξει εντελώς. Και σα να μην είναι αρκετή η εξωτερική πίεση που δέχεσαι, υπάρχουν πράγματα που κάνεις άθελά σου στον εαυτό σου και σου προκαλούν ακόμη περισσότερο άγχος.

Η πρώτη περίοδος που φέρνεις στον κόσμο το παιδάκι σου είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και συχνά βαδίζεις σε ένα άγνωστο μονοπάτι που είναι δύσκολο να καταννοήσεις. Αισθάνεσαι ότι χάνεις τον εαυτό σου και αγχώνεσαι αν κάνεις τα σωστά πράγματα για το μωρό σου.

calendar2

Xmas countdown! 6 advent calendars για να δώσεις χαρά στο παιδί σου

Μην επιτρέψεις με τίποτα σε αυτά τα συναισθήματα να σε κυριεύσουν και να σε μπλοκάρουν! Να θυμάσαι ότι κάθε μέρα εσύ και το μωράκι σου μεγαλώνετε μαζί και κάνεις μια πρόοδο στη ζωή σου ως μανούλα. Το να ξεκινήσεις να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι το κλειδί σε όλη αυτή την περίεργη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνεις.


https://www.instagram.com/p/CWYnXYzoKqg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πίστεψε ότι θα βρεις σύντομα τον εαυτό σου, πίστεψε ότι είσαι μια υπέροχη μαμά, πίστεψε ότι κάνεις το καλύτερο για το μωρό σου!

Παρακάτω θα βρεις 10 πράγματα που θα σε βοηθήσουν στο να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία και ευτυχία και να μην αφήσεις τίποτα και κανέναν να σου χαλάσουν αυτή την υπέροχη νέα περίοδο της ζωής σου.

Κρατήσου μακριά από τα social media

Εκείνες οι πρώτες μέρες (και νύχτες) με ατελείωτα ταΐσματα, νανουρίσματα αϋπνία, αποτελούν το ιδανικότερο στάδιο για να πάρεις την απόφαση να απομακρυνθείς από τα social media. Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλύπτουν μια σημαντική ανάγκη για τις νέες μαμάδες, παρέχοντας επικοινωνία και υποστήριξη, μπορούν να έχουν, επίσης, αρνητικό αντίκτυπο.

Η υπερβολική εξάρτηση από τα social media σε κάνει να χάνεις πολύ σημαντικές στιγμές με το παιδί σου και σου αποσπά την προσοχή. Επίσης, τα stories από εξόδους άλλων γυναικών, την ώρα που εσύ κρατάς το μπιμπερό, μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις περίεργα. Γι' αυτό, αποστασιοποιήσου όσο περισσότερο μπορείς.



Άλλαξε τη λίστα των υποχρεώσεών σου

Η λίστα υποχρεώσεων μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μιας μαμάς. Με τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνεις και τόσα πολλά να στροβιλίζονται στο κεφάλι σου, σε συνδυασμό με μια καλή δόση στέρησης ύπνου, αποτελεί σωτήριο τρόπο για να θυμάσαι τα πάντα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις νέες μαμάδες: η ζωή τους δεν είναι πλέον αρκετά προβλέψιμη για να προσδιορίσουν εκ των προτέρων πόσα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν σε μια μέρα. Μια δύσκολη νύχτα με το μωρό μπορεί γρήγορα να μετατρέψει μια λίστα υποχρεώσεων σε μια υπενθύμιση για το πόσα πράγματα δεν έκανες εκείνη την ημέρα, κάτι που θα σου προκαλέσει περιττό άγχος και απογοήτευση.

Τι να κάνεις λοιπόν; Αντί να είναι μια λίστα που περιέχει όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, χώρισέ τη σε δύο λίστες: Η μια να περιέχει τις καθημερινές απαιτούμενες εργασίες σου, δηλαδή πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν σε μια συγκεκριμένη ημέρα, όπως για παράδειγμα να παραλάβεις κάποιον από το αεροδρόμιο ή να πας τη γάτα σου στον κτηνίατρο, και η άλλη να περιλαμβάνει υποχρεώσεις που έχουν κάποια ευελιξία για το πότε πρέπει να επιτευχθούν.

Εμπιστευτεύσου τη διαίσθησή σου

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η διαίσθηση δεν είναι μόνο στο μυαλό μας, αλλά είναι κάτι που πραγματικά ισχύει. Η διαίσθηση είναι ουσιαστικά όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, χωρίς να ξέρουμε το πώς. Και για τις μαμάδες, μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Όταν προσπαθείς να το καταπολεμήσειις ή να το απορρίψεις, πιέζοντας στον εαυτό σου να αγνοήσει αυτά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες, όχι μόνο προκαλείς αδικαιολόγητο άγχος προσπαθώντας να καταστείλεις κάτι που έρχεται αυτόματα, αλλά δυνητικά χάνεις πολύτιμες πληροφορίες.


https://www.instagram.com/p/CWaizLbPgk4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σταμάτα να σκέφτεσαι διαρκώς την επαναφορά της σιλουέτας σου

Υπάρχουν τόσες πολλές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες, με την επιστροφή της σιλουέτας τους μέσα σε λίγες εβδομάδες να είναι μία από τις μεγαλύτερες. Αντί να περάσεις την περίοδο μετά τον τοκετό εστιάζοντας στην ξεκούραση, την ανάρρωση και το δέσιμο με το νέο σου μωρό, ξεκινάς την αντίστροφη μέτρηση μέχρι να ξαναφορέσεις το αγαπημένο σου τζιν και όταν διαπιστώνεις ότι δε χάνεις γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης, απογοητεύεσαι, αγχώνεσαι και το αντιμετωπίζεις ως σημάδι ότι θα είσαι για πάντα «καταδικασμένη» σε αυτό το σώμα.

Ναι, ασκήσου και ξεκίνα μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές και τα επίπεδα ενέργειάς σου να ανταποκρίνονται στις σωματικές απαιτήσεις της μητρότητας. Αλλά σταμάτα να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια εστιάζοντας σε αυτή τη μη ρεαλιστική ιδέα ότι ο νέος σου εαυτός είναι κατώτερος από τον παλιό. Είναι απλά κάτι νέο, διαφορετικό και απολύτως φυσιολογικό.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες

Ο Theodore Roosevelt είπε κάποτε: «Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς» και δε θα μπορούσε να είναι πιο... to the point όταν πρόκειται για μαμάδες. Κάθε φορά που νιώθεις πολύ καλά με τις δεξιότητές σου ως μαμά, ένα γρήγορο σκλοράλισμα στο Facebook μπορεί να σου ανατρέψει τα πάντα. «Το σπίτι της είναι πολύ πιο καθαρό», «Κάνει καλύτερη δουλειά από εμένα» και άλλα τέτοια χαζά μπορεί να περάσουν από το μυαλό σου.

Ενώ κατά βάθος γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν και φιλτράρουν προσεκτικά αυτό που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθείς να κάνεις αρνητικές συγκρίσεις που μπορεί να σε οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και υπερβολική αυτοκριτική.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι πάντα είναι ότι ΕΣΥ είσαι η μαμά που χρειάζονται τα παιδιά σου, με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου! Γι' αυτό σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες και γίνε απλώς η καλύτερη εκδοχή σου.

Στην παρακάτω photo gallery θα ανακαλύψεις 5 ακόμη τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις το άγχος.