Δύσκολο παιδί στο φαγητό: Πώς θα την παλέψεις & όλα τα tips για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα

Δύσκολο παιδί στο φαγητό: Πώς θα την παλέψεις & όλα τα tips για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα

Αν είσαι μαμά ενός picky eater, ψυχραιμία. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!

Υπάρχουν παιδιά και παιδιά όσον αφορά το φαγητό. Είναι εκείνα που τρώνε τα πάντα και δεν ταλανίζουν τους γονείς τους, αλλά κι εκείνα που είναι picky eaters- όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι- δηλαδή βγάζουν το λάδι στη μαμά και στον μπαμπά όταν έρχεται η ώρα του φαγητού.

Το ένα τους μυρίζει, το άλλο τους βρωμάει, δεν τους αρέσει το ένα φαγητό, θέλουν το άλλο μαγειρεμένο με συγκεκριμένο τρόπο. Θέλουν τα κόλπα τους, εν ολίγοις. Αν είσαι μαμά ενός τέτοιου παιδιού, χρειάζεσαι coolness αλλά και μερικά από τα παρακάτω tips που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την κατάσταση.

Η αλήθεια για το viral βίντεο με τα μωρά που κοιμούνται έξω στις σκανδιναβικές χώρες

Τα 7 μυστικά για να τα βγάλεις πέρα με ένα παιδί που είναι δύσκολο στο φαγητό

Δώσε του ποικιλία

Ετοίμασε ένα σνακ που να έχει… απ’ όλα. Μην κόψεις, για παράδειγμα, ένα φρούτο, αλλά βάλε σε ένα μπολ διάφορα χρωματιστά φρούτα, που εντυπωσιάζουν από την πρώτη ματιά κιόλας.

paidi_fagito.jpg

Μη διαπραγματεύεσαι

Άσε στην άκρη τις διαπραγματεύσεις τύπου «αν φας το φαγητό, μετά θα έχει και γλυκό» και απλά ανακοίνωσε ότι αυτό είναι το φαγητό. Δεν έχει άλλο.

Κάνε το φαγητό παιχνίδι

Ο καλύτερος τρόπος για να πείσεις ένα παιδί για οτιδήποτε είναι να «παίξεις». Να κάνεις την οποιαδήποτε διαδικασία παιχνίδι. Βάλε, λοιπόν, το παιδί να δοκιμάσει και να σου πει πώς είναι η γεύση του φαγητού, να μυρίσει το φαγητό και να σου πει πώς είναι η μυρωδιά και η αίσθηση του φαγητού, αλλά και πώς νιώθει όταν το τρώει. Μέσα από τις αισθήσεις μπορείς να καταφέρεις πολλά.

picky_eater.jpg

Άσε το να… ανακατευτεί στις μαγειρικές σου

Θα έχεις παρατηρήσει ότι τα νήπια λατρεύουν οτιδήποτε είναι δικό τους. Βάλε το, λοιπόν, στη διαδικασία να μαγειρέψει μαζί σου και θα δεις πόσο πιο εύκολο θα είναι να φάει το φαγητό του.

Κόψε τα random snacks

Είναι λάθος λίγο πριν το μεσημεριανό ή πριν το βραδινό να τρώει το παιδί ελαφριά snacks μέχρι, για παράδειγμα, να ετοιμαστεί το φαγητό. Γιατί; Διότι πολύ απλά μετά δεν θα φάει.

Ακολούθησε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι δουν, αυτό και θα κάνουν. Τι πάει να πει αυτό; Ότι βλέποντας εσένα να ακολουθείς υγιεινές διατροφικές συνήθειες, θα ακολουθήσει κι εκείνο. Φαντάζεσαι να σε βλέπει να τρως junk food και να προσπαθείς να το πείσεις να φάει σαλάτα; Ε, αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

fagito_paidia.jpg

Μην τρελαίνεσαι

Μην αγχώνεσαι για το αν θα φάει ή όχι το παιδί σου. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Φρόντισε να του έχεις ένα πρόγραμμα και μια ποικιλία στα γεύματα και όλα θα φτιάξουν.