Ο σωστός τρόπος για να αρνηθείς την πρόσκληση σε γάμο

Πατούλια Κατερίνα
Ο σωστός τρόπος για να αρνηθείς την πρόσκληση σε γάμο

Μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να κάνουν και στον δικό σου γάμο. Ενημέρωσε τους ανθρώπους που σε προσκάλεσαν για την απουσία σου.

Τα προσκλητήρια γάμου φτάνουν στα χέρια σου αυτή τη στιγμή, το ένα μετά το άλλο. Εν μέσω κρίσης και μετά από μια πανδημία, οι γάμοι και οι τελετές με πολύ κόσμο, επιστρέφουν στο προσκήνιο, κάτι που είχε σταματήσει να συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια με τους περιορισμούς λόγω covid19 σε άτομα και διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη.

Και τώρα που τελείωσαν οι περιορισμοί, ξεκινούν τα δύσκολα.

Τι συμβαίνει όταν έχει λάβει πρόσκληση για έναν ή και περισσότερους γάμους αλλά δεν θέλεις ή δεν μπορείς να πας;

Αρχικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι οκ να μην πιεστείς και να πας μόνο στα μυστήρια εκείνα που εσύ θα νιώσεις καλά. Η Myka Meier, ειδικός σε θέματα savoir vivre και ιδρυτής του beaumontetiquette.com, εξήγησε τον σωστό τρόπο για να αρνηθείς μια πρόσκληση σε γάμο.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις:

Να απαντήσεις: Οι άνθρωποι παντρεύονται μία φορά (μπορεί και δύο αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο επόμενος γάμος θα είναι εξίσου ανοιχτός), οπότε η πρόσκληση που έχεις λάβει είναι σημαντική για εκείνους. Κι επειδή σε υπολογίζουν στον τελικό τους προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να φροντίσεις να δώσεις την απάντησή σου- ακόμα και αρνητική – μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία. Κάντο νωρίτερα αν χρειαστεί αλλά όχι μετά την ημερομηνία.

Είναι σημαντικό επίσης να δώσεις την απάντησή σου μόλις ξέρεις αν θα δώσεις το παρών στον γάμο ή όχι και όχι να περιμένεις την τελευταία στιγμή. Αν το προσκλητήριο έχει οδηγίες, για παράδειγμα, καλέστε μας ή απαντήστε στο μέιλ μας ή στείλτε μας μήνυμα, απάντησε με τον προβλεπόμενο χρόνο. Θα γλιτώσεις και χρόνο για το ζευγάρι και θα αποφύγεις την ντροπή που ίσως νιώσεις.

Αν πάλι η σχέση με το ζευγάρι είναι αρκετά στενή, είναι σημαντικό να εξηγήσεις πόσο πολύ θα ήθελες να είσαι εκεί στην ξεχωριστή τους στιγμή και πόσο λυπάσαι που δεν θα τα καταφέρεις.

ΜΗΝ – για κανένα λόγο- ξεκινήσεις να απαριθμείς πόσο μακριά είναι το μέρος που επέλεξαν πόσο δεν σε βολεύει η ημερομηνία του γάμου ή πόσο δύσκολο είναι να δώσεις το παρών γιατί μόλις χώρισες και δεν είσαι σε θέση να είσαι χαρούμενη με τη χαρά τους. Ο γάμος είναι του ζευγαριού, θα τον κάνει όπου και όπως θέλει και αρκεί το να ευχηθείς να περάσουν υπέροχα την ημέρα αυτή.

Αν για κάποιον λόγο έχεις πει ναι στην πρόσκληση αλλά την τελευταία στιγμή δεν τα καταφέρεις τελικά, ακόμα κι εκείνη την ώρα, ενημέρωσε το ζευγάρι. Είναι πιθανό αν μιλάμε για μερικά 24ωρα νωρίτερα, να μπορούν να αναπληρώσουν τη θέση σου, είτε στο τραπέζι, είτε σε έναν πιθανό τόπο διαμονής ή να μην πληρώσουν για την άδεια σου θέση. Το να μην εμφανιστείς ποτέ χωρίς να ενημερώσεις, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Αν και πάλι δεν τα καταφέρεις, φρόντισε να φερθείς με ευγένεια και να στείλεις το δώρο, με το οποίο στην ουσία θα καλύπτεις τα έξοδα που έγιναν για εσένα ενώ εσύ δεν εμφανίστηκες καν!