Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Sophia Loren & Carlo Ponti

Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Sophia Loren & Carlo Ponti

Ή, μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της σύγχρονης εποχής.

Μπορεί να μην ήταν το πιο ταιριαστό ζευγάρι, ούτε κατά προσέγγιση για την ακρίβεια, η σχέση της Sophia Loren με τον Carlo Ponti όμως υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα «love stories» όλων των εποχών.

Το 1950 ο διάσημος Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός ήταν κριτής στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Eleganza» και τότε ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε την μέλλουσα γυναίκα του. Εκείνος ήταν 37 χρονών και παντρεμένος, εκείνη 15, πάμφτωχη και άσημη. Αλλά ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος.

Την πήρε υπό την προστασία του και την προετοίμασε για τη διασημότητα, βάζοντάς την να μάθει αγγλικά, αλλάζοντας το όνομά της από Scicolone σε Loren και κλείνοντάς της αρκετούς ρόλους για να ξεδιπλώσει το ταλέντο της.

Επτά χρόνια μετά, ο Ponte κατάφερε να πάρει διαζύγιο στο Μεξικό (οι νόμοι για τους καθολικούς Ιταλούς ήταν εξαιρετικά αυστηροί τότε) και να παντρευτεί τη Sophia στις 17 Σεπτεμβρίου του 1957, σε μια μικρή, γρήγορη και κρυφή τελετή. Το ζευγάρι γιόρτασε το γεγονός στην ησυχία του σπιτιού τους με ένα πριβέ δείπνο για λίγους φίλους.

Τον επόμενο μήνα, όμως, ο Carlo κατηγορήθηκε για διγαμία, καθώς η Καθολική Εκκλησία δεν αναγνώριζε τον γάμο του με τη Lauren. Από τότε ξεκίνησε μια ατελείωτη δικαστική διαμάχη αλλά και συνεχόμενες προσωπικές επιθέσεις στο ζευγάρι από τον ιταλικό λαό, οι οποίες πήραν χρόνια μέχρι να τελειώσουν και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε Loren και Ponti να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στον έξω κόσμο.

To 1962 αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τον γάμο τους, ένα γεγονός για το οποίο η Loren είχε πει: «Με απειλούσαν με αφορισμό, πως θα καίγομαι στα καζάνια της κόλασης για μια αιωνιότητα, και για ποιον λόγο όλα αυτά; Επειδή είχε ερωτευτεί έναν άντρα του οποίου ο γάμος είχε τελειώσει πολύ πριν με γνωρίσει. Ήθελα να γίνω η γυναίκα του και να κάνω τα παιδιά του. Είχαμε κάνει ό, τι μπορούσαμε βάσει νόμου για να επισημοποιήσουμε τον γάμο μας, αλλά μας αποκαλούσαν δημόσια ῾αμαρτωλούς῾. Θα έπρεπε να είχαμε πάει μήνα του μέλιτος αλλά το μόνο που θυμάμαι είναι να κλαίω για ώρες».

Στο τέλος όμως, και μετά από πολύ κόπο και προσπάθειες, το ζευγάρι κατάφερε να φτάσει σε διακανονισμό με την πρώην του Ponti και, πικραμένοι με το πως τους είχε συμπεριφερθεί η πατρίδα τους η Ιταλία, μετακόμισαν στην Γαλλία το 1966 και απέκτησαν γαλλική υπηκοότητα, κάτι που επέτρεψε στον Carlo να πάρει κανονικό διαζύγιο και να παντρευτεί την Loren, νόμιμα πλέον. Έτσι, στις 9 Απριλίου του ίδιου έτους, το ζευγάρι που είχε περάσει τόσα πολλά και κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα χάρη στην απαράμιλλη αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Παρά τα 20 χρόνια που τους χώριζαν, η σχέση τους άντεξε στο πέρασμα του χρόνου. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Carlo Jr και τον Edoardo και έμειναν μαζί και αγαπημένοι μέχρι τον θάνατο του Ponti σε ηλικία 94 ετών, στις 10 Ιανουαρίου του 2007. Κάτι παραπάνω, δηλαδή, από 50 χρόνια κοινής ζωής.

Όταν σε μια συνέντευξη, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του Ponti, ρώτησαν την Loren για το αν σκόπευε να παντρευτεί ξανά κάποια στιγμή, εκείνη απάντησε: «Όχι, ποτέ ξανά. Θα ήταν αδύνατο να αγαπήσω οποιονδήποτε άλλον».