Η οικογένεια είναι αξία & οι αξίες δεν διαπραγματεύονται: 5 λόγοι που ολοκληρώνει μία γυναίκα

Η οικογένεια είναι αξία & οι αξίες δεν διαπραγματεύονται: 5 λόγοι που ολοκληρώνει μία γυναίκα
Instagram

Η οικογένεια, ως βασικός πυλώνας μιας υγιούς κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει μία γυναίκα ουσιαστικά ευτυχισμένη.

Άνευ όρων αγάπη, ασφάλεια, αλήθεια, αξία. Αυτές είναι μόλις τέσσερις ουσιαστικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την οικογένεια και που ξεκινάνε από άλφα και δεν τελειώνουν σε κανένα ωμέγα. Γιατί η αγάπη της οικογένειας δεν τελειώνει ποτέ, όπως δεν τελείωνει και αναζήτηση της αληθινής ευτυχίας μέσα από τη δημιουργία της. Πέρα από κάθε επαγγελματικό στόχο, πέρα από κάθε προσωπικό milestone, πέρα από τη διαρκή «αγωνία» να είμαστε κοινωνικές, «μέσα στα πράγματα», ενημερωμένες, με άποψη και ενδιαφέροντα, η πληρότητα έρχεται μαζί τη συντροφικότητα. Και αυτήν στην προσφέρουν αυτές οι 4 λέξεις που συνοψίζονται πίσω από τη μία που έχει σήμερα την τιμητική της.

Αυτές, οι περιεκτικές λέξεις που περιγράφουν την έννοια της οικογένειας που τιμάται σήμερα 15 Μαΐου, αποτελούν και μία ουσιαστική υπενθύμιση για τι δίνει τελικά νόημα στη ζωή κάθε γυναίκας που πιθανότατα θέλει να κάνει καριέρα και καταλήγει να περνάει ατελείωτες ώρες στο γραφείο τρέχοντας να προλάβει deadlines, θυσιάζοντας τελικά τους θεμελιώδεις άξονες της προσωπικής της ζωής. Γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με τις ουσιαστικές στιγμές και τη ζέστη αγκαλιά του συζύγου και των παιδιών της, το οικογενειακό γεύμα γύρω από το στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας και την άφθονη αγάπη που προέρχεται από τον πυρήνα της δημιουργικότητάς μας: από την οικογένεια που κάνουμε με τον άντρα που αγαπάμε.

Σήμερα, συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Χωρίς καμία αμφιβολία, ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Φαίνεται, ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία πολλές αξίες -συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών, επανεκτιμώνται και δυστυχώς υπονομεύονται. Ωστόσο, η σημασία της οικογένειας δεν είναι κάτι που πρέπει να αμφισβητείται. Είναι ΑΞΊΑ και οι αξίες δεν διαπραγματεύονται.

Πολλές από τις θεμελιώδεις οικογενειακές αξίες είναι το θεμέλιο της κοινωνίας μας, αφού μια οικογένεια είναι μια μικρής κλίμακας αντανάκλασή της στη δομή της, με σαφώς καθορισμένους ρόλους και καθήκοντα, κανόνες και ευθύνες.

Η οικογένεια έχει την πιο σημαντική επιρροή στη ζωή ενός παιδιού από την πρώτη επαφή με τον κόσμο και τα πρώτα συναισθήματα μέχρι τον ασυνείδητο σχηματισμό της δικής του στάσης και απόψεων. Από τη γέννησή μας, η οικογένειά μας επηρεάζει την κοσμοθεωρία μας και μας καθοδηγεί προς την ορθολογική λήψη αποφάσεων, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή μας και στη μετέπειτα πορεία μας. Γι'αυτό και το να δημιουργήσουμε τη δική μας δίπλα στον άνδρα που αγαπάμε και μας αγαπάει, είναι η ύψιστη πράξη ολοκλήρωσης και ταυτόχρονα μία κίνηση που κρύβει δύναμη και ελπίδα ότι θα καθοδηγήσουμε σωστά τα παιδιά μας και θα τους παρέχουμε όλα τα σωστά πρότυπα, όλα τα εφόδια να γίνουν και αυτά με τη σειρά τους ευτυχισμένα.

Για την Ιωάννα Κουρμπέλα η οικογενειακή επιχείρηση υπήρξε κινητήρια δύναμη και όχι εμπόδιο

Η ενήλικη ζωή μας, θα έχανε σε μεγάλο βαθμό το νόημά της αν μας έλειπε μια οικογένεια ή αν δεν κάναμε όνειρα για τη δική μας. Θα ήταν δύσκολο να βρούμε πράγματα για τα οποία αξίζει να προσπαθούμε. Η σκληρή δουλειά που κάνουμε καθημερινά «καταλήγει» έμμεσα στην οικογένεια - γιατί αυτή είναι η μόνη που μας δίνει έναν σημαντικό σκοπό στη ζωή, που μας προσφέρει ολοκλήρωση συναισθηματική, που μας κάνει τις γυναίκες που ονειρευόμασταν από μικρές να γίνουμε. Γυναίκες που μπορούν και τα έχουν όλα, χωρίς να αναλλώνονται σε πράγματα που δεν τις γεμίζουν πραγματικά.

Σε πείσμα των καιρών, η οικογένεια πάνω από όλα

Ακολουθούν 5 βασικοί λόγοι για τους οποίους η οικογένεια είναι κομβικής σημασίας στη ζωή και την κοινωνία μας και ολοκληρώνει μία γυναίκα

pexels-mart-production-7415128.jpg

Η σημασία της οικογένειας στη ζωή σου

Η οικογένεια καλύπτει την ανάγκη του «ανήκειν»

Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, και το πρώτο μέρος όπου θα λάβουμε αυτή την αγάπη είναι η οικογένειά μας. Και μόλις νιώσουμε ότι μας αγαπούν, σίγουρα αυτό θα μας δώσει μια αίσθηση του «ανήκειν» κάπου όπου μας θέλουν, μας υποστηρίζουν και μας αγαπούν. Δεν έχει σημασία πόση αποδοχή χαίρεις σε ένα ψυχρό γραφείο αν δεν γυρίσεις σπίτι να «τη μοιραστείς» με τον σύντροφό σου. Ανήκεις εκεί που σε αγαπούν, στην οικογένεια, δηλαδή που δημιούργησες.

Μαρία Χάνου: «Η οικογένεια είναι η ασφάλεια μου, οι γονείς μου έχουν σχέση θαυμασμού μεταξύ τους»

Η οικογένεια είναι πηγή ευτυχίας

Λίγα πράγματα μας φέρνουν την ουσιαστική ευτυχία στη ζωή και ένα από αυτά είναι στην πραγματικότητα η οικογένεια. Η δημιουργία οικογένειας σίγουρα θα μας κάνει να νιώσουμε ευτυχισμένες. Και ίσως όσο μεγαλύτερη είναι η οικογένεια τόσο πιο χαρούμενη, πράγμα που θα μας κάνει και εμάς πιο ευτυχισμένες.

Η οικογένεια παρέχει συναισθηματική υποστήριξη

Όταν είμαστε πεσμένες (κυριολεκτικά και μεταφορικά), οι πρώτοι άνθρωποι που μας στηρίζουν είναι η οικογένειά μας. Και εκτός από τους δικούς μας (και τους φίλους μας φυσικά που ανήκουν στην οικογένειά μας) Θα ήταν περίεργο να λαμβάνουμε συναισθηματική υποστήριξη από αγνώστους ή να «πληρώνουμε» ανθρώπους για να προσποιούνται ότι είναι «εκεί» για εμάς. Οπότε, σίγουρα χρειαζόμαστε την οικογένεια μας δίπλα μας. Άλλωστε, είναι οι μόνοι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να είναι δίπλα μας ολόψυχα, πρόθυμα και… δωρεάν.

Έκτορας Μποτρίνι: «Ο πατέρας μου έμπαινε στην κουζίνα πρώτος και έφευγε τελευταίος»

Η οικογένεια προσφέρει προστασία και ασφάλεια

Θα ήταν δύσκολο να εξασφαλίσεις την ασφάλειά σου αν ζούσες στο σπίτι μόνος. Αν δεχτείς επίθεση από οποιονδήποτε, οι πρώτοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν, είναι η οικογένεια. Ακόμη και η αυτοπεποίθησή μας ενισχύεται όταν ξέρουμε ότι η οικογένειά μας θα μας προστατεύσει από οποιαδήποτε επίθεση, σε αντίθεση με όταν είμαστε μόνοι.

Η οικογένεια μάς κάνει καλύτερες σε... όλα

Η δημιουργία της οικογένειας φέρνει ανακατατάξεις στη ζωή μας και άναμεσα στα πολλά που προσφέρει είναι ότι μας μαθαίνει να σταθμίζουμε και να αξιολογούμε με επιτυχία τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις της καθημερινότητάς μας. Μας χαρίζει σπάνια σοφία και νηφαλιότητα προκειμένου να θέτουμε σωστές προτεραιότητες (στην εργασία μας, στις φιλικές μας σχέσεις, στην προσωπική μας ζωή), να υπερασπιζόμαστε και να εδραιώνουμε αξίες και να χτίζουμε γέφυρες εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν εμπόδια. Άλλωστε, όταν κάνεις οικογένεια, μαθαίνεις να βάζεις το "εγώ" κάτω από το "εμείς", να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς τι είναι σημαντικό για εκείνον. Ας αναλογιστουμε πόσο καλύτερη γίνεται η ζωή μας όταν λειτουργούμε έτσι.