Paper moisturizer: Είναι η ενυδατική κρέμα από χαρτί το μέλλον του skincare;

Μαρία Ροδίτη
Paper moisturizer: Είναι η ενυδατική κρέμα από χαρτί το μέλλον του skincare;

Μη βιάζεσαι… Δεν είναι τόσο διαστημικό όσο ακούγεται.

Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της ομορφιάς χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες πλαστικού, αλλά… ήξερες ότι επίσης καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού για τη δημιουργία προϊόντων; Κι όμως! Ειδικά η ενυδατική κρέμα και ο ορός προσώπου αποτελούνται συνήθως από 70-90% αποσταγμένο νερό - κάτι που είναι υπερβολικό αν σκεφτείς ότι μόνο το 3% της παροχής γλυκού νερού της γης είναι προσβάσιμο (το υπόλοιπο είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και χιονοδρόμια).

Μιλάμε, λοιπόν, για μια παγκόσμια κρίση νερού, που δυσχεραίνει αν σκεφτείς ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2025, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής. Ευτυχώς, ωστόσο, που οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτομίες στον κόσμο της ομορφιάς δεν σταματούν ποτέ, δίνοντας έτσι ανακουφιστικές λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα. Ποια είναι η τελευταία, η οποία αφορά τη μείωση χρήσης νερού; Η ενυδατική κρέμα από χαρτί ή αλλιώς paper moisturizer.

Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι άλλη ενυδατική - 3 σημάδια ότι η κρέμα σου δεν «δουλεύει»

Η νέα τεχνολογία της χάρτινης ενυδατικής κρέμας και τα οφέλη της

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία, που μετατρέπει τα προϊόντα ομορφιάς με βάση το νερό και το λάδι, όπως η ενυδατική κρέμα, σε μικρά στεγνά κομμάτια χαρτιού, που μοιάζουν με κομφετί. «Βγάζουμε το νερό με μια ειδική διαδικασία και μένουν τα στέρεα υπολείμματα, τα οποία σχηματίζουν πολύ λεπτές ίνες που προσγειώνονται η μία πάνω στην άλλη. Αυτές οι ίνες, μετέπειτα, σχηματίζουν αυτό το υλικό, το οποίο μοιάζει με ένα κομμάτι χαρτί», λέει ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Φαρμακευτικών Υλικών, Sheng Qi, που ηγείται της πατέντας.

Κάπως έτσι δημιουργείται η paper moisturizer, η οποία μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. Επίσης, σε αντίθεση με τα υγρά, δεν απαιτεί τόσο πολύ καύσιμο για τη μεταφορά της, ενώ δεν είναι και τόσο βαριά. «Το 98% του νερού σε προϊόντα όπως ενυδατική κρέμα, αντηλιακή κρέμα, σαμπουάν και conditioner μπορεί να αφαιρεθεί», προσθέτει ο καθηγητής Qi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χάρτινες ενυδατικές κρέμες δεν χρειάζεται να τοποθετούνται σε πλαστική συσκευασία για την αποφυγή διαρροών – ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, δεδομένου ότι 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται κάθε χρόνο από την παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών. Τέλος, δεν χρειάζονται συντηρητικά, καθώς αυτή η τεχνολογία βελτιώνει τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

enydatwsi_prosopo.jpg

Το μειονέκτημα της paper moisturizer

Το αρνητικό της paper moisturizer είναι ότι για να παραχθεί χρειάζεται πολλή θερμότητα. «Οι περισσότερες από τις βιομηχανικές διαδικασίες για τη δημιουργία ενός προϊόντος σαν την ενυδατική σε χαρτί χρειάζονται ξήρανση με ψεκασμό, για την οποία απαιτείται αρκετή ενέργεια και θερμότητα», λέει ο καθηγητής Qi. Και προσθέτει: «Και αν η κρέμα περιέχει ακριβά και ευαίσθητα συστατικά, όπως τα πεπτίδια και οι πρωτεΐνες, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμότητα, μπορεί να χάσουν τη δραστικότητά τους. Και για να μη χαθεί, οι διαδικασίες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι πολύ δαπανηρές για τους παραγωγούς».

enydatiki.jpg

Οπότε… εσύ κρίνεις ή όχι αν θα επενδύσεις σε μια paper moisturizer. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να τη χρησιμοποιήσεις, είναι να βάλεις ένα κομματάκι χαρτί στο δέρμα σου, να προσθέσεις λίγο νερό και θα δεις αμέσως πως όλο αυτό θα πάρει τη μορφή ενυδατικής κρέμας.