Λαδώνουν τα μαλλιά σου; Αιτίες και tips για να απαλλαγείς μια για πάντα

Ευαγγελία Αλπίδου
Λαδώνουν τα μαλλιά σου; Αιτίες και tips για να απαλλαγείς μια για πάντα

Το ξηρό σαμπουάν κάνει το δέρμα να ασφυκτιεί και να παράγει περισσότερο σμήγμα.

Έχω μία φίλη που λούζει τα μαλλιά της μία φορά την εβδομάδα και παρόλα αυτά κάθε μέρα είναι λες και βγήκε από το κομμωτήριο. Ναι, κι όμως γίνεται! Εγώ, από την άλλη είμαι από τις κοπέλες που τα λούζω καθημερινά. Όπως κάνω συνέχεια ντους το σώμα μου, έτσι νιώθω την ανάγκη να αισθάνομαι και το τριχωτό της κεφαλής συνέχεια μοσχομυρωδάτο και καθαρό.

Κεραμίδια: 5 κρέμες προσώπου με το συστατικό που υπόσχεται λαμπερό δέρμα

Τα μαλλιά μου, λοιπόν, δεν λάδωναν ή τουλάχιστον δεν προλάβαιναν να λαδώσουν. Η λιπαρότητα των μαλλιών μου δεν με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, τα μαλλιά μου άρχισαν να λαδώνουν αρκετά πολύ. Λουζόμουν, δηλαδή, το πρωί και μέχρι το βράδυ τα μαλλιά μου ήταν χάλια. Αυτό που σκέφτηκα αμέσως ήταν ότι, τελικά, είχαν δίκιο όλοι εκείνοι που έλεγαν πως, το καθημερινό λούσιμο, θα καταστρέψει τα μαλλιά μου. Αποφάσισα, λοιπόν, να το σταματήσω και το αποτέλεσμα δεν θες να το ξέρεις… ήταν χειρότερο! Δοκίμασα ξηρά σαμπουάν και η λιπαρότητα δεν έλεγε να φύγει.

Jil-Sander-fsh-F22-012.jpg

Έτσι, απευθύνθηκα στον hair expert μου για να μάθω όλες τις αιτίες και τους παράγοντες που επηρεάζουν στη λιπαρότητα των μαλλιών. Ε, λοιπόν, είμαι σίγουρη πως οι αιτίες θα σε ξαφνιάσουν όπως και εμένα. Συνέχισε να διαβάζεις…

Άγχος

Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση «Έλα, μην αγχώνεσαι;» Άστο μην απαντήσεις! Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα η φράση αυτή με εξοργίζει. Η αλήθεια είναι όμως ότι το άγχος και το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λιπαρότητα των μαλλιών και όχι μόνο. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω πράγματα στην καθημερινότητά μου για να μειώσω τα επίπεδα του στρες. Η γυμναστική, το περπάτημα και το να κλείνω το κινητό για λίγη ώρα το βράδυ ήταν μερικές συνήθειες που με χαλάρωναν. Ό,τι μπορεί ο καθένας...

The Queen's Experts: 5 tips για να πετύχεις το no makeup look

Miu-Miu-S24-clp-004.jpg

Διατροφή

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πολύ κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να αρχίσουν να λαδώνουν περισσότερο τα μαλλιά. Τα ίχνη ορμονών στις ζωικές τροφές, απορρυθμίζουν τις δικές μας ορμόνες και κάνουν το σώμα να δίνει λάθος εντολές. Μία από αυτές είναι και η εντολή για επιπλέον λιπαρότητα στο τριχωτό του κεφαλιού. Έκοψα, λοιπόν, τα πολλά τυριά, τις πίτσες και τα burgers, με σκοπό να βελτιώσω τόσο τα μαλλιά μου όσο και τη σιλουέτα μου. Γιατί ως γνωστόν, το wellness είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο της ομορφιάς.

Το λούσιμο

pexels-karolina-grabowska-5241050.jpg

Θα σου είμαι ειλικρινείς. Τη διαδικασία του λουσίματος την έκανα τελείως λάθος! Συνήθιζα να λούζω τα μαλλιά μου ένα χέρι και όχι δύο όπως είναι το σωστό. Αυτό, επιδείνωνε την κατάσταση, ενώ σε συνδυασμό με το ξηρό σαμπουάν έκανε το δέρμα μου να ασφυκτιεί και να παράγει περισσότερο σμήγμα. Τα σαμπουάν είναι σημαντικό κατά καιρούς να τα αλλάζουμε, ενώ θα πρέπει να ακολουθείται ο παρακάτω κανόνας: Λούσιμο, ξηρό σαμπουάν, διάλειμμα, λούσιμο, ξηρό σαμπουάν, διάλειμμα... Συνδυαστικά, με μάσκες και conditioner, αυστηρά στις άκρες.

Extra tip: Μην λούζεις τα μαλλιά σου με καυτό νερό, το τριχωτό της κεφαλής θα αφυδατωθεί και θα δώσει σήμα στους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν παραπάνω σμήγμα για να ενυδατώσουν τα μαλλιά.

Styling

Με το καθημερινό λούσιμο ερχόταν και το καθημερινό ίσιωμα. Το καθημερινό ίσιωμα ήταν μία από τις κύριες συνήθειες μου τα τελευταία χρόνια, αφού πρώτα ψέκαζα τα μαλλιά μου με ειδικά θερμοπροστατευτικά spray. Οι επιμελώς ατημέλητοι κότσοι και οι αλογοουρές μπορούν να χαρίσουν iconic hairstyles χωρίς να ταλαιπωρούν τα μαλλιά, αντικαθιστώντας τα θερμαντικά εργαλεία. Αν έχεις κοντό καρέ -όπως και εγώ- οι στέκες και τα hair clips είναι μία καλή λύση, ενώ σταμάτα να πειράζεις διαρκώς τα μαλλιά σου μέσα στην ημέρα. Είναι μία συνήθεια που δημιουργεί λιπαρότητα στα μαλλιά.

Τα μαλλιά μου ακόμα λαδώνουν, αλλά το κεφάλι μου έχει συνέλθει. Θα συνεχίσω να επιμένω ακάθεκτη, γιατί τα λιπαρά μαλλιά θέλουν μία σωστή ρουτίνα περιποίησης και φροντίδας. Είμαι σίγουρη πως θα το καταφέρεις κι εσύ, όπως τα κατάφερα κι εγώ!

5 tips από τους καλύτερους makeup artists για τέλειο ανοιξιάτικο μακιγιάζ