Απόχρωση Rachel: Η πιο δημοφιλής απόχρωση πούδρας πήρε το όνομά της από μία γυναίκα γεμάτη μυστήριο

Απόχρωση Rachel: Η πιο δημοφιλής απόχρωση πούδρας πήρε το όνομά της από μία γυναίκα γεμάτη μυστήριο
UNSPECIFIED - FEBRUARY 28: French actress Elisa Rachel Felix aka Rachel (1821-1858) in 1861 (Photo by Apic/Getty Images)

Οι πρώτες πούδρες ήταν διαθέσιμες σε 3 μόνο αποχρώσεις: Blanche (λευκό), Naturelle (ροζ), και Rachel… Ποια ήταν αυτή η Rachel και γιατί δημιουργήθηκε μία πούδρα που να μιμείται το χρώμα της επιδερμίδας της; Θα σου τα πω όλα…

Πολύ πριν από την Rachel Green aka Jennifer Aniston, που έκανε τάση το κούρεμα «The Rachel», υπήρχε μία άλλη Rachel, μία Γαλλίδα ηθοποιός που άφησε ιστορία για το κάλλος της: Η Rachel Élisa Félix. Αυτή η Rachel έζησε τον 19ο αιώνα και ήταν η πρώτη γυναίκα που «δάνεισε» το όνομά της σε ένα προϊόν ομορφιάς. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή για να καταλάβεις πώς αυτή η συναρπαστική γυναίκα, έγινε beauty icon.

image001.jpg

Πίνακας του 1890 από τον Georges Seurat με την ονομασία «Γυναίκα που πουδράρει το πρόσωπό της»

Μία μεταβατική περίοδος για το μακιγιάζ

Το 1800 ήταν ένας αιώνας «σταθμός» για το μακιγιάζ. Στης αρχές του, το να βάφει μία γυναίκα το πρόσωπό της, ήταν taboo (thanks Queen Victoria) καθώς μόνο οι ηθοποιοί (που θεωρούνταν ως επί το πλείστον χαλαρών ηθών) βάφονταν με τα ειδικά, κρεμώδη προϊόντα μακιγιάζ ειδικά για τη θεατρική σκηνή. Η μόδα της εποχής ωστόσο, ήθελε καθαρό, ανοιχτόχρωμο, όμορφο, αιθέριο δέρμα. Αυτό ήταν το στάνταρ της ομορφιάς και δεν ήταν δεδομένο για τις γυναίκες. Κάπως έτσι, οι γυναίκες άρχισαν να αναζητούν προϊόντα, προκειμένου να πετύχουν ένα no makeup, makeup look και «γεννήθηκαν» οι πρώτες πούδρες προσώπου όπως η Poudre D’Amour.

image002.jpg

Διαφήμιση της Poudre D’Amour

10 setting powders και spray για σταθερό μακιγιάζ όση ζέστη κι αν έχει

Όπως βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία, η πούδρα ήταν διαθέσιμη σε τρεις αποχρώσεις: Τη λευκή Blanche, τη ροζ Naturelle και την cream (μπεζ) Rachel! Τα ονόματα ήταν πολύ ξεκάθαρα εκτός από ένα, το Rachel. Γιατί ονομάστηκε Rachel και όχι Cream ή Crème; Γιατί το πρόσωπο στο οποίο ήθελαν να μοιάσουν όλες οι γυναίκες της εποχής, ήταν αυτό της πανέμορφης ηθοποιού Rachel Élisa Félix, της γυναίκας με την συγκινητική ιστορία και το πανέμορφο δέρμα.

Let's talk about Rachel

Η Rachel γεννήθηκε Élisa Félix από εβραίους γονείς και μεγάλωσε στην φτώχεια. Για να βοηθήσει την οικογένειά της, τραγουδούσε στους δρόμους και, όταν μεγάλωσε, αποφάσισε να πάει στο Παρίσι για να γίνει η ηθοποιός. Έκανε μαθήματα τραγουδιού και υποκριτικής, και ο σκηνοθέτης της πρώτης παράστασης στην οποία πρωταγωνίστησε, της έδωσε το όνομα Rachel το οποίο και κράτησε.

image003.jpg

Πίνακας της Rachel ως Φαίδρα

Η ομορφιά της την εκτόξευσε στην κορυφή και σύντομα ονομαζόταν απλά Madame Rachel. Συνδέθηκε ερωτικά με τον πρώτο πρόεδρο και αργότερα Αυτοκράτορα της Γαλλίας (τον Ναπολέων τον 3ο) καθώς και με τον γιό του! Ήταν το όνομα που όλοι συζητούσαν και η ομορφιά της εκθειαζόταν από τα μέσα τα εποχής. Οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν, το κοινό ήταν μόνιμα «πεινασμένο» για νέα από τη ζωή της. Ήταν ένας ζωντανός θρύλος!

Εσύ ξέρεις πώς να απλώνεις σωστά στο πρόσωπό σου το highlighter;

rachel.jpeg

Πορτραίτο της Rachel από τον ζωγράφο William Etty

Η επιδερμίδα μάλιστα, ήταν κάτι που απασχολούσε πολύ τις γυναίκες οι οποίες ήθελαν να μοιάσουν στο είδωλό τους, στο beauty icon της εποχής και έτσι άρχισαν να αναζητούν τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε στη σκηνή και της έδιναν αυτή την αιθέρια όψη. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι νεοσύστατες εταιρίες καλλυντικών δεν μπορούσαν να μην έχουν στην γκάμα τους μία πούδρα με έμπνευση τη Rachel και δεν υπήρχε λόγος να μην της δώσουν και το όνομά της.

Fun fact: Οι προσπάθειες των εφημερίδων να τυπώσουν φωτογραφίες της Rachel από το νεκροκρέβατό της οδήγησαν στην προσθήκη νόμων περί ιδιωτικότητας στο Γαλλικό δίκαιο.

Η πούδρα

Η πούδρα ήταν κρεμ με κίτρινους τόνους, και προοριζόταν περισσότερο για μελαχρινές γυναίκες. Η ίδια η Rachel ήταν μελαχρινή με θερμή επιδερμίδα (πολύ εξωτική για την εποχή) και αψεγάδιαστη. Η απόχρωση Rachel λοιπόν, γίνεται μία από τις στάνταρ αποχρώσεις και κολοσσοί όπως η Elizabeth Arden δημιουργούν πούδρες που την περιλαμβάνουν στην γκάμα τους και προσθέτουν επιπλέον Rachel αποχρώσεις όπως οι Rachel No. 1, Rachel No. 2, Rose Rachel και Special Rachel.

Το trick με το concealer για να κρύψεις τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα χείλη

image004.jpg

Διαφήμιση της πούδρας Ardena της Elizabeth Arden.

Δυστυχώς, η Madame Rachel έφυγε από τη ζωή το 1853, μόλις 36 ετών (στο ζενίθ της ομορφιάς της), στη Γαλλία, μετά από μία εξουθενωτική περιοδεία στην Ρωσία. Ο πρόωρος θάνατός της ενίσχυσε το μύθο της ομορφιάς της που έμελλε να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ο θάνατός της ωστόσο, δεν σήμανε το τέλος και της απόχρωσης Rachel. Οι πούδρες Rachel έφτασαν στο ζενίθ τους τη δεκαετία του 50 και πέρασε καιρός μέχρι να αρχίσει να εξαφανίζεται η τόσο ιδιαίτερη αυτή απόχρωση.

image005.jpg

Άγαλμα με τη μορφή της Madame Rachel στο Βερολίνο, από τον καλλιτέχνη Bernhard Afinger.

Αξίζει όμως, σε αυτό το σημείο, να σου μιλήσω για το brand Mignot-Boucher. Η μάρκα ήταν γαλλική και δημιουργήθηκε το 1818 όμως, το 1916, αγοράστηκε από τη βουλγαρική-εβραϊκή οικογένεια Arié. Η εταιρία έγινε κινητήριος δύναμη για την οικονομία της χώρας και το στάτους της (μαζί με τον πλούτο της οικογένειας) αυξήθηκαν δραματικά. Το 1941 ωστόσο, η Βουλγαρία γίνεται μέρος του Άξονα και ξεκινά ο συστηματικός διωγμός των Εβραίων. Η οικογένεια Arié διώκεται κάτω από ψευδείς κατηγορίες, εκτελείται και η εταιρία περνά στο κράτος. Η πούδρα όμως που έφερε το όνομα της εβραίας ηθοποιού Rachel εξακολουθεί να παράγεται και να ξεπουλά!

image006.jpg

Αυθεντική πούδρα Mignot-Boucher στην απόχρωση Rachel με φορολογική σφραγίδα της Βουλγαρίας.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Rachel Élisa Félix, η φτωχή εβραία ηθοποιός, έγινε ένα από τα πλέον influential πρόσωπα για την ομορφιά και την κοσμετολογία, μετατράπηκε σε απόχρωση, συζητήθηκε, εκθειάστηκε και πέθανε πριν προλάβει ο χρόνος να αλλοιώσει την άψογη εμφάνισή της και την υπέροχη επιδερμίδα της.

Summer colors - 5 tips για να βάλεις χρώμα στο μακιγιάζ και να είσαι ultra chic