Hydration 101: Η ενυδάτωση δεν τόσο απλή όσο φαντάζεσαι – Μάθε να την κάνεις σωστά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Hydration 101: Η ενυδάτωση δεν τόσο απλή όσο φαντάζεσαι – Μάθε να την κάνεις σωστά

Αν θεωρείς ότι βάζοντας απλά την κρέμα σου, ενυδατώνεις επαρκώς την επιδερμίδα σου, κάνεις λάθος! Η ενυδάτωση δεν μένει στην κρέμα και σήμερα θα μάθεις να τα κάνεις όλα σωστά. Μην ανησυχείς, είναι πανεύκολο…

Το έχουμε πει πολλές φορές, και θα συνεχίσουμε να το λέμε: Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για ένα υγιές, δροσερό και -όσο περισσότερο γίνεται- νεανικό δέρμα. Πώς ενυδατώνεις όμως το πρόσωπό σου; Έχεις επιλέξει τα σωστά προϊόντα; Βλέπεις, η ενυδάτωση δεν περιορίζεται σε μία κρέμα, αλλά στην επιλογή της κατάλληλης κρέμας, στη σωστή χρήση και στη διαμόρφωση σωστής ρουτίνας περιποίησης. Τι νόημα έχει άλλωστε, το να επιλέξεις πολύ προσεκτικά την κρέμα σου, αν όλη η υπόλοιπη ρουτίνα αφυδατώνει την επιδερμίδα σου; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

pexels-anna-shvets-5217926.jpeg

Από μέσα προς τα έξω

Η ενυδάτωση ξεκινά -όπως έχουμε ξαναπεί- από μέσα προς τα έξω. Το νερό είναι απαραίτητο για να παραμένει το σώμα σου ενυδατωμένο, όμως ένα μικρό ποσοστό του νερού που πίνεις φτάνει στην επιδερμίδα σου. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Αφενός πρέπει να συνεχίσεις να πίνεις πολύ νερό γιατί σου κάνει καλό γενικά, και ειδικά στο δέρμα σου. Πρέπει όμως να φροντίσεις για τη διατήρηση της υγρασίας στην επιδερμίδα σου.

Τις μέρες με τσουχτερό κρύο κάνε hair cycling - Το «κλειδί» για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Το δέρμα μας χάνει υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να τη διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε επιλέγοντας προσεκτικά τα προϊόντα ενυδάτωσης που χρησιμοποιούμε, και πιο συγκεκριμένα επιλέγοντας προϊόντα περιποίησης που περιέχουν λιπαρά οξέα, κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ. Παρακάτω οι αγαπημένες μας κρέμες με αυτά τα συστατικά.

Προσοχή στη συνολική ρουτίνα

Το ότι κάποια προϊόντα, ονομάζονται προϊόντα ενυδάτωσης, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για όλους. Ομοίως, τα προϊόντα καθαρισμού δεν είναι κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας. Πρέπει λοιπόν να τα λαμβάνεις υπόψη όταν μιλάμε για ενυδάτωση. Ένας ορός για παράδειγμα, που περιέχει γλυκολικό οξύ, δεν είναι κατάλληλος για ξηρές επιδερμίδες. Αντίστοιχα, ένα σαπούνι καθαρισμού για επιδερμίδες με τάση για λιπαρότητα, μπορεί να αφυδατώσει ένα μεικτό δέρμα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για ενυδάτωση, πρέπει να σκεφτόμαστε τη ρουτίνα στο σύνολό της, το πώς αλληλεπιδρούν τα προϊόντα και πότε ακριβώς τα χρησιμοποιούμε, πρωί ή βράδυ. Και έτσι περνάμε στο επόμενο θέμα μας…

Moisture bombs: 5 μάσκες ομορφιάς + 5 tips για βαθιά ενυδάτωση μετά από τα ξενύχτια

pexels-anna-shvets-5069412.jpeg

Πότε κάνεις ενυδάτωση

Προφανώς και κάνεις όλη την ημέρα, ξεκινάς με την κρέμα σου το πρωί και συνεχίζεις με την ενυδάτωση πριν τον ύπνο. Το βράδυ όμως είναι που η επιδερμίδα είναι πιο δεκτική στη θρέψη και την ενυδάτωση. Αντιθέτως, το πρωί η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και προστασία. Το βράδυ γίνεται όλη η δουλειά, αν θες, και σε αυτό θα πρέπει να δώσεις βάση.

Το πρωί λοιπόν προστατεύεις την επιδερμίδα με αντηλιακό, βιταμίνη c και ενυδάτωση. Ενώ το βράδυ τα δίνεις όλα με τις πιο πλούσιες κρέμες και τα έλαια, που επιτρέπουν στην επιδερμίδα να ενυδατωθεί βαθιά και να αναζωογονηθεί. Περίμενε όμως, δεν τελειώσαμε.

Πώς κάνεις την ενυδάτωση

Το να βάζεις κρέμα δεν απαιτεί κάποιο πτυχίο κοσμετολογίας, αλλά πρέπει να προσέξεις μερικά πράγματα αν θέλεις να έχεις το maximum αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, πρέπει να φοράς την κρέμα σου σε νωπό δέρμα. Αμέσως μόλις πλύνεις το πρόσωπό σου και ΤΑ ΜΠΟ ΝΑ ΡΕΙΣ (με κεφαλαία και συλλαβιστά), πρέπει να εφαρμόζεις την κρέμα σου, ή τον ορό σου αν χρησιμοποιείς ορό. Έτσι βοηθάει την επιδερμίδα να «κλειδώσει» περισσότερη υγρασία.

10 serum με βιταμίνη C για λάμψη, ενυδάτωση και μείωση των σημαδιών στην επιδερμίδα

pexels-anna-shvets-5069440.jpeg

Επίσης, στη βραδινή σου περιποίηση, είναι καλό να «κλειδώνεις» την υγρασία με ένα ακόμα βήμα, όπως για παράδειγμα η χρήση ενός πολύ πλούσιου ελαίου για το πρόσωπο, ή μίας πολύ πλούσιας κρέμας. Παρακάτω μερικά σούπερ έλαια προσώπου και οι πιο πλούσιες κρέμες.

Γενικά, αυτό που θα θέλαμε να κρατήσεις είναι ότι η ενυδάτωση αφορά εσένα προσωπικά, και δεν υπάρχει μία φόρμουλα για όλες. Πρέπει λοιπόν να προσέχεις πώς ενυδατώνεις το δέρμα σου και πώς το περιποιείσαι. Μία επίσκεψη στον δερματολόγο σου για μία εκτίμηση του δέρματός σου, θα σε βοηθήσει σημαντικά να διαμορφώσεις την τέλεια ρουτίνα και να εκμεταλλευτείς τα προϊόντα σου στο 100%. Γιατί ναι, μπορεί να νομίζεις λάθος πράγματα για την επιδερμίδα σου *mic drop*

10 μυρωδάτες κρέμες σώματος γιατί και το φθινόπωρο η ενυδάτωση είναι must