Υαλουρονικό οξύ VS κεραμίδια: Ποιο συστατικό ενυδατώνει καλύτερα την επιδερμίδα;

Μαρία Ροδίτη
Υαλουρονικό οξύ VS κεραμίδια: Ποιο συστατικό ενυδατώνει καλύτερα την επιδερμίδα;
Instagram: @skincare

Το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια θεωρούνται masters στην ενυδάτωση, αλλά τελικά ποια είναι η διαφορά τους και ποιο πρέπει εσύ να επιλέξεις;

Η ενυδάτωση είναι το παν αν θέλεις να έχεις λαμπερό, υγιές και σφριγηλό δέρμα. Και επιτυγχάνεται συνήθως με μάσκες ομορφιάς, serums και, βέβαια, την ενυδατική κρέμα προσώπου. Items τα οποία όλες ψάχνουμε ενδελεχώς, ώστε να είμαστε σίγουρες ότι περιέχουν τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά, που θα ωφελήσουν το δέρμα μας.

Και ποια είναι τα πιο hot ενυδατικά συστατικά; Το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια. Ναι, και η αλόη, και η πανθενόλη και το γαλακτικό οξύ ενυδατώνουν και είναι ωφέλιμα όταν υπάρχουν σε ένα skincare προϊόν, αλλά σαν το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια… τίποτα. Το θέμα εδώ, ωστόσο, είναι ένα: ποιο από τα δύο ενυδατώνει καλύτερα και ποιο από τα δύο απευθύνεται στη δική σου επιδερμίδα;

Υαλουρονικό οξύ: Το συστατικό από το skincare που ήρθε για να αλλάξει τα μαλλιά

Τι κάνει το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα

Το υαλουρονικό οξύ μοιάζει με gel και λειτουργεί για να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και σφριγηλό, προσελκύοντας και συγκρατώντας νερό. Είναι μια ουσία που βρίσκεται εκ φύσεως στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα στις αρθρώσεις, στα μάτια και στο δέρμα. Στις αρθρώσεις παρέχει λίπανση και βοηθά στην άνετη κίνηση, τα μάτια τα ενυδατώνει, ενώ «γεμίζει» το δέρμα βοηθώντας στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

yalouroniko_oksy.jpg

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλές για χρήση στην επιδερμίδα, καθώς δεν προκαλεί καμία αλλεργική αντίδραση. Και είναι και ασφαλές για χρήση τόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού. Πού θα το βρεις; Παντού, από ενυδατικές κρέμες και serum, μέχρι λοσιόν και μάσκες ομορφιάς.

Τι κάνουν τα κεραμίδια στο δέρμα

Τα κεραμίδια, από την άλλη πλευρά, είναι λιπαρά οξέα και υπάρχουν επίσης φυσικά στο δέρμα. Συγκεκριμένα, η επιδερμίδα μας αποτελείται κατά 30%-40% από κεραμίδια, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση του επιδερμικού φραγμού και έτσι αποτρέπουν μολύνσεις, αλλά και την ξηρότητα.

https://www.instagram.com/p/CbnPvoMuir9

Με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όμως, με τη χρήση σκληρών συστατικών που υπάρχουν σε προϊόντα ομορφιάς και με το πέρασμα των χρόνων η ποσότητά τους μειώνεται στον οργανισμό. Και κάπως έτσι είναι αναγκαία η αναπλήρωσή τους, ώστε να αποκατασταθεί η υγρασία της επιδερμίδας και να γλιτώσουμε από ερεθισμούς και ξηρότητα.

Ποιο από τα δύο συστατικά ενυδατώνει τελικά;

Τόσο το υαλουρονικό οξύ όσο και τα κεραμίδια είναι απαραίτητα για την επιδερμίδα. Ωστόσο, τα κεραμίδια θα μπορούσαν να θεωρηθούν λίγο πιο σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στην ισορροπία του φραγμού του δέρματος. Και αν δεν υπάρχει υγιής επιδερμικός φραγμός, δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά κανένα άλλο συστατικό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρωτίστως θα πρέπει να έχεις φροντίσει να είναι σε καλή κατάσταση το δέρμα σου χρησιμοποιώντας κεραμίδια, τα οποία θα φέρουν σε μια ισορροπία τον επιδερμικό φραγμό και όταν αυτό συμβεί, μπορείς να ξεκινήσεις τη χρήση υαλουρονικού οξέος, για «γέμισμα» των λεπτών γραμμών, για σύσφιξη και ενυδάτωση. Φυσικά, μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιείς και τα δύο συστατικά στη ρουτίνα ομορφιάς σου. Μη σου πω πως έτσι θα δεις τα μέγιστα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου.